miercuri, 19 august 2020

Ben Cross

Doliu la Hollywood! A murit actorul Ben Cross, cunoscut din "Star Trek" și "Carele de foc"

Unul dintre cei mai renumiți actori britanici, Ben Cross, cunoscut pentru roluri precum cele din "Star Trek" și "Chariots of Fire/Carele de foc", a murit la vârsta de 72 de ani.



Un asteroid

Un asteroid ne-a ocolit „la mustaţă”, fără ca astronomii să prindă de veste. A trecut la mai puţin de 3.000 de km de Pământ
de: Emanuel Dumitru, miercuri 19 august 2020, 12:46

Un asteroid ne-a ocolit „la mustaţă”, fără ca astronomii să prindă de veste. A trecut la mai puţin de 3.000 de km de Pământ

Un asteroid de mărimea unei maşini a trecut duminică la o distanţă de aproximativ 2.950 de kilometri de Pământ, fiind asteroidul cel mai apropiat de planeta noastră înregistrat vreodată, conform detectoarelor de asteroizi şi unui catalog întocmit de Observatorul Astronomic Sormano din Italia.

Cel mai probabil, datorită dimensiunilor sale, roca spaţială nu ar fi prezentat niciun pericol pentru oameni dacă ar fi lovit planeta noastră. Acest asteroid, numit de astronomi 2020 QG, se estimează că a trecut cu o viteză de aproximativ 12,4 kilometri pe secundă sau aproximativ 44.000 km/h, pe deasupra Oceanului Pacific, la sute de km est de Australia.

Observaţiile sugerează că obiectul trebuie să fi avut între 2 şi 5,5 metri lăţime. Dar chiar dacă ar fi avut dimensiunea maximă şi ar fi fost alcătuit din fier dens (majoritatea asteroizilor sunt formaţi din roci), doar bucăţi mici dintr-un astfel de asteroid ar fi putut ajunge la sol, potrivit simulatorului „Impact Earth” de la Universitatea Purdue şi Imperial College din Londra.
Asteroidul ar fi explodat în atmosferă, creând o minge de foc strălucitoare şi o deflagraţie în aer echivalentă cu detonarea câtorva zeci de kilotone de TNT, ca una dintre bombele atomice aruncate de SUA deasupra Japoniei în 1945. Dar explozia ar fi avut loc la aproximativ 5 km deasupra solului, fiind abia sesizată de oamenii de la sol.

Astronomii au aflat însă că asteroidul a existat abia după ce acesta a trecut de Pământ, observatorul Palomar din California detectând pentru prima dată roca spaţială la aproximativ şase ore după ce aceasta a zburat pe lângă Pământ. „Nu putem face prea multe pentru detectarea asteroizilor care vin din direcţia soarelui, deoarece asteroizii sunt detectaţi doar folosind telescoape optice (cum ar fi ZTF) şi îi putem căuta doar pe cerul nopţii”, a declarat pentru Business Insider Paul Chodas, directorul Centrului pentru Studierea Obiectelor din apropierea Pământului din cadrul NASA.