miercuri, 4 octombrie 2017

Jean-François Millet - Louise-Antoinette Feuardent - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JEAN-FRANCOIS MILLET

* * *

ce pot sa mai fac acum ?
cineva traieste in inima mea
sunt pierduta in amintiri si timp

(cav)

------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Jean-François Millet
Titlul : Louise-Antoinette Feuardent
Titlul original: Louise-Antoinette Feuardent
Data: 1841
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 60.5 x 70.2 cm
Unde se gaseste: Colectie privata

Date despre pictor:
Jean-François Millet (4 octombrie 1814, Gruchy, Normandia – 20 ianuarie 1875, Barbizon) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Şcolii de la Barbizon.

Jean-François Millet s-a născut pe 4 octombrie 1814 într-o familie de ţărani înstăriţi, la Gruchy, în apropiere de Cherbourg. Moşia părintească se întindea pe colina de pe malul canalului La Manche. Pictura l-a atras pe Millet foarte devreme, în 1833 pleacă la Cherbourg, unde îşi începe studiile sub îndrumarea peisagistului Mouchel. Începând cu anul 1835, se dedică exclusiv picturii.

Lucas Cranach cel Bătrân - Judith - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI LUCAS CRANACH CEL BATRAN

* * *

o roșcată sta linistita lângă un cap de om
sabia ei străluceste la soare
inelele ei țipă modern

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Lucas Cranach cel Bătrân
Titlul :Judith
Titlul original: Judith
Data: c.1515; Germania
Stilul: Renascentism
Mod de realizare: Ulei pe lemn
Dimensiunea: 59 x 86 cm
Unde se gaseste: Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria

Date despre pictor:
Lucas Cranach cel Bătrân (n. 1472, Kronach, Franconia – d. 16 octombrie 1553, Weimar) a fost unul dintre cei mai de seamă pictori germani din perioada Renașterii. Spre deosebire de contemporanul său Albrecht Dürer, Cranach nu și-a însușit toate inovațiile pe care le-a aduce în pictură Renașterea italiană. Și totuși creația lui reprezintă unul din evenimentele cele mai importante nu numai în arta germană a secolului al XVI-lea. A reușit să profite de toate posibilitățile pe care i le-a oferit pictura. Este un adevărat maestru în folosirea culorilor, dar și un desenator inegalabil și un grafician desăvârșit.

Nu s-au păstrat nici un fel de informații referitoare la prima periodă din viața artistului. Nu se cunoaște nici adevăratul său nume de familie. „Cranach” este pseudonimul artistic derivat de la numele localității Kronach din Franconia, unde s-a născut în anul 1472. Tatăl lui era tot pictor și semna cu numele Hans Maler, care înseamnă de fapt Hans „Pictorul”. Se presupune că tânărul Lucas s-a inițiat în tainele meseriei chiar în atelierul tatălui său.

La invitația prințului-elector saxon Friedrich al III-lea, un mare mecena al artelor, Cranach pleacă în primăvara anului 1505 la Wittenberg, unde devine pictorul curții princiare, îndeplinind această funcție până la sfârșitul vieții sale. În anul 1508, Cranach face o călătorie în Olanda unde descoperă bogăția picturii flamande. Atistul este nevoit să-și deschidă un atelier și să primească ucenici. Datorită acestora va reuși să facă față solicitărilor tot mai numeroase, dobândind renumele de pictor rapid – „pictor celerrimus”.

În anul 1512 se căsătorește cu Barbara Brengbier, fiica primarului din Gotha. Din această căsătorie vor rezulta doi fii, Hans (1513) și Lucas (1515). Amândoi vor deveni pictori, cel mai tânăr cunoscut în istoria artelor cu numele de „Lucas Cranach cel Tânăr„. Situația financiară a familiei este înfloritoare. În anul 1513 deschide și o tavernă, mai apoi o farmacie, iar în 1524 va cumpăra o tiparniță. Participă la întrunirile consiliului orășenesc, pentru ca în anul 1544 să devină primar („Bürgermeister”) al orașului Wittenberg.

Cranach a întreținut o strânsă prietenie cu Martin Luther, fiind adept al Reformei, căreia îi va dedica multă energie și talent.

Lucas Cranach s-a remarcat ca un desăvârșit portretist. Personajele portretizate în unele tablouri poartă semnele incontestabile ale stilului maestrului, proiectate pe un fundal cu caracter pur decorativ, realizat de ucenicii săi.

Încă în viață fiind, Cranach este foarte admirat de ceilalți artiști germani. După moarte această admirație este resimțită de un număr crescând de artiști, reprezentând orientări din cele mai variate. Dragostea artistului pentru peisaj îl face precursorul maeștrilor „școlii de pe Dunăre”, caracterizată de o sensibilitate cert romantică față de natură, mai ales în cazul lui Albrecht Altdorfer. Hans Holbein cel Tânăr va lua drept model portretele lui Cranach, iar culorile calde din perioada vieneză vor fi o sursă de inspirație pentru Hans Grien și – în secolul XX – pentru Ernst Ludwig Kirchner. Nudurile feminine ale lui Cranach îi vor impresiona pe Paul Gauguin și Amedeo Modigliani.

Francesco Solimena - Portret de femeie - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCESCO SOLIMENA

* * *

In timp ce soarele se indreapta spre orizont
ascunsa destul de bine
stau la rascruce de drumuri
Si te astept
fara sa vorbesc
respir aerul rece
si ascult secretele cusute
In rochia rosie
In umbra
albul pielii tulbura intunericul
dar ce pacat
tu nu vei mai reveni

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Francesco Solimena
Titlul : Portret de femeie
Titlul original:
Data:
Stilul: Baroque
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Francesco Solimena (4 octombrie 1657 – 3 aprilie 1747) a fost un pictor italian din perioada barocului dintro familie de pictori si desenatori.
Francesco Solimena s-a nascut in Canale di Serino, langa Avellino.A primit primele notiuni de pictura de la tatal lui, Angelo Solimena, cu care a executat lucrarile „Paradise” la catedrala dinf Nocera (loc in care si-a petrecut o mare parte din viata) si „Vision of St. Cyril of Alexandria” la biserica San Domenico din Solofra.

S-a stabilit la Neapole in 1674, unde a lucrat in studioul lui Francesco di Maria si mai tarziu cu Giacomo del Po. A fost incurajat sa devina artist de cardinalul Vincenzo Orsini (ulterior papa Benedict XIII). Prin anii 1680 a primit comenzi de fresce, iar studioul lui a devenit dominant in pictura neapolitana din anii 1690 pana in primele decade ale secolului al XVIII-lea. In arta lui a avut modele—pentru ca era un pictor foarte conventional—maestrii romani ai barocului, Luca Giordano si Giovanni Lanfranco, precum si Mattia Preti, a caror tehnica de umbra maronie a incercat sa o intreaca. Solimena a pictat multe fresce in Neapole, altare, festivitati de nunti si diferite petreceri de curte, subiecte mitologice, alese anume pentru teatralitatea lor, precum si portrete.

Atelierul sau bine structurat a devenit o adevarata academie in inima vietii culturale din Neapole. Printre numerosii lui elevi s-au numarat Francesco de Mura (1696-1784), Giuseppe Bonito (1707-89), Pietro Capelli, Scipione Cappella, Gaspare Traversi si cei mai remarcabili, Corrado Giaquinto si Sebastiano Conca. Portretistul scotian Allan Ramsay a petrecut trei ani in studioul lui Solimena. Solimena a acumulat o avere si a fost facut baron.

Francesco Solimena a murit la Barra, langa Neapole in 1747.

John Joseph Enneking - Lumina lunii - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI JOHN JOSEPH ENNEKING

***

din dormitorul meu în liniștea noptii
ascult zgomotul valurilor
și o balena bolnavă ce cânta un cântec în ultrasunete
o lamentare pentru toate animalele din ocean
ce-și caută drumul spre casă


 (cav)


------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: John Joseph Enneking
Titlul :Lumina lunii
Titlul original: Moonlight on the Ocean
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Joseph Enneking (4 octombrie 1841- 16 noiembrie 1916) a fost un pictor impresionist american de origine germana care s-a nascut in Minster, Ohio pe 4 octombrie 1841 .
A studiat la colegiul Mount St. Mary’s College, Cincinnati, a servit in Razboiul Civil American intre 1861-1862, a studiat arta in New York si Boston si a renuntat deoarece avea probleme cu vederea reintorcandu-se la arta doar dupa ce a esuat intro afacere cu o fabrica de obiecte de tabla cositorita.
Din 1873 pana in 1876 a studiat in München sub indrumarea lui Schleich si Leier, apoi in Paris sub indrumarea lui Daubigny si Bonnat; iar in 1878-1879 a studiat din nou in Paris si a desenat in Olanda. Enneking este un pictor de plein air, iar subiectul lui favorit este amurgul din noiembrie in New England si in general lumina inceputului de primavara, sfarsitului de toamna si a zorilor de zi si a asfintilui de iarna.

Frederic Sackrider Remington - Cowboy - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FREDERIC SACKRIDER REMINGTON

* * *

am hoinărit toată ziua
cu clint eastwood și john wayne
prin deșert
povestindu-ne aventurile mincinoase
sub privirea florilor de cactus
am mâncat fasole cu cârnați
am băut whisky
și ne-am bucurat de libertate

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Frederic Sackrider Remington
Titlul : Cowboy
Titlul original: Cowboy
Data: 1902
StiluL: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Frederic Sackrider Remington (4 octombrie 1861 - 26 decembrie 1909) a fost un pictor, ilustrator, sculptor și scriitor american care sa specializat în reprezentări ale Vechiului Occident american , concentrându-se în special pe scene din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, Statele Unite ale Americii și cu imagini de cowboy , indieni americani , și Cavaleria SUA

Victor Puzyrkov - Sunny Surf - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI VICTOR PUZYRKOV

* * *

stau pe stînci la amiază
şi beau o bere
privesc pescărușii
dedesubt în mare
artefacte și ariel
țipă după ajutor.


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Victor Puzyrkov
Titlul :
Titlul original: Sunny Surf
Data: 1988
Stilul: Realism social
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Pictor ucrainian născut la 4 octombrie 1918 Dnipro (Dnipropetrovsk), Ukraina, d 30 Octobrie 1999; Kiev, Ukraina

Jean-Francois Millet - Culegatoarele de spice

ANIVERSAREA UNUI BARBIZON CU JEAN - FRANCOIS MILLET

Vară

La orizont - departe - fulgere fără de glas
zvâcnesc din când în când
ca nişte lungi picioare de păianjen - smulse
din trupul care le purta.

Dogoare.

Pământu-ntreg e numai lan de grâu
şi cântec de lăcuste.

În soare spicele îşi ţin la sân grăunţele
ca nişte prunci ce sug.
Iar timpul îşi întinde leneş clipele
şi aţipeşte între flori de mac.
La ureche-i ţârâie un greier.

de Lucian Blaga

 



------------------------------------------------------------------------------
Descriere tablou

Culegatoarele de spice
Se pot remarca trei femei - culegatoare de spice. Acestea muncesc pe camp, adunand resturile ramase in urma cositului care tocmai a luat sfarsit. In fundal se pot vedea grupuri de tarani, muncind pe camp. Acestia strang fan, acesta fiind aproape pe sfarsite.
Belsugul snopilor si al carelor pline contrasteaza cu saracia recoltei tarancilor din prim-planul tabloului. Acestea sunt silite sa se multumeasca cu resturile imprastiate pe ogor. Se pare ca aceste femei erau impinse sa faca aceasta munca grea si obositoare din pricina saraciei si a disperarii. Pentru a face insa aceasta munca, strangerea spicelor, ele erau nevoite sa aiba aprobarea proprietarului terenului.
Imaginea satului si a cerului din planul secund pun in valoare talentul extraordinar de peisagist a lui Millet.
Tabloul lui Jean-Francois Millet suprinde si infatiseaza aspecte din cele mai dramatice ale vietii de la tara, departe de imaginea rustica ideala cu care artistii au obisnuit publicul. Jean-Francois Millet zugraveste scena intr-o nota lucida de realism, oferind o detasare totala si monumentala ce impidica privitorul sa nutreasca un simplu sentiment pentru aceste femei, subliniind tocmai demnitatea lor iesita din comun. Mainile femeilor ce culeg spice sunt batatorite, aspre, inrosite si crapate de munca. Millet suprinde intr-un mod absolut original si inedit truda celor trei femei, supranumite la scurt timp “cele trei Gratii ale saracilor”. Pictorul se opreste asupra trupurilor obosite si aplecate ale acestora, fara a lasa insa loc milei, prin faptul ca pune accentul tocmai pe demnitatea si pe extraordinara lor structura morala.
Tabloul “Culegatoarele de spice” a fost expus in 1857, starnind numeroase critici din partea publicului si dezaprobarea specialistilor. Se pare ca, in afara de subiectul in sine – viata de la tara, prezenta fizica a celor trei femei simple (taranci) si realismul cu care acestea sunt portretizate constituie elemente care deranjeaza. Vorbim despre o perioada in care ziarele vremii au pus accent pe trupuri lipsite de gratie, pe maini inrosite de munca.

--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jean-Francois Millet
Titlul: Culegatoarele de spice
Titlul original: Les glaneuses
Data: 1857
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 111 x 84 cm
Unde se găseşte: Musée d'Orsay, Paris, Franta

Date despre pictor:

Jean-François Millet (n. 4 octombrie 1814, Gruchy, Normandia - d. 20 ianuarie 1875, Barbizon) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Școlii de la Barbizon.

Jean-Francois Millet - buchet de margarete

ANIVERSAREA UNUI BARBIZON CU JEAN - FRANCOIS MILLET

predictiile unui soare decorat cu alb

când eram tânăr,
dragoste statea intro petală rupta dintr-o margaretă.
oare ea mă iubește sau nu mă iubește?

(cav)

 


--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jean-Francois Millet
Titlul: buchet de margarete
Titlul original: Le bouquet de marguerites
Data: 1866
Stilul: realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 83 x 70.3 cm
Unde se găseşte: Musée d'Orsay, Paris, Franta

Date despre pictor:

Jean-François Millet (n. 4 octombrie 1814, Gruchy, Normandia - d. 20 ianuarie 1875, Barbizon) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Școlii de la Barbizon.

Leonid Afremov - Italia in ploaie. Doua cupluri

Impresie

La Roma şi în toată Italia
ploua cu găleata,
în fiecare zi
în fiecare noapte.
De-abia aici am aflat
de ce imediat după naştere
fiecare italian
primeşte în dar o umbrelă.

de Vasile Dobrian
(Lui Eugen Drăguţescu)
 



--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Leonid Afremov
Titlul: Italia in ploaie. Doua cupluri
Titlul original:
Data: 1990
Stilul: Art pop
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 40" x 30"
Unde se găseşte: Colectie privata

Thomas Sully - Doamnă cu harpă


Fragmente

Aș vrea să fiu cântecul transparent
Ce mâinile îl trezesc din harfe
Să simt mângâierea degetelor prelungi
Trecând prin părul meu răvășit
Ca un stol de păsări.

de Vasile Dobrian

 
 
--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Thomas Sully
Titlul: Doamnă cu harpă
Titlul original: Elizabeth Eichelberger Ridgely (also known as Lady with a Harp)
Data: 1818
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: National Gallery of Art

Date despre pictor:

Thomas Sully (n. 19 iunie 1783 – d. 5 noiembrie 1872) a fost un pictor portretist american, care s-a născut în Anglia, dar a trăit cea mai mare parte a vieții la Philadelphia. El a pictat în stilul lui Thomas Lawrence, iar printre subiecții picturilor sale s-au numărat Thomas Jefferson, John Quincy Adams și marchizul de Lafayette, precum și muzicieni și compozitori de frunte ai epocii sale. A pictat și peisaje și evenimente istorice precum Passage of the Delaware, iar operele sale au fost inscripționate pe monezile americane.

Dana Nechita - Oglindiri

Oglindiri

Amiaza verii doarme in odaie
Si ceasul a tacut.
Cu umbra lui fereastra iar o taie
Un ram, de ani nemaivazut.
M-am desteptat, sau somnul tot ma tine?
Odaia n-o mai stiu.
Din apele oglinzii imi revine,
Uitat, acest iatac pustiu.

Invers si clar trecutul in oglinda
Sfideaza omul de-azi,
Si in clestar vrand viata lui s-o prinda
Raspunde mut cu alt obraz.
Tu, ce-n oglinda ai ramas aieve
Cand dibuiesc prin vis,
Nu ma privi sub ramul fara seve,
In limpezi nemuriri inchis.
Nu ma privi nostalgic — fara veste
M-oi sterge ca-n oglinzi
De ape, norul daca trece peste
Strainul chip ce nu-l cuprinzi.

de Ion Pillat

 


--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Dana Nechita
Titlul: Oglindiri
Titlul original: Oglindiri
Data: 2016
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 50 x 60 cm
Unde se găseşte:

Lucrare selectata pentru Salonul National de Toamna "Temeiuri" 2016 - Palatul Parlamentului, sala "Brancusi"