joi, 20 aprilie 2017

Franz Xaver Winterhalter - Elisabeth Kaiserin von Österreich - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FRANZ XAVER WINTERHALTER

* * *

pari o lună plină
ce poartă în spate
toate gesturile gândurile visele
când te ascunzi în spatele pădurii
şi crengile îţi mângâie chipul.

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Franz Xaver Winterhalter
Titlul : Elisabeth Kaiserin von Österreich
Titlul original: Elisabeth Kaiserin von Österreich
Data:1865
Stilul: rococo
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea: 158 x 117 cm
Unde se gaseste: Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria
Date despre pictor:

Franz Xaver Winterhalter (20 aprilie 1805 – 8 iulie 1873) a fost un pictor si litograf german, cunoscut pentru portretele familiilor regale de la mijlocul secolului al XIX-lea.Numele lui a devenit asociat cu portretistica la moda de la curtile regale.
Franz Xaver Winterhalter s-a nascut in micul sat Menzenschwand din Padurea Neagra, Baden pe 20 aprilie 1805. A fost al saselea copil a lui Fidel Winterhalter (1773–1863), un fermier si producator de rasina din sat si al Evei Meyer (1765–1838) din familia Menzenschwand. Tatal lui a avut o mare influenta asupra lui. Din cei opt frati si surori ai lui, doar patru au supravietuit. Toata viata, Franz Xaver a ramas foarte apropiat de familia lui, in special de fratele Hermann (1808–1891), pictor si el.
Dupa absolvirea scolii manastirii benedictine din St.Blasien, Winterhalter a plecat din Menzenschwand in 1818 la varsta de 13 ani pentru a studia desenul si gravura.S-a pregatit ca desenator si litograf in atelierul lui Karl Ludwig Schüler (1785–1852) din Freiburg. In 1823, la varsta de 18 ani, a plecat la Munchen, sponsorizat de industriasul Baron von Eichtal (1775–1850). In 1825, Ludwig I, Marele Duce de Baden (1763–1830) i-a acordat o bursa si a inceput sa studieze la Academia de Arte din Munchen cu Peter von Cornelius (1783–1867), ale carui metode academice l-au incomodat. Winterhalter a gasit un mentor mai potrivit in portretistul la moda Joseph Stieler (1781–1858). In aceasta perioda s-a intretinut lucrand ca litograf.
Winterhalter a intrat in cercurile de la Curte in 1828 cand a devenit profesor de desen la Sophie Margravine de Baden, la Karlsruhe. Oportunitatea intrarii la Curtea germana de sud a venit in 1832 cand a plecat in Italia, cu sprijinul Marelui Duce Leopold de Baden. In Roma a pictat scene romantice de compozitie in maniera lui Louis-Leopold Robert si s-a atasat cercului condus de profesorul Academiei Franceze, Horace Vernet. La reintoarcerea in Karlsruhe, el a pictat portretele Marelui Duce Leopold de Baden si al sotiei lui, si a fost numit pictorul Curtii ducale.
Cu toate acestea, el a plecat din Baden in Franta cand lucrarea lui „Il dolce Farniente” a atras atentia la Salonul din 1836. Un an mai tarziu, „Il Decameron” a fost de asemenea remarcata; ambele picturi sunt compozitii academice in stilul lui Raphael. La Salon din 1838 a expus portretul Printului Wagram cu fiica cea mica. Cariera lui ca pictor de portrete a fost intarita cand in acelasi an a pictat portretul Louisei Marie de Orleans, regina Belgiei si al fiului ei, Ducele de Brabant.
In Paris, Winterhalter a ajuns imediat la moda. El a fost numit pictor la Curtea lui Louis-Philippe, regele francezilor, care i-a comandat sa picteze portrete individuale ale marii lui familii. Winterhalter a executat mai mult de treizeci comenzi pentru el.
Acest succes i-a adus reputatia de specialist in portretistica dinastiilor si aristocratiei, in combinatie cu modernul.
Cu toate acestea, reputatia lui Winterhalter in cercurile artistice a avut de suferit. Criticii, care l-au laudat la debutul din 1836, acum l-au considerat un pictor care nu poate fi luat in serios. Aceasta atitudine a persistat pe toata cariera lui Winterhalter.

Edward Hopper - Femeie in razele soarelui

* * *

mainile lui ii freamata
trupul,
mainile ei pe-al lui,
la fel,
soaptele lui
se agata de bezna.
daca am face putina lumina
am fi pierduti.


acum
totu-i mai simplu.

ea sta in profil
la fereastra,
cu ochii plini
de lacrimi.

protest lipsit de speranta
impotriva singuratatii.

(cav)



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edward Hopper - Femeie in razele soarelui - 1961
Opera lui Hopper poate fi considerată din mai multe puncte de vedere. Esențial este însă modul său modest, discret, aproape impersonal, de a realiza pictura. Folosirea formelor unghiulare și cubice - nu inventate de el, ci existente în natură -, compozițiile simple, aparent nestudiate, fuga de orice artificiu dinamic, sunt elemente ale stilului său care dau impresia de a nu avea deaface cu pictura, dar descoperă un profund conținut spiritual. Atmosfera de tăcere, care pare să domine cele mai importante lucrări ale sale, indiferent de tehnica folosită, este evidentă în acele tablouri cu o prezență umană izolată, dar și în acelea cu tematică arhitectonică pură. Pare că timpul s-a oprit pe loc, într-o stare de încremenire.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Edward Hopper
Titlul : Femeie in razele soarelui
Titlul original:
Data:1961
Stilul: Noul realism
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Whitney Museum of American Art, New York City, NY, US
Date despre pictor:


Edward Hopper (22 iulie 1882, Nyack – 15 mai 1967, New York) a fost un pictor american.
Edward Hopper s-a născut la Nyack, un mic orăşel pe fluviul Hudson. În 1900 se înscrie la New York School of Art, o prestigioasă instituţie unde s-au format importanţi reprezentanţi ai vieţii artistice americane. Adevărata influenţă asupra dezvoltării sale artistice a fost exercitată de maeştrii săi, care-l îndeamnau să copieze operele marilor artişti din muzee şi să le studieze stilul. Această metodă, care la început ar părea „academică”, l-a familiarizat cu regulile stilului clasic în pictură, l-a învăţat meşteşugul pentru a-şi găsi apoi propriul drum.
După ce a asimilat lecţia marilor maeştri, între diverse tentative şi experienţe, ajunge treptat la propriul său limbaj, care-şi găseşte forma originală de exprimare în 1909, când revine pentru 6 luni la Paris şi vizitează diverse ateliere.Opera lui Hopper poate fi considerată din mai multe puncte de vedere. Esenţial este însă modul său modest, discret, aproape impersonal, de a realiza pictura.  Atmosfera de tăcere, care pare să domine cele mai importante lucrări ale sale, indiferent de tehnica folosită, este evidentă în acele tablouri cu o prezenţă umană izolată, dar şi în acelea cu tematică arhitectonică pură. Pare că timpul s-a oprit pe loc, într-o stare de încremenire.

Joan Miró - Swallow, Love - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI JOAN MIRO

Libertate

Zburdalnică şi impetuoasă ca o fată
Care cutreieră unde sufletul îi cere,
Libertatea cântă şi îşi ţine ridicată
Torţa aprinsă cât mai sus, cât mai la vedere.
 

Când e deja nevastă şi când zi de zi
Are grijă de casă şi de ce-i strâns în chiler
Libertatea-şi schimbă viziunea, felul de-a fi,
Îş stinge torţa şi devine pompier.


de Archibald MacLeish


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Joan Miró
Titlul : Swallow, Love
Titlul original: Swallow, Love
Data:1934
Stilul: Surealism
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea: 247.6 x 199.3 cm
Unde se gaseste: Museum of Modern Art (MoMA), New York City, NY, US

Date despre pictor:
Joan Miró (20 aprilie 1893, Barcelona – 25 decembrie 1983, Palma de Mallorca) a fost un pictor şi sculptor spaniol, influenţat de suprarealism, fără să fi aderat niciodată la această grupare. Teoriile suprarealiste îi întăresc convingerea în necesitatea libertăţii artistice, va rămâne un creator multidimensional şi multilateral: pictează, dar şi sculptează şi stăpâneşte în aceiaşi măsură tehnica ceramicei. Forme frumoase şi stranii, păsări şi stele îl vor însoţii în fiecare zi a vieţii sale, închinate artei şi libertăţii creatoare.Joan Miró vine pe lume la 20 aprilie 1893 la Barcelona, tatăl lui este bijutier, iar bunicul din partea mamei este fabricant de mobilă. Micului Joan nu-i place şcoala, singurul lucru care îl interesează cu adevărat este desenul, desenează neobosit şi cu multă precizie. Umple caiete întregi cu schiţe după peisaje din Mallorca, desenează peşti, umbrele, flori, broaşte ţestoase, nu desenează însă niciodată chipuri omeneşti. În anul 1912 se înscrie la atelierul lui Francisco Gali, un pedagog excentric, care îl îndeamnă să picteze cu ochii acoperiţi, pentru a-şi forma memoria vizuală şi abilitatea de a recunoaşte obiectele numai după pipăit. Prima expoziţie organizată în 1918 se dovedeşte un mare eşec. În consecinţă tânărul artist îşi schimbă stilul, din acest moment pictura lui va evolua în direcţia suprarealismului.

Adolphe-William Bouguereau - Leveil du coeur - Renée and Renato : Salveaza Dragostea Ta (Save Your Love)


SALVEAZA DRAGOSTEA TA

Salveaza dragostea ta, draga mea, salveaza dragostea ta
Pentru noptile de vara cu luna si stelele pe cer
O serenada doresc sa-ti cânt
Cei mai rosii trandafirii îti voi aduce mereu
Salveaza dragostea ta, pentru Roma si pentru mine.

Dragul meu, te voi iubi la nesfârsit
Chiar daca esti departe de mine
Nu pot uita cuvintele pe care ti le-am spus
Cum am simtit când iubesc si te îmbratisez
Dragostea noastra va dura vesnic.

Salveaza dragostea ta, draga mea, Salveaza dragostea ta
Pentru noptile de vara cu luna si stelele pe cer
O serenada doresc sa-ti cânt
Cei mai rosii trandafirii îti voi aduce mereu

Salveaza dragostea ta, pentru Roma si pentru mine.
Chiar daca a trecut atât de mult timp
Amintirea iubirii noastre înca persista
Abia astept sa te îmbratisez si sa te sarut
Nu stii cât de mult mi-e dor de tine
Dragule cânta pentru mine, cântecul iubirii noastre.
Salveaza draga dragostea, salveaza dragostea
Noptile de vara, luna si stelele
O serenada doresc sa-ti cânt
Cei mai rosii trandafirii îti voi aduce mereu
Salveaza dragostea ta, pentru Roma si pentru mine.

La la-la la-la la-la la-la, te iubesc dragule,
La la-la la-la la-la la-la, te iubesc
Abia astept sa te îmbratisez si sa te sarut
Nu stii cât de mult mi-e dor de tine
Dragule cânta pentru mine, cântecul iubirii noastre.

Salveaza dragostea ta, draga mea, salveaza dragostea ta
O, tu stii ca o voi face
Pentru noptile de vara cu luna si stelele pe cer
Oh, înca te iubesc
O serenada doresc sa-ti cânt
Cei mai rosii trandafirii îti voi aduce mereu
Salveaza dragostea ta, pentru Roma si pentru mine.

Artist: Renée and Renato
Salveaza Dragostea Ta (Save Your Love)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adolphe-William Bouguereau - Leveil du coeur -1892. Picturile artistului sunt realizate in genul realismului artistic. Se remarca prin contururile precise ale reliefului uman si folosirea unor nuante alese pentru culoarea pielii personajelor, precum si prin temele de inspiratie mitologica. Nudurile feminine sunt cele mai suave si mai poetice din epoca sa, cucerind inimile colectionarilor europeni si americani. Este unul dintre pictorii care au expus constant la Salonul din Paris, de-a lungul intregii sale vieti artistice.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Adolphe-William Bouguereau
Titlul : Leveil du coeur
Titlul original: Leveil du coeur
Data:1892
Stilul: Realism
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea: 116 x 79 cm
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
William Adolphe Bouguereau (30 noiembrie 1825 – 19 august 1905) a fost un pictor academic francez.
William-Adolphe Bouguereau s-a născut în La Rochelle, Franţa.
Student al Şcolii de arte frumoase din Paris (Ecole des Beaux-Arts), a câştigat Prix de Rome în 1850. Picturile sale realizate în genul realismului artistic, precum şi temele sale de inspiraţie mitologică l-au făcut extrem de popular, fiind unul din pictorii care a expus la constant la Salonul din Paris, de-a lungul întregii sale vieţi artistice. Deşi spre sfârşitul vieţii sale, pictorul însuşi a considerat că a căzut într-un fel de dizgraţie, în mare parte datorată opoziţiei sale constante curentului impresionist, în lumea contemporană există o reconsiderare a artei sale şi un nou val de apreciere îi înconjoară cele opt sute treizeci şi şase (836) de picturi finalizate.

Adolphe-William Bouguereau - Reflexion - Lionel Richie - Hello

HELLO

Am fost singur cu tine
In gandul meu
Si in visele mele ti-am sarutat buzele
De o mie de ori
Cateodata te vad
Trecând pe la usa mea
 

Helo!
Eu sunt cel pe care il cauti?
Vad in ochii tai
Vad in zambetul tau
Esti tot ceea ce mi-am dorit
Si bratele mele sunt deschise larg
Pentru ca tu stii ce sa zici
Si stii ce vrei sa zici
Si vreau sa iti zic
Te iubesc!

Am mult timp pentru a vedea lumina soarelui în parul tau
Si sa iti spun de fiecare data
Cat de mult imi pasa
Simt cateodata ca inima mea se revarsa
Helo!
Vreau doar sa stii
Ca ma intreb unde esti
Si ma intreb ce mai faci
Te simti cateodata singura?
Sau te iubeste cineva?
Spune-mi cum sa-ti cuceresc inima
Pentru ca nu am nici o idee
Dar lasa-ma sa incep prin a-ti spune Te iubesc!

Helo!
Eu sunt cel pe care il cauti?
Ma intreb unde esti
Si ma intreb ce mai faci
Te simti cateodata singura?
Sau te iubeste cineva?
Spune-mi cum sa-ti cuceresc inima
Pentru ca nu am nici o idee
Dar lasa-ma sa incep prin a-ti spune Te iubesc!

Versuri Lionel Richie - Hello


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adolphe-William Bouguereau - Reflexion -1897. Picturile artistului sunt realizate in genul realismului artistic. Se remarca prin contururile precise ale reliefului uman si folosirea unor nuante alese pentru culoarea pielii personajelor, precum si prin temele de inspiratie mitologica. Nudurile feminine sunt cele mai suave si mai poetice din epoca sa, cucerind inimile colectionarilor europeni si americani. Este unul dintre pictorii care au expus constant la Salonul din Paris, de-a lungul intregii sale vieti artistice.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Adolphe-William Bouguereau
Titlul : Reflexion
Titlul original: Reflexion
Data:1897
Stilul: Realism
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea: 116 x 79 cm
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
William Adolphe Bouguereau (30 noiembrie 1825 – 19 august 1905) a fost un pictor academic francez.
William-Adolphe Bouguereau s-a născut în La Rochelle, Franţa.
Student al Şcolii de arte frumoase din Paris (Ecole des Beaux-Arts), a câştigat Prix de Rome în 1850. Picturile sale realizate în genul realismului artistic, precum şi temele sale de inspiraţie mitologică l-au făcut extrem de popular, fiind unul din pictorii care a expus la constant la Salonul din Paris, de-a lungul întregii sale vieţi artistice. Deşi spre sfârşitul vieţii sale, pictorul însuşi a considerat că a căzut într-un fel de dizgraţie, în mare parte datorată opoziţiei sale constante curentului impresionist, în lumea contemporană există o reconsiderare a artei sale şi un nou val de apreciere îi înconjoară cele opt sute treizeci şi şase (836) de picturi finalizate.

Dragica Micki Fortuna - Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

1. Oamenii au un obicei de a se uita la mine de parcă aş fi un fel de oglindă în loc de o persoană. Ei nu mă văd pe mine, ci îşi văd propriile gânduri desfrânate, apoi se maschează făcându-mă pe mine o desfrânată.
2. Amantul adevărat este bărbatul care te poate face să tresari doar atingându-ţi capul, sau doar zâmbindu-ţi sau doar privind în spaţiu.
3. Învaţă din ziua de ieri, trăieşte în ziua de azi şi speră pentru ziua de mâine.
4. O actriţă nu este o maşină, dar eşti tratată ca o maşină. O maşină de bani.
5. A locui de una singură este ca a fi la o petrecere unde nimeni nu te observă

de Marilyn Monroe



-----------------------------------------------------------------
Marilyn Monroe În calea Arcimboldo este un tablou de Dragica Micki Fortuna, care a fost încărcat în data de 12 octombrie 2013. Pictura are culori variind de la roșu închis la pastel de platină și încorporează arta digitala, pictura digitala si portrete teme de design.

Dragica Micki Fortuna - Sandra Bullock

Sandra Bullock

1. Femeile sunt precum cuptoarele: au nevoie de 5 până la 15 minute ca să se încălzească.
2. Sunt conştientă de faptul că uneori pot fi enervantă.
3. Nu sunt cântăreaţă. Îmi cunosc limitele.
4. Singurul om care mi-a furat inima este fiul meu.
5. După un timp, nici nu mai ai idee ce vârstă ai, pentru că ai minţit de atâtea ori.
6. Din diferite motive, oamenii vor să vadă că eşuezi. Dar asta nu e problema ta, e problema lor.
7. Am făcut greşeli şi ştiu de ce le-am făcut, dar singură am ales acest drum; nimeni nu a făcut vreodată o alegere pentru mine.
8. Există fiinţe umane care au integritate, ştiu să tacă atunci când trebuie, cunosc imaginea de ansamblu şi nu-şi vând prietenii.
citate: Sandra Bullock


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sandra Bullock în calea Arcimboldo este un tablou de Dragica Micki Fortuna, care a fost încărcat pe 31 octombrie 2012. Pictura are culori variind de la portocaliu pastel la cărămizie întuneric si încorporează pictură digitală, portrete.

Dragica Micki Fortuna - Michael Jackson

YOU'RE NOT ALONE

O alta zi a trecut, inca sunt singur (a)
Cum se poate asa ceva? Nu esti aici langa mine
Niciodata nu mi-ai zis "ramas-bun", cineva sa-mi spuna de ce
De ce a trebuit sa pleci, lasandu-mi lumea atat de rece?


In fiecare zi stau si ma intreb
Cum a putut dragostea sa scape?
Ceva imi sopteste in ureche si-mi zice

Ca nu esti singur (a)
Eu sunt aici pt tine
Desi esti departe
Eu sunt aici sa raman

Nu esti singur (a)
Eu sunt aici pt tine
Desi suntem departe
Esti mereu in inima mea
Nu esti singur (a)

De unul (una) singur (a), de ce, oh...
Chiar noaptea trecuta, mi s-a parut ca te aud plangand
Imi cereai sa vin, si sa te tin in bratele mele
Iti aud rugaciunile, greutatile tale le voi suporta
Dar mai intai am nevoie de mana ta, apoi pt totdeauna va putea incepe

Oh... sopteste trei cuvinte si am sa vin alergand
Zboara... si fato, stii ca am sa fiu acolo
O sa fiu acolo

Nu singur (a)
Nu esti singur (a), nu esti singur (a)...

Doar ce ai ajuns la mine baby
Dimineata, seara
Nu esti singur (a), nu singur (a)
Tu si eu, nu singur (a), oh, impreuna, impreuna...

Versuri: Michael Jackson


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Michael Jackson În calea Arcimboldo este o bucată de opera de arta digitala prin Dragica Micki Fortuna, care a fost încărcat în data de 12 octombrie 2013. Arta digitala are culori variind de la negru la blond si incorporeaza arta digitala, pictura digitala si portrete teme de design