luni, 28 august 2017

John Ferguson Weir - Irisi japonezi - aniversare


* * *

o petală albă de iris japonez
face umbră lângă oala de lut
pe melodia unui sărut simfonic

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: John Ferguson Weir
Titlul: Irisi japonezi
Titlul original: Japanese Iris – 6 Varieties
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Ferguson Weir (28 august 1841– 8 aprilie 1926) a fost un pictor si sculptor american, fiul pictorului Robert Walter Weir, profesor de desen la Military Academy at West Point.

John Ferguson Weir - Lumini de toamnă - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JOHN FERGUSON WEIR

* * *

când mi-am deschis ochii dimineața
pădurea din fața casei a strălucit
și tu deasemenea

(cav)---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: John Ferguson Weir
Titlul: Lumini de toamnă
Titlul original: Autumn Lights
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Ferguson Weir (28 august 1841– 8 aprilie 1926) a fost un pictor si sculptor american, fiul pictorului Robert Walter Weir, profesor de desen la Military Academy at West Point. Fratele lui mai mic, J. Alden Weir, a devenit si el un renumit artist care a pictat in stilul impresionismului american.

S-a nascut pe 28 august 1841, la West Point, New York, a studiat cu tatal lui si la National Academy, New York. In 1861 si-a deschis un studio in New York City si a devenit membru al National Academy in 1866.

In 1868 a studiat in strainatate. Dupa ce s-a intors a devenit primul director al School of Fine Arts de la Yale University (1869–1913). A murit in Providence, Rhode Island pe 8 aprilie 1926.

Morris Cole Graves - Timpul schimbării - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI MORRIS COLE GRAVES

* * *

sub un cer învolburat
cineva a dărâmat toate podurile
și o dată cu ele speranța slabă a zborului

(cav)

---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Morris Cole Graves
Titlul:Timpul schimbării
Titlul original: Time of Change
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Morris Cole Graves (28 august 1910 – 5 mai 2001) a fost un pictor american expresionist. Impreuna cu Guy Anderson, Kenneth Callahan, William Cumming si Mark Tobey a fondat Northwest School. Graves a fost si un mistic.
S-a nascut intro familie metoista din Fox Valley, Oregon, fiind al saselea copil.Familia s-a mutat in Seattle in 1911. Graves a fost un artist autodidact cu o intelegere naturala pentru culoare si linii.

Graves a lasat scoala dupa anul doi si a navigat cu trei linii americane de posta impreuna cu fratele sau Russell. La sosirea in Japan a scris:
„Acolo am avut dintrodata sentimentul ca aceasta a fost calea cea mai buna de a face orice. A fost acceptarea naturii, nu rezistenta la ea. Nu simteam ca trebuie sa devin pictor, dar respiram un aer diferit.”
Dupa absolvirea liceului din Beaumont, Texas in 1932, la rugamintea matusii sale, Graves s-a reintors la Northwest. Si-a petrecut o mare parte din viata profesionala in Seattle si La Conner, Washington, impartind un studio pentru o perioada cu Guy Anderson.Lucrarile de inceput ale lui Graves au fost uleiuri si cu un accent pe pasari cu aspect bizar, fie oarbe sau ranite, ori imobilizate in valuri de lumina.

Morris Graves a murit in dimineata zilei de 5 mai 2001 in casa sa din Loleta, la cateva ore dupa ce a facut un infarct.

Sir Edward Coley Burne-Jones - The Lament - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI SIR EDWARD COLEY BURNE - JONES

* * *

în lumina slabă a camerei
înconjurată de trandafiri
suspendată între poveste și vis
stau liniștită și mă întreb
despre tinerețea mea
și îmi regăsesc urmele
în locurile pe care le-am iubit

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Sir Edward Coley Burne-Jones
Titlul: The Lament
Titlul original: The Lament
Data: 1865 - 1866
Stilul:Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Sir Edward Coley Burne-Jones, Intaiul Baronet (28 august 1833 – 17 iunie 1898) a fost un artist si designer englez asociat ultimei etape a miscarii pre-rafaelite, care a colaborat foarte strans cu William Morris intrun vast domeniu de arte decorative la Morris, Marshall, Faulkner, and Company. Burne-Jones a fost foarte implicat in reintinerirea traditiei artei vitraliilor din Anglia; lucrarile lui in acest domeniu includ catedrala St. Philip’s Cathedral, Birmingham, biserica St Martin’s Church din Brampton, Cumbria, biserica proiectata de Philip Webb, All Saints, Jesus Lane, Cambridge si Christ Church, Oxford.

Lucrarile de inceput ale lui Burne-Jones sunt inspirate de arta lui Dante Gabriel Rossetti, insa in anii 1860 Burne-Jones si-a gasit stilul lui propriu.

In afara de pictura si vitralii, Burne-Jones a lucrat in diverse mestesuguri incluzand ceramica, bijuteriile, tapiseria, mozaicul si ilustratii de carti, renumita gravura in lemn de la Kelmscott Press’s Chaucer in 1896.Edward Coley Burne Jones s-a nascut in Birmingham, fiul unui galez, Edward Richard Jones, creator de rame la Bennetts Hill. Mama sa, Elizabeth Coley Jones a murit la sase zile dupa nasterea sa, el fiind crescut de tatal sau vaduv si de ingrijitoarea casei familiei, Ann Sampson, o fata din partea locului, foarte afectuoasa, insa lipsita de umor si neintelectuala.A urmat scoala King Edward VI din Birmingham din 1844 si Birmingham School of Art intre 1848 si 1852, apoi a stdiat teologia la Exeter College, Oxford.La Oxford s-a imprietenit cu William Morris ca o consecinta a interesului reciproc pentru poezie. Cei doi studenti de la impreuna cu un grup mic de oameni de la Pembroke College si din alte parti, au format rapid o societate foarte restransa si intima pe care au denumit-o „The Brotherhood”. Membrii societatii Brotherhood citeau John Ruskin si Tennyson, vizitau biserici si veneraa Evul Mediu. In acest timp, Burne-Jones a descoperit Le Morte d’Arthur a lui Thomas Malory care a avut o mare influenta asupra lui.

Rudolf von Alt - Furtună pe lacul Garda - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI RUDOLF VON ALT

* * *

furtuna a șters
toate urmele noastre de pe plajă
dar noi râdem până la epuizare
nimic nu ne poate opri
să ne regăsim

(cav)

---------------------------------------------------------------------------------


Pictor: Rudolf von Alt
Titlul: Furtună pe lacul Garda
Titlul original: Gewittersturm am Gardasee
Data: 1839
Stilul: Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 22.8 x 14.8 cm
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
Rudolf von Alt a fost un pictor austriac (Viena 1812-1905 id.). Fiu și discipol al pictorului de vedute Jakob Alt (1789-1872), urmează cursurile Academiei de Artă de la Viena. Își începe cariera pictând interioare și peisaje amănunțite, într-o viziune caracteristică stilului Biedermeier. În urma unor călătorii, efectuate prin Austria, Italia, Elveția, Cehia, Dalmația, Ungaria și Galiția, optează pentru pictura de vedute, devenind maestrul necontestat al acestui domeniu în arta austriacă (Stephansdom, 1832, Viena, österreichische Galerie). Cu timpul picturile, litografiile, dar mai cu seamă acuarelele sale, scăldate într‑o lumină vie, trădează un interes crescând pentru îmbogățirea cromaticii, într‑o manieră ce trădează influența impresionismului, o dată cu diminuarea preocupării pentru redarea exactă a detaliilor desenate, ceea ce îi va aduce apelativele de „Menzel austriac“ și „Canaletto vienez“.

Constant Troyon - Plaja la Trouville - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI CONSTANT TROYON

* * *

am invadat plaja de la trouville
și am așteptat cu răbdare
să se întâmple ceva
pentru sufletul meu
și s-a întâmplat

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Constant Troyon
Titlul: Plaja la Trouville
Titlul original:
Data:
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe carton
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
Constant Troyon (28 august 1810 - 21 februarie 1865) a fost pictor francez al școlii Barbizon . În prima parte a carierei sale a pictat în cea mai mare parte peisaje