vineri, 17 martie 2017

Valerio Adami - aniversare - cu masca în mană



ANIVERSAREA PICTORULUI ITALIAN VALERIO ADAMI

***

cu masca în mană
subtilizată dintr-un tablou
de Jean-Marc Nattier ,
pozez vesel
în fiecare dimineață
în labirintul străzii.

 (cav)



----------------------------------------------------------------------------------------


Pictor: Valerio Adami
Titlul: Autoportret
Titlul original: Self-Portrait
Data: 1983
Stilul: Art Pop
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:


Valerio Adami (17 martie 1935) este pictor italian, școlit la Accademia di Brera din Milano, și de atunci a lucrat și la Londra și Paris. Arta sa are influențe vizibile ale Artei Pop.
Valerio Adami s-a născut la Bologna și până în 1945 a studiat pictura cu Felice Carena. A fost acceptat la Accademia di Brera în 1951 și acolo a studiat ca desenator tehnic în studioul lui Achille Funi până în 1954. În 1955 a plecat la Paris, unde i-a întâlnit şi a fost influenţat de Roberto Matta şi Wifredo Lam. Prima sa expoziţie individuală a avut loc în 1959 în Milano.
În primii ani ai carierei sale, lucrările lui Valerio Adami erau expresioniste, însă în perioada celei de-a doua expoziţii de-ale sale din 1964 de la Kassel, îşi dezvoltase un stil de a picta amintind de cloisonnism-ul francez, cu regiuni de culoare plată încadrate de linii negre. Spre deosebire de Gauguin, subiecţii lui Adami sunt foarte stilizaţi şi deseori prezentaţi în fragmente, aşa cum sunt în “Telescoping Rooms” (1965).
În anii ‘70, Adami a început să se refere la viaţa politică prin lucrările sale şi a încorporat chestiuni cum ar fi istoria, literatura, filozofia şi mitologia modernă europeană. În 1971, împreună cu fratele său, Gioncarlo, a creat filmul “Vacances dans le désert”.
Din 1985 până în 1998, au avut loc patru expoziţii retrospective ale lucrărilor lui Adami la Paris, Centrul Julio-Gonzalez de Valence (Spania), Tel Aviv şi Buenos Aires.

David Park - aniversare - scenă de pe străzile Bostonului



ANIVERSAREA PICTORULUI AMERICAN DAVID PARK

***

pe trotuarul din fața casei
trec  umbre
pe langă înalte ziduri roșii
cu ferestrele închise
în fiecare zi
cu privirea oarbă
zambesc
în stanga
în dreapta
cu  masca de lut în mană.


un tanăr
răscolit de ganduri
traversează
labirintul strazii
secolul tot mai grăbit.

(cav)




---------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: David Park
Titlul: Scenă de pe străzile din Boston
Titlul original:
Data: 1954
Stilul: Neo-expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

David Park s-a născut în Boston, Massachusetts la data de 17 martie 1911 și a decedat în 20 septembrie 1960 la Berkeley, California. A fost un pictor American figurative.

Grace Pinto de Almeida Morais - aniversare - privesc



ANIVERSAREA PICTORIȚEI GARACA MORAIS

***

privesc tăcut
la sclipirea irișilor tăi
desenand șoapte de iubire
pe aleea gandurilor mele


(cav)




----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Graca Morais
Titlul:
Titlul original:
Data:
Stilul: Neo-expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:

Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Mary Grace Pinto de Almeida Morais GOIH ( Vila Flor , Freixiel , Vieiro , 17 martie din 1948 ) este o pictoriță portugheză . Membră a Academiei Naționale de Arte Plastice și diverse asociații, Frății și fundații culturale. A fost decorată cu gradul de Mare Ofițer al Ordinului de prințul Henry , acordat de Președintele Republicii, Dr. Jorge Sampaio , în 1997. Este căsătorită cu muzician Pedro Caldeira Cabral .

Jean-Baptiste Oudry - aniversare - Focul

ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ JEAN-BAPTISTE OUDRY

***

Cupidon
și-a ascuns săgețile
în paginile cărții scrise
ca să aprindă
inimile stinse.


(cav)




---------------------------------------------------------------------------------------
Acest tablou face parte din serie de patru portrete ale fiicelor regelui Ludovic al XV-lea, care simbolizează cele patru elemente ale Franței.
Au fost comandate de Louis XV în 1749 pentru a decora aripa de sud a Palatului Versailles. Au fost executate de Nattier între 1750 și 1751.
----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jean-Baptiste Oudry
Titlul: Portretul Anne-Henriette de France - Focul
Titlul original: Madame Anne-Henriette de France - O Fogo
Data: 1751
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panză
Dimensiunea: 106 × 138 cm (41.7 × 54.3 in)
Unde se gaseste: Museu de Arte de São Paulo
Date despre pictor:
Jean-Marc Nattier (17 martie 1685 – 7 noiembrie 1766), pictor francez, s-a nascut in Paris, al doilea fiu al pictorului portretist Marc Nattier (1642–1705) si al pictoritei de miniaturi, Marie Courtois (1655–1703).
Primele lectii de pictura le-a primit de la tatal sau, apoi de la unchiul sau, pictorul istoric Jean Jouvenet (1644–1717). A intrat la Royal Academy in 1703 si a facut o serie de desene in cercul de pictura al Mariei de Médicis cu Peter Paul Rubens in palatul Luxembourg Palace; publicarea (1710) gravurilor bazate pe aceste desne l-au facut celebru pe Nattier. In 1715 a plecat la Amsterdam, unde se afla atunci Petre cel Mare si a pictat portretele tarului si al imparatesei Ecaterina, insa e refuzat oferta de a pleca in Rusia.
Nattier aspira sa fie pictor istoric. Intre 1715 si 1720 s-a dedicat unor compozitii ca „Battle of Pultawa”, pe care a pictat-o pentru Petre cel Mare si „Petrification of Phineus and of his Companions”, care i-a adus alegerea in Academie. Colapsul financiar din 1720 l-a ruinat pe Nattier, care l-a fortat sa-si dedice portretisticii intreaga energie, fiindca era mai profitabila.A devenit pictorul femeilor de la Curtea lui Louis XV. Ulterior a readus genul de portrete alegorice.
Portretele domnelor de la Curte, gratioase si fermecatoare pictate in aceasta maniera de catre Nattier erau foarte la moda.

Vincent van Gogh - în pragul eternității


 

***

sub privirea unui jar
la o fereastră albă
un bătran orfan plange.
l-au părăsit copii
casa
războaiele
somnul.

în pragul eternității
doar bocancii sunt alături.
 
(cav)




































-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vincent van Gogh
Titlul: Bătran în pragul eternității
Titlul original:
Data: 1890; Saint-rémy-de-provence, Franța
Stilul: Post-impresionism
Mod de realizare: ulei pe panză
Dimensiunea: 65 x 81 cm
Unde se gaseste: Kröller-Müller Museum, Otterlo, Olanda

Date despre pictor:

Vincent Willem van Gogh (pronunțat în neerlandeză [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx], v. AFI, n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Olanda, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.
Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în piept cu pistolul și a murit peste 2 zile.
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe . Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie