miercuri, 21 iunie 2017

Jagdish Swaminathan - o pasăra, un copac și un munte - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI JAGDISH SWAMINATHAN

* * *

o pasăre
un munte
un copac
se aliniază continuu
întîmplător
în anotimpuri
pe pînza galbenă

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jagdish Swaminathan
Titlul: o pasăra, un copac și un munte
Titlul original:
Data : 1984
Stilul: Surrealism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Jagdish Swaminathan cunoscut ca J. Swaminathan (21 iunie 1928 - 1994) a fost un artist de origine indian , pictor, poet și scriitor. A fost membru al Partidului Comunist din India . Este unul dintre cei mai influenți artiști ai Indiei, instrumentar în înființarea Bharat Bhawan , un complex muti-artă din Bhopal , în 1982, și a fost director al Muzeului de Artă Roopankar până în 1990. El a descoperit, Jangarh Singh Shyam , Primul artist modern Gond tribal din statul Madhya Pradesh din India.

Vincenzo Cabianca - Chiparoși în Poggio Imperiale - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI VINCENZO CABIANCA

* * *

pînă la următoarea reclamă
în care se prezintă
rochii purtate de tine
stau la umbra unui chiparos
în Poggio Imperiale
și mă pregătesc de uimire


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vincenzo Cabianca
Titlul: Chiparoși în Poggio Imperiale
Titlul original: Cipressi a Poggio Imperiale
Data :
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Vincenzo Cabianca (21 iunie 1827 – 21 martie 1902) a fost un pictor italian din grupul Macchiaioli.
S-a nascut in Verona. Si-a inceput studiile artistice la Academia din Verona Academy, apoi a studiat la Academia din Venetia intre 1845–47.In anii1850 Cabianca i-a cunoscut pe artistii care frecventau Caffè Michelangiolo din Florenta, cunoscuti mai tarziu ca grupul Macchiaioli. s-a imprietenit cu Telemaco Signorini, a carui influenta l-a facut pe Cabianca sa treaca de la pictura de compozitie la un realism indraznet, incepand din anul 1858.
Ca si ceilalti Macchiaioli, el a pictat peisaje in aer liber en plein air, insa a fost mai ezitant decat prietenii lui ca sa abandoneze subiectele istorice si literare. Multe dintre lucrarile lui reprezinta calugarite; un examplu binecunoscut este „Le monachine” (The nuns; 1861–62).In urmatorii ani, lucrarile lui Cabianca prezinta influenta simbolistilor si a pre-rafaelitilor. A murit in Roma 21 martie 1902.

Konstantin Yegorovich Makovsky - Canal



* * *

într-o continuă tăcere
cad gînduri
peste roachia roșie
iar eu te visez
aproape dezbrăcată
și nu știu cum să fac
s-ajung mai repede lângă tine.

(cav)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Konstantin Yegorovich Makovsky
Titlul: Canal
Titlul original: Швея
Data : 1861
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Konstantin Yegorovich Makovsky (in rusa: Константин Егорович Маковский; 20 iunie 1839 – 17septembrie 1915) a fost un pictor rus influent, afiliat grupului „Peredvizhniki (Hoinarii)„. Multe dintre lucrarile lui istorice, ca de exemplu „The Russian Bride’s Attire” (1889), prezinta o viziune idealizata a vietii ruse din secolele precedente. A fost deseori considerat ca reprezentant al artei de Salon. Konstantin s-a nascut in Moscova, fiul cel mare al pictorului amator, Yegor Ivanovich Makovsky. Yegor Makovsky a fost fondatorul cursului de Natura (in rusa: Натурный класс), scoala de arta care, ulterior a devenit faimoasa Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova. Printre prietenii de familie s-au numarat Karl Briullov si Vasily Tropinin. Toti copiii lui Yegor au devenit pictori notabili.
Konstantin a intrat la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova in anul 1851 si a devenit un student de top, obtinand cu usurinta toate premiile. Profesorii lui au fost МM.I. Skotty, A.N. Mokritsky, S.K. Zaryanko, toti elevi de-a lui Karl Briullov. Inclinatiile lui Makovsky spre Romantism si efectele decorative poate fi explicata de influenta lui Briullov.
In 1858 Makovsky a intrat la Academia Imperiala de Arte din Saint Petersburg. Din 1860 a participat la expozitiile Academiei cu lucrarile „Curing of the Blind” (1860) si „Agents of the False Dmitry kill the son of Boris Godunov” (1862). In 1863 Makovsky, impreuna cu alti 13 studenti calificati pentru a participa in competitia pentru marea Medalie de Aur a Academiei, au refuzat sa picteze subiectul despre mitologia scandinava, iar Academia i-a lasat fara diploma de forma.
Makovsky a devenit membru al cooperativei artistilor condusa de Ivan Kramskoi. Din 1870 a devenit membru fondator al Society for Traveling Art Exhibitions si a continuat sa picteze subiecte din viata de fiecare zi.
O schimbare semnificativa a stilului sau a avut loc dupa ce a calatorit in Egipt si Serbia pe la mijlocul anilor 1870. A devenit interesat in problema culorilor si formelor.
In anii 1880 a devenit un pictor la moda de portrete si subiecte istorice. La Expozitia Universala din 1889 de la Paris a primit Medalia de Aur pentru picturile „Death of Ivan the Terrible”, „The Judgement of Paris, and Demon and Tamara”. El a fost unul dintre cei mai apreciati si bine platiti artisti rusi ai acelor vremuri. Multi critici democratici l-au considerat un renegat al idealurilor Wanderers, producand lucrari superficiale, in timp ce altii l-au vazut ca precursor al Impresionismului rus.
Makovsky a devenit o victima a unui accident de circulatie trasura lui a fost lovita de un tramvai electric) si a murit in 1915 in Saint Petersburg.

Salvator Rosa - Lucrezia

Stau


Stau de zile nenumărate
Cu foaia albă în față
Fără să mai pot să scriu mare lucru
Și asta
De când simt că m-ai părăsit
Încet, ca o toană,
Umblând poate încă pe stradă.


de Al Francisc


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Salvator Rosa
Titlul: Lucrezia
Titlul original: Lucrezia
Data : c. 1641
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Salvator Rosa (20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor Baroc, poet si gravor italian care a trait in Neapole, Roma si Florenta. Ca pictor e cunoscut a fi un „neortodox si extravagant” , precum si un „rebel perpetuu” proto-Romantic.S-a nascut in Arenella, la periferia Neapolelui, in 20 iunie (sau 21 iulie) 1615. Tatal sau, Vito Antonio de Rosa, inspector funciar, si-a indemnat fiul sa devina avocat sau preot si l-a inscris in conventia Somaschi a tatilor. Totusi, Salvator a preferat artele, astfel ca a studiat in secret pictura cu unchiul dinspre mama, Paolo Greco, iar in curand s-a transferat la cumnatul sau, Francesco Francanzano, elev a lui Ribera. Unele surse mentioneaza ca si-a petrecut cativa ani alaturi de niste banditi fugari. La 17 ani si-a pierdut tatal, iar mama sa cu cei cinci copii s-a trezit fara mijloace financiare, Salvator ramanand fara suport financiar.A continuat ucenicia cu Falcone, ajutandu-l sa termine panzele cu scene de lupta. In acel studiu se spune ca a fost remarcat de Lanfranco care l-a sfatuit sa mearga la Roma unde a stat intre 1634-1636.
Reintorcandu-se la Neapole, a inceput sa picteze peisaje si scene de vanatoare, cu multa vegetatie sau plaje si stanci, munti si pesteri. Rosa a fost printre primii care a pictat peisaje „romantice” cu inclinatii speciale pentru scene de pitoresc deseori presarate cu scene cu oameni, pastori, briganzi, soldati.
Rosa a incercat o varietate de arte: muzica, poezie, scris, desen si actorie.

Henry Ossawa Tanner - Omul care conduce un măgar în fața Palatului de Justiție, Tangier - aniversare

* * *

la marginea satului
la răscruce de vînturi
trecători orbi
supraveghetori
urmăresc
un măgar ce se crede în centrul universului
bîntuit de greutăți
omul cu privirea măsoară căderea


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Henry Ossawa Tanner
Titlul: Omul care conduce un măgar în fața Palatului de Justiție, Tangier
Titlul original: Man Leading a Donkey in Front of the Palais de Justice, Tangier
Data : 1912
Stilul: Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Smithsonian American Art Museum, Washington, DC, US
Date despre pictor:
Henry Ossawa Tanner (21 iunie 1859–25 mai 1937), pictor afro-american cunoscut pentru stilul sau deosebit.A fost primul artist afro-american care a cunoscut recunoasterea internationala.In 1879 Tanner s-a inscris la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania intro perioada deosebita din istoria pregatirii artistice cand s-a incercat de catre Eakins introducerea unor metode noi cum ar fi studiul dupa modele vii si discutii directe despre anatomia femeii si a barbatului, precum si disectia cadavrelor pentru familiarizarea si intelegerea corpului omenesc.Toate acestea au avut un efect puternic asupra lui Tanner.

John William Godward - Flori de vară * Lana Del Rey (Elizabeth Woolridge Grant) - Young And Beautiful

Tanara si frumoasa

Am vazut lumea
Am facut de toate, mi-am avut tortul
Diamante, briliant , si Bel Air acum
Seri de vara fierbinti, mijlocul lui Iunie
Cand tu si cu mine eram pentru totdeauna salbatici
Zilele nebune, luminiile oraslui
Felul in care tu te purtai cu mine ca si cu un copil


O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu tanara si frumoasa
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai am nimic decat sufletul meu indurerat
Stiu ca asa vei face, stiu ca asa vei face
Stiu ca asa vei face
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu frumoasa

Am vazut lumea, am luminat-o ca si scena mea acum
Vorbind cu ingerii, o noua era acum
Seri de vara fierbinti, rock'n'roll
Felul in care cantai pentru mine la spectacolul tau
Si toate felurile in care am ajuns sa-ti stiu
Fata ta frumoasa si sufletul electric

O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu tanara si frumoasa
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai am nimic decat sufletul meu indurerat
Stiu ca asa vei face, stiu ca asa vei face
Stiu ca asa vei face
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu frumoasa

Bunule Dumnezeu cand ajung in Rai
Te rog lasa-ma sa imi aduc barbatul cu mine
Cand vine spune-mi ca ma lasi
Tata spune-mi daca poti

Oh acea gratie, acel corp
Oh acea fata ma fac sa vreau sa petrec
El este soarele meu, ma face sa stralucesc ca si diamantele

O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu tanara si frumoasa
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai am nimic decat sufletul meu indurerat
Stiu ca asa vei face, stiu ca asa vei face
Stiu ca asa vei face
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu frumoasa
O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu frumoasa

O sa ma mai iubesti si atunci cand n-am sa mai fiu tanara si frumoasa


Artist: Lana Del Rey (Elizabeth Woolridge Grant)
Album: "The Great Gatsby OST
Cântec: Young And Beautiful



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
John William Godward - Flori de vară
Data: 1903
Stilul: Neoclasicism
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 41 x 45.1 cm
Colecție privată

Dana Nechita - Oglindiri

Oglindiri

Nu chipurile noastre
Se văd într-o oglinda,
Ci visele tăcute
În jurul ei colindă...


Se văd ne împlinite
În zâmbetul amar
Cohorte-ncătuşate
Oglinzii date-n dar...

Sclavia-nchipuirii
A viselor deşarte
În dosul oglindirii
Cărări cu frunze moarte...

Şi în vârtej nebun,
Când frunzele colindă
Plâng vise ne-mplinite,
Strivite în oglindă...

de Ioan Ghip


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Dana Nechita
Titlul: Oglindiri
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 50 x 60 cm
Data: 18.06.2016

Gustave Courbet - Omul cuprins de frică

FRICA

În clipa în care
Frica ne stăpânește
Și Dumnezeul din miezul nostru
A plecat


Noi devenim
Pantofii care așteaptă
În dulapul
Unei
Femei paralizate.

de Riri Sylvia Manor


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gustave Courbet - Omul cuprins de frică
Data: 1843-1844
Stilul: Romantic
Media: Ulei pe pânză
Nasjonalgalleriet, Oslo, Norway
Gustave Courbet, (n. Jean Désiré Gustave Courbet, 10 iunie 1819, Ornans/Franche-Comté - d. 31 decembrie 1877, La Tour-de-Peilz/Elveția) a fost un pictor francez, care a condus mișcarea artistică a realismului în pictura franceză din secolul al 19-lea. Într-unele din operele sale exprimă un naturalism violent, ca în tabloul intitulat Originea lumii, 1866. Angajat în evenimentele politice ale timpului său, a fost ales în conducerea Comunei din Paris din anul 1871. Viața lui coincide cu o perioadă deosebit de furtunoasă din istoria Franței: întoarcerea pe tron a Bourbonilor după căderea lui Napoleon, Revoluția din iulie 1830, Revoluția din 1848, a II-a Republică, al II-lea Imperiu, Comuna din Paris și, în fine cea de-a III-a Republică. În ciuda convingerilor sale republicane, Courbet nu este legat de niciun regim politic al Franței secolului al XIX-lea, rămânând fidel, cum avea să spună el însuși, "regimului libertății".

Jonathan Wolstenholme - Plagiatorul

Citate despre plagiat

În plagiat, ultima mână încearcă s-o ascundă pe prima. (Mario Postizzi)
A exista este un plagiat.(Emil Cioran)
Arta este ori plagiere, ori revoluţie.(Paul Gauguin)
Originalitatea este un plagiat nedescoperit.(William Ralph Inge)
Clasicii au plagiatori legali.(Stanislaw Jerzy Lec)
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cu dedicație speciala marilor scriitori din închisori, precum:
nea gigi
nea borcea
nea de la rapid
ponta
etc.
 




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jonathan Wolstenholme
Titlul: Plagiatorul
Data: 2003

Jonathan Wolstenholme, un artist britanic născut în 1950 şi absolvent al Croydon Art College, care a colaborat ca ilustrator independent cu numeroase reviste, edituri şi agenţii de publicitate. Lucrările sale au fost expuse în orașe precum Londra, New York sau Boston.
Wolstenholme îşi manifestă pasiunea pentru cărţile de anticariat şi, cu umor, creează într-o manieră suprarealistă o lume a cărţilor compusă din imagini antropomorfe. Artistul lucrează în acuarelă, cu o deosebită atenţie pentru detalii, în așa fel încât naturile sale moarte cu cărţi par cât se poate de vii. Seria de ilustraţii poartă denumirea de Books on Books.

Childe Hassam - Nuferi

Când iubești

Când iubești
E întotdeauna pentru prima dată
Ca și cum ai deschide o sticlă de șampanie
Pe partea nevăzută a lunii.


de Riri Sylvia Manor


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Childe Hassam - Nuferi
Data: 1910
Stilul: Impresionism
Născut: 17 October 1859; Dorchester, Boston, Massachusetts, United Kingdom
Decedat: 27 August 1935; New York, United States
Naţionalitatea: American
Stilul: Impresionism

John William Godward - Dolce Far Niente * Lana Del Rey (Elizabeth Woolridge Grant) - Tristețea din timpul verii

Tristețea din timpul verii

Sărută-mă tare înainte să pleci
Tristețea din timpul verii
Doar voiam ca tu să știi
Asta, baby , ești cel mai tare.


Am luat rochia mea roșie astă seară
Dansând în întuneric la lumina palida a lunii
Mi-am terminat coafura de prințesă într-adevăr frumoasă
Mi-am dat jos tocurile înalte , mă simt vie

Oh, Dumnezeule , o simt în aer
Firele telefonice de mai sus sfârâiau ca o capcană
Dragă , sunt pe foc , l-am simt peste tot
Nimic nu mă mai sperie ( unu , doi , trei , patru )

Sărută-mă tare înainte să pleci
Tristețea din timpul verii
Doar voiam ca tu să știi
Asta, baby , ești cel mai tare.

Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Ti-ti-timpul verii , Tristețea din timpul verii
Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Oh-oh-o,o-o-oh

Mă simt electrică în seara asta
Cu gândul la croazieră de pe coasta ca-n '99
Ia-mi răutatea , fii partea mea dumnezeiască
Știu ca dacă plec , voi muri fericită în seara asta

Oh, Dumnezeule , o simt în aer
Firele telefonice de mai sus sfârâiau ca o capcană
Dragă , sunt pe foc , l-am simt peste tot
Nimic nu mă mai sperie ( unu , doi , trei , patru )

Sărută-mă tare înainte să pleci
Tristețea din timpul verii
Doar voiam ca tu să știi
Asta, baby , ești cel mai tare.

Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Ti-ti-timpul verii , Tristețea din timpul verii
Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Oh-oh-o,o-o-oh

Cred că-ți voi simți lipsa în totdeauna
Cum stelelor le lipsește soarele în cerul de dimineață
Mai târziu e mai bine decât niciodată
Chiar dacă ai plecat , o să conduc , conduc ( conduc )

Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Ti-ti-timpul verii , Tristețea din timpul verii
Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Oh-oh-o,o-o-oh

Sărută-mă tare înainte să pleci
Tristețea din timpul verii
Doar voiam ca tu să știi
Asta, baby , ești cel mai tare.

Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Ti-ti-timpul verii , Tristețea din timpul verii
Am simțit vara asta , Tristețea din timpul verii
Oh-oh-o,o-o-oh

Artist: Lana Del Rey (Elizabeth Woolridge Grant)
Also performed by: Within Temptation,
Album: Born To Die (2012)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
John William Godward - Dolce Far Niente
Data: 1904
Stilul: Neoclasicism
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 41 x 45.1 cm
Colecție privată

Ivan Aivazovsky - Navigând la lumina lunii

meseria mea e riscul ...

“În adevăr, pentru mine, este cel mai fantastic lucru care se poate întâmpla în viaţa unui om: să poţi să părăseşti planeta, să te rupi de ea, să te smulgi din noroi ... cu o jucărie pe care ţi-a fabricat-o o întreagă naţiune !
Primul om care va pune piciorul pe lună ... La asta visez !
Acesta-i scopul, adevăratul scop ! Să te smulgi din noroi !
Cum e posibil ca oamenii să se certe, să se bată, cum e posibil să cerşească o decoraţie, cum pot să ceară să fie strigaţi „Maestre”, sau „Domnule Preşedinte”, sau „Domnule Colonel” ... ? E de necrezut !
... Când şti că vei muri ...
... Când ştii că, de fapt, EŞTI DEJA MORT ! „

Decembrie 1965

GIL DELAMARE – meseria mea e riscul ...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gilbert Yves Delamare de la Villenaise de Chenevarin s-a nascut la Paris la 14 octombrie 1924. Tatal sau, fost ofiter, infiintase mai multe cinematografe, dar nu acest lucru l-a ajutat in meseria pe care urma sa o aiba. Despre mama sa, autorul nu precizeaza decat ca isi dorea sa-l vada ofiter de marina in uniforma alba.
Acest om, caruia ii placea sa realizeze lucruri inainte ca altcineva sa o fi facut vreodata, a plecat catre ceruri la 31 mai 1966, in timpul unei cascade automobilistice. El, care a cautat sa aduca mereu ceva “nou sub soare”, se afla probabil pe vreo stea, asteptand sa i se spuna: “Motor!”
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ivan Aivazovsky - Navigând la lumina lunii
Titlul original: Парусник у берегов Крыма в лунную ночь
Data: 1858
Stilul: Romantic