duminică, 7 ianuarie 2018

Leonardo da Vinci - Ioan Botezătorul

Sfantul Ioan Botezatorul

Leonardo da Vinci - Sfantul Ioan Botezatorul 1503-1506. Numeroase controverse marcheaza atat atribuirea cat si datarea acestei picturi, a carei tehnica sfumato se considera ca a fost dezvoltata in primul rand de Leonardo: numeroase lacuri creeaza un numar egal de grade de umbrire, rezultatul fiind ca figura lui Ioan pare sa se iveasca, radiind lumina, din mijlocul intunericului.



-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Leonardo da Vinci
Titlul: Ioan Botezătorul
Titlul original:
Data:1515; Rome, Italia
Stilul: Renascentism
Mod de realizare: ulei pe pinza
Dimensiunea: 69 x 57 cm
Unde se gaseste: Louvre, Paris, Franta


Date despre pictor:
Leonardo di ser Piero da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci - d. 2 mai 1519, Amboise), cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor.

Caravaggio - Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul

Primul, din 1598 (Muzeul Tesoro Catedralicio din Toledo), numit şi Ioan în deşert, este discutabil ca paternitate. El este semnat de un ucenic al lui Caravaggio, Bartolomeo Cavarozzi, de aici îndoielile. Nu este exclus ca tabloul să fi fost totuşi pictat de maestru, cum susţin unii cercetători, deşi cromatica pare sensibil diferită. Izbitoare rămâne însă asemănarea chipului cu cele din picturile anterioare ale lui Caravaggio, ceea ce se va observa din plin în cele două variante ale Sfântului Ioan Botezătorul (Tânăr cu un berbec) din 1602, ambele aflate la Roma.
 




-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Caravaggio
Titlul: Ioan Botezătorul
Titlul original:
Data:1598
Stilul: Renascentism
Mod de realizare: ulei pe pinza
Dimensiunea: 112 x 169 cm
Unde se gaseste: Toledo Cathedral, Toledo, Spania

Date despre pictor:

Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 - d. 18 iulie 1610, Porto Ercole), numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii.
Cine este de fapt Caravaggio? Pictorul răscolitor al urâţeniei, coborând marile subiecte în noroiul mediilor sordide, înfăţişând în chipul sacru al Fecioarei o prostituată, „băiatul rău”, scandalagiu, care umbla mereu înarmat cu sabia, asasin, fugar, homosexual notoriu sau artistul de geniu din galeria damnaţilor, un ins care poartă cu sine un blestem inexplicabil, un destin tragic acoperit finalmente de mister? Inventatorul clarobscurului şi primul care abuzează de acest procedeu, devenind propriul său manierist, un individ cu gustul unui realism sumbru, ieşit parcă din obscuritatea cavernei, un aventurier fluturându-şi mantia pătată între două secole ambigue stilistic? Un executant de geniu, eminamente manierist, căruia o posteritate târzie i-a atribuit un soclu greu de imaginat? Toate acestea sunt plauzibile în cazul lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, zis Caravaggio, omul care exprimă cel mai exact în arta sa temperamentul violent şi spaima fugarului care se ascunde în unghere întunecoase pentru a nu fi descoperit. O spaimă subconştientă, teribilă pare a se revărsa din cele mai multe tablouri ale sale, chiar şi din cele în care, aparent, tratează un subiect „liniştit”.

Albert Bierstadt - Cascada Bridal Veil, Valea Yosemite, California

SĂRBĂTORIREA PEISAJELOR DIN VESTUL SĂLBATIC CU ALBERT BIERSTANDT

impresionat

undeva în spatele,
îndepărtat,
ascuns
soarele strălucește prin brazii din sud
nu pot să-ţi spun nimic despre ce se întîmplă
sus pe vîrful muntelui
sentimentele tale se revarsă în cascadă
mă pun de-a curmezişul în calea lor

limba este cel mai inutil cadou
când privesc şi ascult hipnotizat
sunetul naturii

(cav)



-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Albert Bierstadt
Titlul: Cascada Bridal Veil, Valea Yosemite, California
Data:1856
Stilul: Luminism
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea: 153.67 x 96.52 cm
Unde se gaseste: Colectie privata

Date despre pictor:
Albert Bierstadt (8 ianuarie 1830 – 18 februarie 1902), pictor american de origine germana cunoscut pentru peisajele reprezentand Vestul Salbatic.
In scopul de a obtine subiecte pentru lucrarile sale, Bierstadt s-a alaturat catorva expeditii de cucerire a Vestului american.Chiar daca nu a fost primul artist ajuns in acele locuri, lucrarile lui Bierstadt au ramas ca cele mai remarcabile picturi ale acelor scene din secolul al XIX-lea.
Bierstadt s-a nascut in Solingen, Germania. Familia lui s-a mutat in New Bedford, Massachusetts, in anul 1833.
A studiat arta la Düsseldorf, Germania intre 1853 - 1857.

Ferdynand Ruszczyc - Două bărci

două bărci

două bărci s-au întâlnit
în Tomis, la vechile nisipuri
unde marea bate atât de sărat.
ele așteaptă vântul de dimineață
în pupă, în provă ,în babord, în tribord, în velă
scîrţâitul fiind singurul sunet din viaţa lor.

la o plajă distanţă se aud cîntece de The Beatles.

(cav)

 


-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Ferdynand Ruszczyc
Titlul: Două bărci
Data:1896
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colectie privata

Date despre pictor:

Ferdynand Ruszczyc ( 1870 - 1936 ) naţionalitatea polonă. a fost un pictor impresionist