luni, 13 martie 2017

Johan Zoffany, Zoffani - aniversare cu nasturel





* * * 


iată o mare primăvară
în care florăresele
rămân cu: fantasmele
întâmplările pierdute
cu ele însele.

(cav)

 




-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: Johan Zoffany,
Titlul: The Watercress Girl
Titlul original: The Watercress Girl
Data:
Stilul: Clasicism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecţie privată
Despre pictor:Johan Zoffany, Zoffani ori Zauffelij (13 martie 1733 – 11 noiembrie 1810) a fost  un  pictor neoclasic german, activ mai mult in Anglia. Lucrarile lui se gasesc in multe galerii mari din Anglia, ca de exemplu National Gallery, Londra, Tate Gallery si in Royal Collection.
Johan Zoffany, Johannes Josephus Zaufallij s-a nascut in Frankfurt pe 13 martie 1733. Initial a studiat o perioada in atelierul unui sculptor din Ellwangen in anii 1740 (posibil in atelierul sculptorului Melchior Paulus) si mai tarziu la Regensburg cu artistul Martin Speer. In 1750 a plecat la Roma si a intat in atelierul lui Agostino Masucci. In toamna lui 1760 a ajuns in Anglia, initial si-a gasit de lucru in atelierul ceasornicarului Stephen Rimbault, unde a pictat decoratii pentru ceasuri. Prin 1764 s-a bucurat de protectia familiei regale, regele George III si regina Charlotte, precum si a familiei regale austriece.
Zoffany, membru fondator al noii Academii Regale in 1769, s-a bucurat de o mare popularitate pentru portretele sale din societate si teatru, pictand multi actori si actrite de notorietate, in special pe David Garrick, cel mai faimos actor al zilei – Garrick in rolul lui Hamlet si Garrick  in rolul regelui Lear.
In ultima perioada a vietii, Zoffany s-a remarcat in special pentru picturile de dimensiuni foarte mari cu multi oameni si obiecte de arta, toate usor de recunoscut  de contemporanii sai.
Cu toate ca Zoffany a facut multe vizite in Europa si India el a ramas in Anglia, unde a si murit in casa lui din Strand-on-the-Green, pe 11 noiembrie 1810. a fost inmormantat in cimitirul bisericii St Anne’s Church, Kew. Pictorul Thomas Gainsborough, la propria lui dorinta, a fost inmormantat langa Zoffany.

Pericles Pantazis - aniversare - versuri Giorgos Seferis



ANIVERSAREA PICTORULUI GREC PERICLES PANTAZIS PE VERSURILE LUI GIORGOS SEFERIS

 

Dezicere

Pe ţărm secret şi alb
ca porumba cea penată,
la prânz ne-am însetat:
apa era sărată.

În acel pal nisip
numele ei l-am scris;
trecu a mării briză
şi scrisul l-a dezis.

Cu cât elan, ce zbateri,
cât patos, ce fervoare,
viaţa ne-am dus: eroare!
Deci viaţa ne-am schimbat.

de Giorgos Seferis



-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: Pericles Pantazis
Titlul: Farul de la Marsilia
Titlul original:  
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre pictor:

Pericles Pantazis ( greacă : Περικλής Πανταζής, Periklis Pantazis, 13 martie 1849, Atena - 25 ianuarie 1884, Bruxelles ) a fost un important pictor grec impresionist din  secolul al XIX - lea , care a câștigat o mare reputație ca artist în Belgia .

În 1873, cu o scrisoare de referință de la Manet, s-a mutat la Bruxelles , Belgia . Un notabil grec om de afaceri de vinuri Jean ECONOMOU a fost deosebit de interesat în abilitățile sale și a comandat un număr mare de picturi Pantazis. În Belgia, Pantazis a devenit membru al unui grup artistic anti-academic numit Cercul de la pâte (adica cercul de culoare), și  membru al Les XX

William James Glackens - aniversare - două rîndunici

ANIVERSAREA PICTORULUI REALIST WILLIAM JAMES GLACKENS

***

înaintea soarelui răsare primăvara
mugurii plesnesc de bucurie
desfăcîndu-ți zîmbetul
pentru freamătul trecătorilor orbi.


martori două rîndunele
deja căsătorite.
va reuși oare iubirea lor ?

(cav)



-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: William James Glackens
Titlul: Carl Schurz Park, New York
Titlul original: Carl Schurz Park, New York
Data: 1922
Stilul: Realism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre autor:
William James Glackens (13 martie 1870– 22 mai 1938) pictor realist american.
Glackens a studiat la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania, apoi s-a mutat la New York City si a fost unul dintre co-fondatorii asa numitei miscari artistice, Ashcan School. Acest grup de artisti, botezat de catre presa „the Eight Independent Painters” sau The Eight, au ales sa-si expuna lucrarile fara aprobarea prealabila de catre juriile de specialitate.Artistul a devenit cunoscut datorita picturilor sale in culori intunecate cu scene de strada si din viata de zi cu zi . Lucrarile de mai tarziu au fost pictate in tonuri mai luminoase fiind influentate de arta lui Renoir.
Artistii apartinand miscarii The Eight au fost cunoscuti pentru stilul lor realist si sunt considerati figuri cheie ai miscarii realiste.Ei au pictat scene urbane si au introdus libertatea artistica in arta.Din randul lor faceau parte jurnalisti, scriitori sau ilustratori, inainte de a deveni pictori. Glackens a fost o parte integrala a acestui grup, elementele artei Ashcan fiind evidente in lucrarile sale din acea perioada.

Hans Fredrik Gude - aniversare - în amurg

ANIVERSAREA PICTORULUI ROMANTIC HANS FREDRIK GUDE

* * *

în amurg
fericit călătoresc dincolo de orizont
alături de- o sirenă, și
invicibilă muzică a mării.


regret că mi-a scăpat printre degete
apa sărată a mării.

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------- -
Călătoria zilei: Rod Stewart - Sailing
------------------------------------------------------------------------------------- -




----------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Hans Fredrik Gude
Titlul:Navigînd în fiordul Oslo
Titlul original:
Data:
Stilul:Romantic
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre autor:


Hans Fredrik Gude (13 martie 1825 – 17 august 1903)  a fost  un  pictor norvegian romantic  considerat alaturi de Johan Christian Dahl unul dintre cei mai importanti pictori peisagisti, unul dintre cei mai mari reprezentatnti ai Romantismului national norvegian.
Gude s-a nascut in Christiania in 1825, fiul lui Ove Gude, un judecator si al Mariei Elisabeth Brandt.
Gude si-a inceput cariera artisticaa cu lectii private luate de la Johannes Flintoe, iar in 1838 a urmat cursurile serale ale lui Flintoe la Scoala Regala de Desen din Christiania. In toamna lui 1841 Johan Sebastian Welhaven a sugerat ca tanarul Gude ar trebui trimis la Düsseldorf pentru a-si desavarsi educatia in arta.
La Academia de Arte din Düsseldorf,  Gude  a intrat intrun conflict cu Johann Wilhelm Schirmer — un profesor de pictura peisagistica— care l-a sfatuit sa renunte la ambitia de a fi pictor si sa se reintoarca la studii pana nu e prea tarziu. Gude a fost eliminat din academie, insa a atras atentia lui Andreas Achenbach care i-a predat lectii private.
Gude a fost acceptat la Academie in toamna lui 1842 si a urmat cursurile clasei de pictura peisagistica a lui  Schirmer unde a facut progrese foarte repede.In acea perioada, clasa de pictura peisagistica era nou infiintata la Academie, fiind infiintata in 1839.
In perioada cand Gude era student, la Academie existau doua curente diferite in peisagistica: un curent romantic si unul clasic.El a ales sa picteze in stilul romantic in care picta Achenbach, primul sau profesor din Düsseldorf.
 

Maximilien Luce - aniversare cu vas de flori

ANIVERSAREA PICTORULUI NEO-IMPRESIONIST MAXIMILIEN LUCE


***

flori roșii și galbene
făcute buchet sau refugiat
în vaza curcubeu din camera ta ,
pentru a asculta poemul simfonic
femeia fără umbră
de Richard Strauss,
un magician al sunetelor.


(cav)

------------------------------------------------------------------------------------- -
Emoția zilei: opera Femeia fără umbră de Richard Strauss
------------------------------------------------------------------------------------- -



------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Maximilien Luce
Titlul: vas cu flori
Titlul original:
Data:
Stilul:neo-impresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre pictor:



Maximilien Luce (13 martie 1858 – 6 februarie 1941)  a fost un pictor francez asociat cu neo-impresionismul. Grafician, pictor si anarhist, Luce s-a nascut intro familie saraca in Paris pe 13 martie 1858.
Dupa o pregatire, initial ca gravor in lemn la Ecole des Arts décoratifs, el a inceput sa studieze  gravura  in 1872 si a urmat cursurile serale pentru a-si aprofunda cunostintele. In 1876 a intrat in atelierul gravorului Eugène Froment (1844-1900), cu care a calatorit la Londra in 1877. Dupa reintoarcerea la Paris in 1879, Luce si-a inceput serviciul militar de 4-5 ani. In timpul efectuarii serviciului mil;itar si dupa, pana in 1885, a studiat la Académie Suisse si in studioul lui Carolus-Duran (1837-1917) la Ecole des Beaux-Arts. In picturile lui a fost influentat de impresionism. In anii 1880 a cunoscut si a stabilit contacte de prietenie cu multi pictori parizieni, inclusiv Camille Pissarro (1830-1903), Georges Seurat (1859-1891) si Paul Signac (1863-1935). Impreuna cu ei au fondat neo-impresionismul (pointilismul). Prin Camille Pissarro, Luce a intrat sub influenta ideilor anarhiste si s-a imprietenit cu scriitori si jurnalisti anarhisti.
In 1934, Maximilien Luce a fost ales presedinte al Société des Artistes Indépendants, dupa ce Signac a iesit la pensie, insa curand a protestat impotriva politicii societatii de a restrictiona admiterea artistilor evrei. Maximilien Luce a murit in Paris in 1941.
 

George Elgar Hicks - aniversare - ferestre deschise



ANIVERSAREA PICTURILOR DE COMPOZIȚIE CU GEORGE ELGAR HICKS

***

ferestrele se deschid spre grădina unde te plimbi
bătăile inimii sunt tot mai puternice
vorbesc între ele cînd te zăresc.
nimeni nu bagă de seamă
doar eu aud ce încet curge nisipul din clepsidră.
casa visează, casa zboară.


(cav)

-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: George Elgar Hicks
Titlul: Buchet de vară
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre autor:
George Elgar Hicks (13 martie 1824 – 1914) a fost un pictor englez din epoca victoriana. E cunoscut pentru picturile lui de compozitie de dimensiuni mari in stilul lui William Powell Frith.


S-a nascut pe 13 martie 1824 in Lymington, Hampshire, George Elgar Hicks a fost al doilea copil al unui magistrat instarit. Parintii l-au incurajat pe Hicks sa devina doctor, astfel ca Hicks a studiat medicina la University College din 1840-42. Oricum, dupa trei ani de „studii dezagreabile”,  Hicks s-a decis sa devina pictor. Astfel ca Hicks a inceput sa se pregateasca pentru a deveni artist, cu mult mai tarziu decat marea parte a artistilor vremii. In 1843, Hicks s-a inscris la Sass’s Academy, iar in 1844 a intrat la Royal Academy Schools.
In 1847 Hicks s-a casatorit cu Maria Hariss, iar sase dintre cei opt copii ai lor s-au nascut in urmatorii sapte ani. In aceasta perioada n-a avut prea mult succes ca artist, aruncand vina pe faptul ca avea prea putin timp sa studieze arta ori sa interactioneze cu alti artisti, din cauza vietii foarte ocupate de familie.
In 1859, Hicks a pictat prima sa pictura mare de compozitie, „Dividend Day Bank of England” (expusa la Royal Academy in 1859).