luni, 13 martie 2017

Johan Zoffany, Zoffani - aniversare cu nasturel





* * * 


iată o mare primăvară
în care florăresele
rămân cu: fantasmele
întâmplările pierdute
cu ele însele.

(cav)

 




-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: Johan Zoffany,
Titlul: The Watercress Girl
Titlul original: The Watercress Girl
Data:
Stilul: Clasicism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecţie privată
Despre pictor:Johan Zoffany, Zoffani ori Zauffelij (13 martie 1733 – 11 noiembrie 1810) a fost  un  pictor neoclasic german, activ mai mult in Anglia. Lucrarile lui se gasesc in multe galerii mari din Anglia, ca de exemplu National Gallery, Londra, Tate Gallery si in Royal Collection.
Johan Zoffany, Johannes Josephus Zaufallij s-a nascut in Frankfurt pe 13 martie 1733. Initial a studiat o perioada in atelierul unui sculptor din Ellwangen in anii 1740 (posibil in atelierul sculptorului Melchior Paulus) si mai tarziu la Regensburg cu artistul Martin Speer. In 1750 a plecat la Roma si a intat in atelierul lui Agostino Masucci. In toamna lui 1760 a ajuns in Anglia, initial si-a gasit de lucru in atelierul ceasornicarului Stephen Rimbault, unde a pictat decoratii pentru ceasuri. Prin 1764 s-a bucurat de protectia familiei regale, regele George III si regina Charlotte, precum si a familiei regale austriece.
Zoffany, membru fondator al noii Academii Regale in 1769, s-a bucurat de o mare popularitate pentru portretele sale din societate si teatru, pictand multi actori si actrite de notorietate, in special pe David Garrick, cel mai faimos actor al zilei – Garrick in rolul lui Hamlet si Garrick  in rolul regelui Lear.
In ultima perioada a vietii, Zoffany s-a remarcat in special pentru picturile de dimensiuni foarte mari cu multi oameni si obiecte de arta, toate usor de recunoscut  de contemporanii sai.
Cu toate ca Zoffany a facut multe vizite in Europa si India el a ramas in Anglia, unde a si murit in casa lui din Strand-on-the-Green, pe 11 noiembrie 1810. a fost inmormantat in cimitirul bisericii St Anne’s Church, Kew. Pictorul Thomas Gainsborough, la propria lui dorinta, a fost inmormantat langa Zoffany.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu