luni, 13 martie 2017

Hans Fredrik Gude - aniversare - în amurg

ANIVERSAREA PICTORULUI ROMANTIC HANS FREDRIK GUDE

* * *

în amurg
fericit călătoresc dincolo de orizont
alături de- o sirenă, și
invicibilă muzică a mării.


regret că mi-a scăpat printre degete
apa sărată a mării.

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------- -
Călătoria zilei: Rod Stewart - Sailing
------------------------------------------------------------------------------------- -




----------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Hans Fredrik Gude
Titlul:Navigînd în fiordul Oslo
Titlul original:
Data:
Stilul:Romantic
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Despre autor:


Hans Fredrik Gude (13 martie 1825 – 17 august 1903)  a fost  un  pictor norvegian romantic  considerat alaturi de Johan Christian Dahl unul dintre cei mai importanti pictori peisagisti, unul dintre cei mai mari reprezentatnti ai Romantismului national norvegian.
Gude s-a nascut in Christiania in 1825, fiul lui Ove Gude, un judecator si al Mariei Elisabeth Brandt.
Gude si-a inceput cariera artisticaa cu lectii private luate de la Johannes Flintoe, iar in 1838 a urmat cursurile serale ale lui Flintoe la Scoala Regala de Desen din Christiania. In toamna lui 1841 Johan Sebastian Welhaven a sugerat ca tanarul Gude ar trebui trimis la Düsseldorf pentru a-si desavarsi educatia in arta.
La Academia de Arte din Düsseldorf,  Gude  a intrat intrun conflict cu Johann Wilhelm Schirmer — un profesor de pictura peisagistica— care l-a sfatuit sa renunte la ambitia de a fi pictor si sa se reintoarca la studii pana nu e prea tarziu. Gude a fost eliminat din academie, insa a atras atentia lui Andreas Achenbach care i-a predat lectii private.
Gude a fost acceptat la Academie in toamna lui 1842 si a urmat cursurile clasei de pictura peisagistica a lui  Schirmer unde a facut progrese foarte repede.In acea perioada, clasa de pictura peisagistica era nou infiintata la Academie, fiind infiintata in 1839.
In perioada cand Gude era student, la Academie existau doua curente diferite in peisagistica: un curent romantic si unul clasic.El a ales sa picteze in stilul romantic in care picta Achenbach, primul sau profesor din Düsseldorf.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu