joi, 15 iunie 2017

Ivan Konstantinovich Aivazovsky - Yalta, muntele noaptea


* * *

ne trezim în noapte pe țărmul mării
zâmbim la lună
mângâiem cu mâna inofensiv
stâncile din zare
și așteptăm
sub un cer optimist
corabia cu trupul iubitei


(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Ivan Konstantinovich Aivazovsky
Titlul: Yalta, muntele noaptea
Titlul original: Ялта. Горы ночью
Data :
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Ivan Konstantinovich Aivazovsky (29 iulie 1817 – 5 mai 1900) a fost un pictor rus de origine armeana care a trait si muncit in Crimea, cunoscut pentru peisajele marine care constituie mai mult de jumatate din lucrarile sale.
Aivazovsky s-a nascut in orasul Feodosiya (Theodosia), Crimea (Imperiul Rus ) (Ucraina de azi) intro familie armeana saraca. Numele de familie al parintilui lui era Aivazian. Talentul sau artistic l-a ajutat sa castige o sponsorizare pentru a urma cursurile gimnaziului nr. 1 din Simferopol, ir mai tarziu, cursurile Academiei de Arta din St.Petersburg Academy of Arts pe care a absolvit-o cu medalia de aur. A pictat peisaje, peisaje marine si o serie de peisaje a oraselor de pe coasta Crimeii, apoi a calatorit prin toata Europa.

In 1845, Aivazovsky a plecat la Constantinople raspunzand invitatiei Sultanului din Abdülmecid, si a vizitat orasul de opt ori intre 1845–1890. In timpul sejurului in Constantinople, Aivazovsky a primit comenzi pentru multe lucrari in calitatea sa de pictor al curtii Sultanilor otomani Abdülmecid, Abdulaziz si Abdulhamid, 30 din ele fiind in Palatul Imperial otoman, in Muzeul Dolmabahce si in multe alte muzee din Turcia. Lucrarile lui se gasesc si in multe muzee din Rusia si fostele republici sovietice, incluzand Muzeul Hermitage din Saint Petersburg si Galeria de Arta Aivazovsky din Feodosiya, Ucraina.

La 31 de ani, Aivazovsky s-a casatorit cu Julia Graves, o guvernatoare englezoaica in St. Petersburg. Au avut patru fiice. Au divortat, iar la varsta de 65 de ani, Aivazovsky s-a casatorit cu Anna Boornazian, o vaduva tanara din Theodosia.

Aivazovsky a fost foarte afectat de masacrele armenilor in Asia Mica din anul 1895, pictand cateva lucrari avand ca subiect aceste masacre .Si-a petrecut ultimii ani din viata in Feodosia unde a aprovizionat cu apa orasul de pe proprietatile sale, a deschis o scoala de arta, a inceput primele excavatii arheologice din regiune si a construit un muzeu de istorie. Datorita eforturilor sale, s-a infiintat un port comercial in Feodosiya si s-a facut conexiunea cu reteaua de cai ferate. Aivasovsky a murit in Feodosiya in anul 1900.

Ernst Ludwig Kirchner - Femei la cafea

* * *

dimineața la o masă rotundă
trei femei stau la taifas
despre secretele
dintr-o ceașcă goală de cafea


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Ernst Ludwig Kirchner
Titlul: Femei la cafea
Titlul original:
Data : 1907
Stilul: Expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea: 114 x 117 cm
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Ernst Ludwig Kirchner (6 mai 1880 – 15 iunie 1938), pictor si ilustrator expresionist german, unul dintre fondatorii grupului artistic Die Brücke sau „The Bridge”, grup cheie care a dus la infiintarea Expresionismului in arta secolului XX.A participat ca voluntar in armata in timpul Primului Razboi Mondial, dar dupa putin timp a fost nevoit sa renunte. In 1933, lucrarile sale au fost categorisite de catre nazisti ca fiind arta „degenerata”, iar in 1937 peste 600 dintre lucrarile lui au fost vandute sau distruse. In 1938 s-a sinucis.

Andrzej Wróblewski - Coadă - aniversare



* * *

oameni necunoscuți călare
pe un șir de scaune mute
duc gândurile mai departe
într-o singură direcție


(cav)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Andrzej Wróblewski
Titlul: Coadă
Titlul original: Kolejka Trwa
Data : 1956
Stilul: Expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Andrzej Wróblewski (15 iunie 1927 - 23 martie 1957) a fost un pictor francez polonez care a murit într-un accident de alpinism în 1957, când avea doar 29 de ani. Este recunoscut de mulți drept unul dintre cei mai proeminenți artiști ai Poloniei în epoca timpurie a celui de-al doilea război mondial , Creând o abordare distinct individualistă a artei reprezentative .

Nicolas Poussin - Dans și muzică în timp - aniversare

Plîns și rîs

Duel iscară-n preţ şi frumuseţe
mari, ochii de pe chip şi gura mică.
– E-n noi o rază – ochii prind să zică –
Ce diamantele le sfarmă-n mii de feţe.
Ci gura-apoi: – Eu, rare, cern dulceţe
din vorbe şi săruturi, ploi adică.
Dar ochii plânşi: – Din noi de-asemeni pică
belşug oriental de perle creţe.
Cum râse gura şi deodată trase
uşi de rubin tăiat în două parcă,
poftind la râset stele vaporoase:
– Amor, fii jude: chipul cel de marcă
unde găseşte perle mai frumoase
în lacrimi ori în râsul ce mă-ncearcă.


de Giambattista Marino


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Nicolas Poussin
Titlul: Dans și muzică în timp
Titlul original: Danse à la musique du Temps
Data : 1634
Stilul: Clasicism
Mod de realizare:
Dimensiunea: 104 x 82.5 cm
Unde se gaseste: Wallace Collection, London, UK
Date despre pictor:
Nicolas Poussin (15 iunie, 1594 în Les Andelys, Normandia – 19 noiembrie, 1665 în Roma ) a fost un pictor francez din perioada clasicismului baroc.Poussin s-a născut într-o familie modestă, a unui fost soldat din armata regală franceză. A învăţat pictura între anii 1612 – 1621 în Rouen şi Paris. Primele impulsuri în domeniul picturii le are deja în şcoala din Fontainebleau. Prima lucrare a lui mai importantă este realizată în palatul „Palais du Luxembourg” din Paris, unde a pictat împreună cu „Philippe de Champaigne ”. In Paris Nicolas Poussin va cunoaşte pe poetul Marino, care-l va iniţia în mitologia greacă şi romană, el va ilustra mai târziu prin schiţe epopea lui Marino despre Venus şi Adonis.Ajunge în Roma în anul 1624, unde Marină îl va recomanda cardinalului „Giulio Sacchetti” şi lui „Francesco Barberini” nepotul papei Urban VIII. In Roma va cunoaşte pe pictorii Jacques Stella, Joachim Sandrart şi Claude Lorrain. In anul 1630 se va căsători cu Anne Marie Dughet, fica unui bucătar francez din Roma.
Ca o recunoaştere târzie a meritelor sale în 1665 Ludovic al XIV-lea al Franţei îl numeşte primul pictor al Franţei. Poussin moare la 19 noiembrie 1665 fiind înmormântat la biserica San Lorenzo din Lucina.

Paolo Uccello - Portret de femeie - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI PAOLO UCCELLO

* * *

învăț să privesc înainte
în spate au început de mult să-mi crească aripi
strig de bucurie
și imi răspunde tăcerea


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Paolo Uccello
Titlul: Portret de femeie
Titlul original:
Data :
Stilul: gotic, renascentism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (15 iunie 1397, Florenţa – 10 decembrie 1475, Florenţa), pictor italian din perioada timpurie a Renaşterii florentine. Stăpânirea artei perspectivei, care era o mărturie a epocii şi care s-a manifestat în mod deosebit în opera sa, îl situează printre cei mai importanţi pictori renascentişti italieni ai secolului al XV-lea.
Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internaţional în pictura italiană.

Victor Brauner - sat - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI VICTOR BRAUNER

* * *

în casa mea
un miros care mă aruncă înapoi în timp
peste tot
acoperind pereții verzi
obsesile mele
copii gigantice
înrămate


un lan de grîu cu chiparosi de vincent van gogh

impresia unui rasărit de soare a lui monet

caricaturi de goya
în alb negru
pe astea le urăsc cel mai mult

(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Victor Brauner
Titlul: sat
Titlul original:
Data : 1922
Stilul: Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Victor Brauner (15 iunie 1903, Piatra Neamţ – d. 12 martie 1966, Paris) a fost un pictor şi poet suprarealist evreu, originar din România.Victor Brauner a fost fiu al unui fabricant de cherestea din Piatra Neamţ şi frate al folcloristului Harry Brauner, respectiv cumnat (târziu) al folcloristei şi artistei plastice Lena Constante.
Victor Brauner urmează şcoala primară la Viena, unde familia se stabileşte pentru câţiva ani. După revenirea familiei sale în ţară, în 1914, Victor îşi continuă studiile la Şcoala evanghelică din Brăila; în această perioadă începe să-l pasioneze zoologia.
Frecventează Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1919 – 1921) şi Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroşanu.Vizitează oraşele Fălticeni şi Balcic, şi începe să picteze peisaje „cezanniene”. Apoi, după propria-i mărturisire, trece prin toate fazele: „dadaiste, abstracţioniste, expresioniste”. În 1924, la 26 septembrie, are loc prima sa expoziţie personală, la Bucureşti, la „Galeriile Mozart”. În această perioadă îl întâlneşte pe poetul Ilarie Voronca, cu care va înfiinţa revista 75 HP, în care Victor Brauner publică manifestul „Pictopoezia” şi un articol „Supra-raţionalismul”.

Paolo Uccello - 24 de ore

ZIUA PAOLO UCCELLO

Ceasul de-apoi

În cer,
Bate ora de bronz şi de fier.
Într-o stea
Bătu ora de catifea.
Ora de pâslă bate
În turla din cetate.
În ora de lână
Se-aude vremea bătrână
Şi se sfâşie
Ora de hârtie.
Lângă domnescul epitaf
Bate glasul orei de praf.


Aznoapte, soră,
N-a mai bătut nici-o oră.

de Tudor Arghezi


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paolo Uccello - 24 de ore
Stilul: perioada timpurie a renașterii
Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (n. 15 iunie 1397, Florența - d. 10 decembrie 1475, Florența), pictor italian din perioada timpurie a Renașterii florentine. Stăpânirea artei perspectivei, care era o mărturie a epocii și care s-a manifestat în mod deosebit în opera sa, îl situează printre cei mai importanți pictori renascentiști italieni ai secolului al XV-lea. Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internațional în pictura italiană.

Paolo Uccello - Vânătoarea nocturnă

ZIUA PAOLO UCCELLO

Vânatul cerbului

Imaginea arată pădurea într-o marne
Sălbatică, mocirle şi lemn călcat de fiare.
Un vânător, la pândă, priveşte cum apare
Şi cum înaintează prin sihlă zece coarne.


de Thomas Braun



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paolo Uccello - Vânătoarea nocturnă
Data: 1460
Stilul: perioada timpurie a renașterii
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 73.5 x 177 cm
Ashmolean Museum, Oxford, UK
Vânătoarea (nocturna?!), pictata in 1470, este de fapt o intoarcere totala spre gotic si intr-un fel o renegare a renascentismului pe care il adoptase dupa perioada venetiana. Poate o razbunare pe noile generaţii de pictori, care il considerau anacronist batran.
Vânătoarea este ultima compoziţie a lui Uccello, executată în tempera pe lemn. Uccello redă cu o deosebită sensibilitate jocul fin şi animat al luminilor din desişul pădurii. Pictorul utilizează o paletă bogată a culorii verzi, de la pastel la cele mai închise tonalităţi. Se inspiră mult din gotică şi din tradiţiile pictorilor de miniatură. Pentru a obţine efecte de lumină, foloseşte plăci de aur. Cu trecerea timpului, aurul şi-a pierdut strălucirea, culorile de verde s-au întunecat. Cerul, ultramarin la început, a devenit de culoarea cernelii – de aceea multă vreme s-a crezut că tabloul reprezintă o vânătoare nocturnă.
Paolo Uccello este dupa parerea mea unul dintre cei mai importanti pictori pe care i-a avut Italia. Impartit intre tranzitia filozofica, sociala si artistica, isi traieste idealurile cu o forta sentimentala pe care numai maretia talentului sau o poate descrie. Penduland intre doua curente artistice complet diferite el rosteste prin pictura sa un adevar transcedental – arta nu poate fi catalogata arbitrar de nimeni niciodata. O adevarata capodopera artistica contine putin din toate traditiile si innoirile tuturor timpurilor.
Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (n. 15 iunie 1397, Florența - d. 10 decembrie 1475, Florența), pictor italian din perioada timpurie a Renașterii florentine. Stăpânirea artei perspectivei, care era o mărturie a epocii și care s-a manifestat în mod deosebit în opera sa, îl situează printre cei mai importanți pictori renascentiști italieni ai secolului al XV-lea. Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internațional în pictura italiană.

Claude Monet - Sena și Notre-Dame

Orasul de cerneala

Sena - fluviu de cerneală
cu anticari vetuşti de când lumea,
oraşul furnicar se ridică pe schelă
cu viteza metrourilor ce ies din pământ.
Notre-Dame măsoară timpul prin porii ce respiră
o dată la o mie de ani.
Oraşul - fluviu de cerneală
spre care trag toate trenurile fără stăpân.


de Gina Elena Afrasinei


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claude Monet Sena și Notre-Dame
Data: 1888
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ."

Claude Monet: grădina lui Monet la Argenteuil

Doua pietre de cremene

Doua pietre de cremene
Se freaca sa starnesca scanteia
Desi focul odata pornit
Va pierde scanteia dela inceput
Intre flacari.
Ce va fi cu noi care am pornit totul
Cand nu va mai fi acel ceva
Prezent,
Cand nu vom putea spune: asa am fost!
Si nu vom mai fi maturati de noi insine
In magia incantarii.
Ce se va intampla cu noi –doua pietre de cremene cand vom fi
Indoliati dupa scanteie.


de Riri Sylvia Manor


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claude Monet: grădina lui Monet la Argenteuil
Data: 1873
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ."

Henri de Toulouse-Lautrec - La Moulin Rouge, Dansul

Pipa

În odaie vorbim, dansăm, existăm
și noi și mirosul pipei tale,
Neprezentule.

Eu abandonez
partenerul meu de dans și
deschid larg ferestrele ca să gonesc
mirosul pipei tale din cap.
Voilà!

de Riri Sylvia Manor
Save as ... , Editura Paralela 45


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
At The , The Dance
Henri de Toulouse-Lautrec - La Moulin Rouge, Dansul
Data: 1890; Paris, France
Stilul: Art Nouveau (Modern), Post-Impresionism
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 150 x 115.5 cm
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, PA, USA
Henri de Toulouse-Lautrec (n. 24 noiembrie 1864, Albi - d. 9 septembrie 1901, Malromé/Gironde) a fost un pictor francez din perioada postimpresionistă. În ciuda faptului că experiențele diferitelor curente artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuși: "Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu". Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător.

Dana Nechita - Barci la Balcic

O barcă, primăvara, pe lacul Ruoya

Plăcerea de a gândi nu are sfârşit:
Voi îndura de-acum înainte orice îmi va fi dat.
Barca mea şi cu mine, la căderea serii,
Înainte ca zefirul nopţii să treacă prin flori,
Ajungând pe lac, face rondoul către valea dinspre apus,
Unde eu privesc, dincolo de munţi, Steaua Sudului,
O ceaţă lină ridicându-se deasupra apei
Şi luna răsărind printre copaci;
Decid să îndepărtez de mine tot ce este lumesc
Şi să fiu doar un om bătrân cu undiţa lui.


de Qiwu Qian


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Dana Nechita
Titlul: Barci la Balcic
Dimensiunea: 40 x 50 cm.
Media: Ulei pe pânză