duminică, 21 mai 2017

Mykola Ivanovich Murashko - Rîul Dnipro


* * *

viețile noastre amestecate
întîmplări
adîncite în trupuri
amintiri
ascunse în tăcere
prezentul statornic
trece prin noi
ca apa unui rîu.


(cav)



-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Mykola Ivanovich Murashko
Titlul: Rîul Dnipro
Titlul original:
Data :1890
Stilul:Realism
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor
Mykola Ivanovich Murashko (ucraineană: Микола Іванович Мурашко; 20 mai 1844, Hlukhiv - 22 septembrie 1909, Bucha ) a fost un pictor ucrainean și profesor de artă; Unchiul lui a fost Oleksandr Murashko .

Henri-Edmond Cross - Femei legînd vița-de-vie

* * *

de mii de ani aceeași poveste
nu se termină niciodată
legăm vița-de-vie
cu coarda speranței
ca mai tîrziu să aflăm tot adevărul.


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Henri-Edmond Cross
Titlul: Femei legînd vița-de-vie
Titlul original:
Data :1890
Stilul:Impresionism
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor
Henri-Edmond Cross (20 mai 1856 – 16 mai 1910) a fost un pictor francez pointilist.
Cross s-a născut in Douai si a crescut in Lille. A studiat la École des Beaux-Arts. primele lui lucrari, portrete si naturi statice, au fost in culorile inchise ale realismului, insa dupa ce l-a cunoscut pe Claude Monet in 1883, a pictat in culorile stralucitoare ale impresionsmului. In 1884, Cross a co-fondat Société des Artistes Indépendants impreuna cu Georges Seurat si a inceput sa devina unul din principalii exponenti ai neoimpresionismului. A inceput perioada lui de pointillism dupa ce si-a petrecut un timp alaturi de Paul Signac in 1904. Lucrarile lui ulterioare sunt in stilul Fauvist, probabil influentate de cunostinta cu Henri Matisse.
Ultimii lui ani, afectat de reumatism, i-a petrecut in Saint-Clair, unde a murit in 1910

Albrecht Dürer - Portretul Barbarei - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI ALBRECHT DURER

* * *

în camera olandeză
tocmai a venit primăvara
miroase a liliac.
o tăcere ascunsă
veghează în taină
călătoriile noastre pe oceane.


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Albrecht Dürer
Titlul: Portretul Barbarei
Titlul original:
Data :1490
Stilul:Renascentism nordic
Mod de realizare: ulei pe panou
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Germanisches Nationalmuseum, Nuremberg, Germania
Date despre pictor
Albrecht Dürer (21 mai 1471, Nürnberg – 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor, creator de gravuri şi teoretician al artei german, una din personalităţile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă în special asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu. Cu cele ca. 350 de gravuri în lemn şi 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.
Albrecht Dürer s-a născut la 21 mai 1471 în Nürnberg, al treilea fiu din cei 18 copii ai lui Albrecht Ajtósi, meșter originar din Regatul Ungariei, stabilit la Nürnberg, și Barbara (născută Holper) Dürer. Tatăl său era giuvaergiu, lucra în special cu aur, meserie pe care ar fi dorit să o transmită și fiului său. Tânărul Albrecht are însă mai degrabă înclinații spre desen, lucrează pe pergament și încearcă primele sale gravuri. Între anii 1486 și 1490 își face ucenicia în atelierul pictorului și gravorului Michael Wolgemut, fiind influențat de gravurile în lemn ale acestuia pentru ilustrarea cărții „Weltchronik” („Cronica lumii”, 1488-1493) de Hartmann Schedel, la care ar fi și colaborat. Conform obiceiului german din epoca medievală, începând cu anul 1490, Albrecht Dürer întreprinde călătorii prin diverse centre (Strasbourg, Colmar și Basel), pentru a învăța de la alți maeștri ai vremii. Lucrările sale din această perioadă demonstrază influența școlii vechi olandeze (Robert Campin, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden). În 1494 se căsătorește cu Agnes Frey, dintr-o înstărită familie burgheză din Nürnberg.
În octombrie 1494 pleacă pentru prima dată în Italia, și anume la Veneția, unde studiază operele maeștrilor din secolul al XV-lea și copiază gravurile în cupru ale lui Andrea Mantegna. Întors la Nürnberg, își deschide în 1497 propriul atelier.
Între anii 1505 și 1507, Dürer întreprinde o nouă călătorie la Veneția, unde cunoaște pe Giovanni Bellini, pe care îl consideră drept cel mai bun pictor („Bester in der Malerei”) și de la care preia forța și profunzimea coloritului. Primește din partea negustorilor germani din Veneția comanda unui tablou de altar, „Rosenkranzfest” („Sărbătoarea Rozariului”, 1506), care este apoi cumpărat pentru o mare sumă de bani de împăratul Rudolf II și adus la Praga, unde se găsește și astăzi, în „Národni Galerie”.
Albrecht Dürer s-a ocupat și de matematică. Astfel, a întocmit un îndrumător pentru măsurarea cu rigla și compasul. A descris curba scoică și o generalizare a concoidei lui Nicomede. A expus construcția spiralelor cu compasul și a descris epicicloida. A utilizat metoda proiecțiilor ortogonale duble. S-a ocupat de construcția poligoanelor regulate. Lucrările lui Dürer se adresează nu numai pictorilor, ci și tehnicienilor și arhitecților, inițiindu-i în construcția figurilor geometrice, iar regulile stabilite fiind însoțite de demonstrații riguroase. Dürer a scris și un tratat de geometrie descriptivă, devenind astfel un precursor al acestui domeniu înaintea lui Gaspard Monge.

Henri-Julien-Félix-Rousseau - Portret de femeie - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI HENRI JULIEN FELIX ROUSSEAU

***

pictez o femeie ce pășește spre mine
ținînd în mînă o umbrelă
de ceva vreme
dar sunt atent la vîntul
ce s-ar putea să-mi răstoarne șevaletul
și odată cu el
direcția pașilor.


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Henri-Julien-Félix-Rousseau
Titlul: Portret de femeie
Titlul original:
Data : c.1895
Stilul:Naïve Art (Primitivism)
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea: 198 x 115 cm
Unde se gaseste: MMusée d'Orsay, Paris, Franța
Date despre pictor
Henri-Julien-Félix-Rousseau zis le Douanier (Vameşul), pictor francez post-impresionist, s-a născut la 21 mai 1844 în Laval/Mayenne (Franţa) şi a murit la 2 septembrie 1910 în Paris. Henri Rousseau a trăit două existenţe diferite: într-una a fos vameş la Vama Rutieră din Paris, iar în cealaltă, începând de la vârsta de 41 de ani, a fost pictor. Mulţumită excepţionalei sale voinţe, a devenit unul din cei mai mari pictori ai epocii sale. Impresionismului îi opune arta naivă, cu care, în scurtă vreme, creează o adevărată şcoală de pictură. Creaţia sa depăşeşte însă mult graniţele artei naive, stilul său se caracterizează prin originalitate, modernism, fantezie şi visare, valorile artei sale fiind de timpuriu recunoscute de Robert Delaunay şi Pablo Picasso. În timpul vieţii nu cunoaşte gloria, trăieşte anevoie din pictură, dar geniul acestui pictor neoprimitiv, precum şi faptul că şi-a depăşit cu mult epoca au fost apreciate în întreg cursul secolului al XX-lea.

Anne-François-Louis Janmo - Flori pe cîmp - aniversare


* * *

chiar pe jumătate
luna luminează frumos
banca pe care stai
la fel ca într-o pictură de Janmot


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Anne-François-Louis Janmo
Titlul: Flori pe cîmp
Titlul original:
Data : 1845
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: ulei pe lemn
Dimensiunea: 83 x 103 cm
Unde se gaseste: Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, Franța

Date despre pictor
Anne-François-Louis Janmot(21 mai 1814–1 iunie 1892) a fost un pictor si poet francez.
anmot s-a nascut in Lyon intro familie catolica foarte religioasa. El a fost foarte afectat de moartea fratelui sau in 1823 si de cea a surorii lui in 1829. A devenit student la Royal College din Lyon unde l-a cunoscut pe Frederic Ozanam si alti adepti ai profesorului sau de filozofie, Abbe Noirot. In 1831 a fost admis la École des Beaux-Arts de Lyon, iar dupa un an a castigat cel mai mare premiu, Laurul de aur. In 1833 a venit in Paris pentru a lua lectii de pictura de la Victor Orsel si Jean Auguste Dominique Ingres. Impreuna cu alti pictori din Lyon, el a intrat in Societatea St. Vincent de Paul. In 1835 a plecat la Rome impreuna cu Claudius Lavergne, Jean-Baptiste Frenet si alti studenti si acolo l-a cunoscut pe Hippolyte Flandrin.
Dupa ce s-a intors la Lyon in 1836, Janmot a inceput sa atraga atentia criticilor de arta de la Salon de Paris datorita picturilor de dimensiuni mari cu subiecte religioase , ca de exemplu „The Resurrection of the son of the widow of Nain” (1839) sau „Christ in Gethsemane” (1840). Dupa 1845, el a atras atentia lui Charles Baudelaire cu pictura „Flower of the Fields” cu care i s-a permis sa participe la Salon in 1846. Theophile Gautier a fost impresionat de „Portrait of Lacordaire” (1846). Insa esecul cu „Poem of the Soul” la Expozitia Universala din 1855 l-a intristat. In decembrie a acelui an s-a casatorit cu Leonie Saint-Paulet, dintro familie nobila din Carpentras.
In 1856, Janmot a obtinut o comanda pentru a picta o fresca reprezentand „Last Supper” pentru biserica St. Polycarp. Au urmat alte comenzi, inclusiv pictarea domului bisericii St. Francis de Sales si pentru primaria orasului care fusese renovata de prietenul sau arhitect T. Desjardins. Dupa aceea a fost numit profesor la École des Beaux-Arts.
Surprinzator, Janmot s-a mutat la Paris in 1861 dupa ce i s-a promis o comanda pentru biserica St. Augustine, insa acest proiect a fost abandonat trei ani mai tarziu. trecand prin mari probleme familiale si financiare, Janmot a acceptat un post de profesor la scoala dominicana din Arcueil.
Dupa nasterea celui de-al saptelea copil in august 1870, sotia lui a murit in Bagneux. Intre timp, trupele prusace au venit si i-au ocupat casa, iar el a fugit impreuna cu socrul lui in Alger unde a pictat peisaje. S-a reintors la Paris in iunie anul urmator si a dus o viata singuratica.
In 1885, Janmot s-a recasatorit cu o fosta studenta, Antoinette Currat si s-a reintors in Lyon. A murit la varsta de 78 de ani.
Stilul lui Janmot a fost considerat o etapa de tranzitie intre Romanticism si Simbolism, prefigurand etapa franceza a confreriei pre-rafaelitilor ; lucrarile lui au fost admirate de Pierre Puvis de Chavannes , Odilon Redon si Maurice Denis.

Luc-Olivier Merson - Trezirea primăverii - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI LUC OLIVER MERSON

* * *

te-am iubit toată primăvara
dimineața în timp ce tu dormeai
pe muzica unui cimpoi
eu îți scrieam poeme
gandindu-mă intens la tine


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Luc-Olivier Merson
Titlul: Trezirea primăverii
Titlul original:
Data : 1884
Stilul: Romanticism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor

Luc-Olivier Merson (21 mai 1846 - 13 noiembrie 1920) a fost un pictor și ilustrator francez academic, cunoscut și pentru ștampilele sale și pentru modelele monetare .

Iosif Iser - balerină - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI ROMAN IOSIF ISER

* * *

în dimineața asta perfectă
am să-ți scriu un poem
doar pentru tine balerino
cu gandul că nu vei dispărea
niciodată


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Iosif Iser
Titlul: Balerină
Titlul original: Balerină
Data : 1930
Stilul: Expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Iosif Iser (21 mai 1881, Bucureşti – 25 aprilie 1958, Bucureşti) a fost un pictor şi grafician evreu român, membru al Academiei Române. A studiat la München şi la Paris.

Francisco Goya - Blind Man's Buff


Casa ucisă

Treceam pe lângă un palat, interminabil mastodont,
exemplu al arhitecturii urâţeniei triumfale;
treceam pe lângă masivele
înspăimântător de similare clădiri cu nenumăratele obsedante ferestre
menite să mă comprime la dimensiuni de gânganie neputincioasă;
treceam pe lângă case comune ţintuite peste groapa comună a caselor
în care a fost aruncată de vie casa bunicii mele; case ucise ca oamenii;
case care mi se alintau în cap linguşitoare ca pisicile,
încercându-mi memoria cu degetul.
Caut şi nu găsesc nicăieri atât de clara adresă a bunicii: Cazărmii 21 colţ cu Logofătul Nestor, mais ou sont elles les maisons d\'antan?
Era o casă care totuşi n-a făcut rău nimănui, o casă cumsecade care
îşi deschidea larg porţile spre grădină şi spre lună
şi a fost ucisă ca un om dar fără să i se mai pună piatra funerară.
"Bine că am murit înainte de a muri casa" îmi murmură bunica
cocoţată în curcubeu peste apa fântânilor.
"Nu aţi văzut o casă neasemănătoare nici unei alte case?"
întreabă bunica de sus dornică să dea
găsitorului drept recompensă cufărul culorilor din curcubeu
dar curcubeul nu mai e la modă ca şi noi care poate nu mai suntem la modă
depinde unde. Cine se sinchiseşte azi de curcubeu când am văzut
atâtea şi atâtea petrecându-se nestingherit, cui îi pasă unde e locul
casei dărâmate în alt secol şi de o cameră cu un pat dublu în care
s-au născut
Tata şi încă doi fraţi şi o soră care au fost odată ca niciodată şi au visat
şi au cântat la pian şi s-au jucat cu copiii vecinilor - ce banalităţi sănătoase - şi şi-au luat largul precum corăbiile în afară de sora cea frumoasă
Silvia Aberfeld considerată a fi o a doua Iulia Haşdeu
care a absolvit Magna Cum Laude trei facultăţi
şi a plecat la douăzeci şi unul de ani să locuiască la cimitir
căsătorită cu tuberculoza iar bunica îmbrăcând de atunci numai lacrimi şi rochii negre.
A fost odată ca niciodată o casă cu pod care îşi dezvăluia
toate comorile ascunse nepoţilor, casa cu o masă la care râdea
familia de sărbători şi râdea şi copilul Eu
sub tabloul frumoasei fete de douăzeci de ani
care zâmbea vieţii. Şi îmi zâmbea mie, deşi nenăscută.
"Ce greu e să te desparţi de cei care îţi sunt dragi" îmi spuse
bunica bolnavă înainte de prima ei moarte.
"Ce greu e să te desparţi de casa în care ai trăit o viaţă
şi ai dat naştere la patru vieţi" a spus bunica atunci când a murit
a doua oară împreună cu casa. "Ce greu" şi s-a risipit odată cu curcubeul.
Eu treceam pe străzi apăsând pe întrerupătorul de vedenii care
în cazul meu erau nişte cu totul şi cu totul nesfârşite ferestre similare
mânjite de arhitectura urâţeniei triumfale,
îmi treceam lăbuţele peste ochi ca o pisică şi vedeam alte case
şi vedeam străzi cu case neasemenea - ce crimă!- fiecare casă
domnind ca o Regină peste grădiniţa sa
mustind de copii şi de liliac înflorit
şi era de parcă vedeam cum casa bunicii
îşi deschide din nou porţile să locuiască in mine
ca să o pot arăta copiiilor mei.
Unde mai eşti tu dragule Logofăt Nestor colţ cu strada Cazărmii?
După această întrebare adresată de mine oraşului în durerile refacerii
Bunica zâmbeşte de la balconul casei şi îmi aruncă o floare de liliac

de Riri Sylvia Manor


================================================
Riri Sylvia Manor s-a născut în Romania, unde a şi absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti, (1962). Specializare Oftalmologie la Spitalul Universitar din Israel, specializare Neuro-Oftalmologie, la Spitalul Belinson, Universitatea Tel-Aviv si Universitatea din San Francisco-California. Este primul medic care a introdus Neuro-Oftalmologia în Israel. A început studiul acestei ramuri a Oftalmologiei, cât şi a celei de Neuro-Chirurgie, cu renumitul profesor Harden Askenazy, elev al profesorului Arsene. A publicat peste 60 de studii şi cercetări ştiinţifice şi capitole în cărţi de specialitate în literatura medicală anglo-americană. Participantă activă la Congresele Internaţionale de Neuro-Oftalmologie şi Neuro-Chirurgie. Membră a Societăţii Europene de Neuro-Oftalmologie, Membră a Societăţii Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie, întemeietoare a Cercului Israelian de Neuro Oftalmologie. Riri Sylvia Manor este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie menţionat, de asemenea, că este atât în Israel, cât şi în România, o foarte apreciată poetă, cel mai recent volum al ei, “Save As”, Editura Paralela 45, fiind publicat în limba română în 2007.
==================================================
Francisco Goya - Blind Man's Buff
Original Title: Gallina ciega
Data: 1788-1789
Stilul: Romanticism
Media: ulei pe panza
Dimensiunea: 269 x 350 cm
Museo del Prado, Madrid, Spain
Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Claude Monet - Meadow At Bezons


Menuet cu firul de iarbă

Dacă aş fi mai uşoară
aş putea să mă aşez
pe un fir de iarbă

să îi aştept
creşterea.

Să fiu ridicată încet,
foarte încet,
să am timp să cred în botanică
şi în alte inepţii,
să cred că va creşte,
să adulmec mirosul creşterii,
0.00001mm. pe secundă.
Dacă aş avea acel timp,
dacă aş avea acea greutate care
nu înconvoaie firul de iarbă,
dacă m-aş putea legăna între
verdele de jos şi albastrul de sus.
Dacă aş simţi direcţia primejdiei: oare vine de la vânt
Sau de la vreun animal
rumegător amator de iarbă plus?

Dacă aş trăi mai definitiv abandonată clipei şi
frăţiei premature între mine şi firul de iarbă,
fir,
fir care mă poartă în menuetul meu vertical:
menuetul cu iarba.
Un pas în sus, un pas în jos,
Menuet.
Cocoţată pe firul de iarbă
mai uşoară decât el
poate voi deveni adaptată şi la iarbă,
poate voi vâna acolo potârnichea unei idei noi,

poate voi scruta intens cerul
de parcă l-aş putea mângâia.


de Riri Sylvia Manor



================================================
Riri Sylvia Manor s-a născut în Romania, unde a şi absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti, (1962). Specializare Oftalmologie la Spitalul Universitar din Israel, specializare Neuro-Oftalmologie, la Spitalul Belinson, Universitatea Tel-Aviv si Universitatea din San Francisco-California. Este primul medic care a introdus Neuro-Oftalmologia în Israel. A început studiul acestei ramuri a Oftalmologiei, cât şi a celei de Neuro-Chirurgie, cu renumitul profesor Harden Askenazy, elev al profesorului Arsene. A publicat peste 60 de studii şi cercetări ştiinţifice şi capitole în cărţi de specialitate în literatura medicală anglo-americană. Participantă activă la Congresele Internaţionale de Neuro-Oftalmologie şi Neuro-Chirurgie. Membră a Societăţii Europene de Neuro-Oftalmologie, Membră a Societăţii Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie, întemeietoare a Cercului Israelian de Neuro Oftalmologie. Riri Sylvia Manor este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie menţionat, de asemenea, că este atât în Israel, cât şi în România, o foarte apreciată poetă, cel mai recent volum al ei, “Save As”, Editura Paralela 45, fiind publicat în limba română în 2007.
==================================================
Claude Monet - Meadow At Bezons
Data: 1874
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ." [necesită citare]
Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătușa sa Lecadre a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradițională predate la universitate nu i-au fost pe plac.
În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionistă. Ei au pictat împreună și au rămas prieteni toată viața.
Monet putea să folosească și studioul pentru a-și picta modelele la un preț redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux și, mai târziu, s-au căsătorit. Monet a pictat Femei în Grădină la sfârșitul anilor 1860. După nașterea primului lor copil, Jean, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Râului Sena. Au locuit acolo timp de șase ani, până când Camille a murit; el a pictat-o moartă pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o grădină mare.

Claude Monet - Parcul Monceau


Partea

Partea
Cea mai frumoasă
A corpului
Este
Mişcarea

de Riri Sylvia Manor


================================================
Riri Sylvia Manor s-a născut în Romania, unde a şi absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti, (1962). Specializare Oftalmologie la Spitalul Universitar din Israel, specializare Neuro-Oftalmologie, la Spitalul Belinson, Universitatea Tel-Aviv si Universitatea din San Francisco-California. Este primul medic care a introdus Neuro-Oftalmologia în Israel. A început studiul acestei ramuri a Oftalmologiei, cât şi a celei de Neuro-Chirurgie, cu renumitul profesor Harden Askenazy, elev al profesorului Arsene. A publicat peste 60 de studii şi cercetări ştiinţifice şi capitole în cărţi de specialitate în literatura medicală anglo-americană. Participantă activă la Congresele Internaţionale de Neuro-Oftalmologie şi Neuro-Chirurgie. Membră a Societăţii Europene de Neuro-Oftalmologie, Membră a Societăţii Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie, întemeietoare a Cercului Israelian de Neuro Oftalmologie. Riri Sylvia Manor este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie menţionat, de asemenea, că este atât în Israel, cât şi în România, o foarte apreciată poetă, cel mai recent volum al ei, “Save As”, Editura Paralela 45, fiind publicat în limba română în 2007.
==================================================
Claude Monet - Parcul Monceau
Data: 1876
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ." [necesită citare]
Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătușa sa Lecadre a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradițională predate la universitate nu i-au fost pe plac.
În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionistă. Ei au pictat împreună și au rămas prieteni toată viața.
Monet putea să folosească și studioul pentru a-și picta modelele la un preț redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux și, mai târziu, s-au căsătorit. Monet a pictat Femei în Grădină la sfârșitul anilor 1860. După nașterea primului lor copil, Jean, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Râului Sena. Au locuit acolo timp de șase ani, până când Camille a murit; el a pictat-o moartă pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o grădină mare.

Albrecht Durer - Portret de venetianca

ZIUA ALBRECHT DURER

Cel ce-a cules în viață al Cunoștinței Măr,

Cel ce-a cules în viață al Cunoștinței Măr,
Pe-adevărata Cale purta-va pașii săi.
Numai acela știe că azi e ca și ieri
Și mâini va fi asemeni cu Ziua cea Dintâi.


de Omar Khayam


----------------------------------------------------------------------------------
Omar Khayam sau Khayyam (persană غیاث ‌الدین ابوالفتح عمر ابراهیم خیام نیشابورﻯ, Ghiās od-Dīn Abul-Fatah Omār ibn Ibrāhīm Haiām Nișābūrī) (n. 18 mai 1048 la Nișapur, Persia - d. 4 decembrie 1131) a fost un poet, matematician, filosof și astronom persan.
----------------------------------------------------------------------------------
Albrecht Durer - Portret de venetianca
Data: 1505
Stilul: Renascentist
Media: Ulei pe panza
Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria
Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471, Nürnberg - d. 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una din personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renașterii, Umanismului și Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu. Cu cele cca. 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.
Personalitate multilaterală a epocii, s-a ocupat nu numai de artele grafice, ci și de matematică, mecanică și literatură.
S-a format sub influența umaniștilor din orașul natal, dar și din Țările de Jos și Italia, unde a întreprins diverse călătorii.
Operele sale reflectă tendința înaintată a societății germane, lupta de clasă din perioada Reformei și a Războiului Țărănesc German.

Henri Rousseau - The Flamingoes


ZIUA HENRI ROUSSEAU LE DOUANIER

Flamingo

Flamingo, pasăre ciudată
Pe doua beţe cocoţată
Cu gât de lebadă frumos
Cu ciocul cam întors pe dos
De ce eşti tu atât de rară

Şi nu te-arăţi la noi în ţară?



--------------------------------------------------------------------------
Henri Rousseau - The Flamingoes
Data: 1907
Stilul: Primitivism
Dimensiunea: 163.3 x 114 cm
Colectie privata
Henri-Julien-Félix-Rousseau (cunoscut ca le Douanier (Vameșul), n. 21 mai 1844 în Laval/Mayenne, Franța, d. 2 septembrie 1910 în Paris) a fost un pictor francez post-impresionist. Henri Rousseau a trăit două existențe diferite: într-una a fos vameș la Vama Rutieră din Paris, iar în cealaltă, începând de la vârsta de 41 de ani, a fost pictor. Mulțumită excepționalei sale voințe, a devenit unul din cei mai mari pictori ai epocii sale. Impresionismului îi opune arta naivă, cu care, în scurtă vreme, creează o adevărată școală de pictură. Creația sa depășește însă mult granițele artei naive, stilul său se caracterizează prin originalitate, modernism, fantezie și visare, valorile artei sale fiind de timpuriu recunoscute de Robert Delaunay și Pablo Picasso. În timpul vieții nu cunoaște gloria, trăiește anevoie din pictură, dar geniul acestui pictor neoprimitiv, precum și faptul că și-a depășit cu mult epoca au fost apreciate în întreg cursul secolului al XX-lea.

Iosif Iser - Turci la cafea

ZIUA IOSIF ISER

Cafeaua de dimineaţă

El şi-a pus cafeaua
liniştit în ceaşcă,
laptele l-a pus
în ceaşca de cafea,
zahărul l-a pus
în cafeaua cu lapte
şi cu linguriţa
l-a amestecat.
a băut cafeaua,
ceaşca a lăsat
fără să-mi vorbească.
a scos o ţigară,
a fumat tăcut,
s-a jucat cu fumul
- cercuri a făcut -
a pus, calm,
tot scrumul
într-o scrumieră
fără să-mi vorbească.
fără să mă privească.
şi s-a ridicat,
şi-a pus pălăria
cu un gest distrat,
şi-a luat pe umeri
mantaua de ploaie,
pentru că ploua,
apoi a plecat.
a plecat în ploaie
fără să-mi vorbească.
fără să mă privească.
(şi atunci mi-am strâns
fruntea grea în palme
şi am plâns...
am plâns...)


de Jacques Prevert


-----------------------------------------------------------------------
Iosif Iser - Turci la cafea
Data: 1937
Stilul: Expresionism
Iosif Iser (nume la naștere Iosif Isidor Rubinsohn 21 mai 1881, București - d. 25 aprilie 1958, București) a fost un pictor și grafician român de origine evreiască[1], membru al Academiei Române. A studiat la München și la Paris.
Inițial, a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase și unghiuri ascuțite, cu un colorit în care predomină tonurile pământoase.

Marc Chagall - Adam și Eva expulzati din Paradis

ZIUA TUDOR ARGHEZI

Adam si Eva

Urându-i-se singur în stihii,
A vrut si Dumnezeu sa aiba-n cer copii
Si s-a gândit din ce sa-i faca,
Din borangic, argint sau promoroaca,
Frumosi, cinstiti, nevinovati.
Se puse-asezamântul dintre frati.


Dar i-a iesit cam somnoros si cam
Trândav si naravas stramosul meu
Adam;
Ca l-a facut, cum am aflat,
Cu praf si nitelus scuipat;
Ca sa încerce daca un altoi
De stea putea sa prinda pe noroi,
Ca, de urât, scuipând în patru zari,
Stingher,
Facuse si luminile din cer.

Dar iata ca l-a nimerit,
Din pricina aluatului, gresit,
Si ca Adam, întâiul fiu
Al Domnului, iesise, parca, si zbanghiu.
Nu-i vorba, nici o poza nu ne-nvata
Cum ar fi fost omul dintâi la fata.

Nici unda lacului nu l-a pastrat,
În care se-oglindea la scapatat.
Puterea lui dumnezeiasca,
Dormind mereu, cata sa-l mai trezeasca;
I-a rupt un os din coaste, ceva,
Si-a zamislit-o si pe Eva.

Mai poti casca de lene, iarasi,
Când ai o sora si-un tovaras?
S-au luat de mâini si-au cutreierat
Gradina toata-n lung si-n lat.

Sa nu te miri ca, sovaind si mici,
Li se julea si nasul prin urzici.

de Tudor Arghezi


--------------------------------------------------------------------------------------
Marc Chagall - Adam și Eva expulzati din Paradis
Data: 1961; France
Stilul: Suprarealism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 283.5 x 190.5 cm
Musée national Message Biblique Marc Chagall, Nice, France
Marc Chagall (n. 7 iulie 1887, Vitebsk, Belarus - d. 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence, Franța) a fost un pictor modern. Stilul său de pictură este considerat ca deosebit de original și poetic, sub influența fanteziei și al melancoliei, și strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creația sa, la fel ca și orașul provincial bielorus Vitebsk, în care artistul și-a petrecut copilăria.

Marc Chagall - Căpșunile Bella si Ida La masa

ZIUA ALEXANDER POPE

Câtă vreme suntem tineri, muncim precum sclavii, ca să realizam ceva, din care să trăim confortabil când vom fi bătrâni. Cand îmbătrânim, ne dăm seama că e prea târziu să trăim cum ne-am închipuit.

Natura este o artă încă necunoscută omului.

Cei care merită să fie lăudaţi suportă mai cu uşurinţă să fie criticaţi.

Istoria e plină de exemple de câini fideli şi mai puţin de prieteni fideli.

Ferice de preoţia neprihănită a vestalei, uitând de lume, de lume uitată, seninătatea veşnică a cugetului nepătat, fiece rugă ascultată, fiece dorinţă lepădată.
Studiul cel mai interesant despre om este omul însuşi.

Cei neştiutori să înveţe, iar celor care ştiu să le facă plăcere, reamintindu-şi.

Legile Naturii se ascundeau în bezna cea deplină –
Şi Dumnezeu a spus, "Să fie Newton!", şi a fost lumină.

Uşurinţa de a scrie se datorează talentului, nu norocului.

Unei doamne

Bărbaţii sunt mânaţi de pasiuni multiple,
Femeile, în schimb, de numai două, simple;
Când se-mplinesc acestea este pace-n curte:
Gustul de plăceri şi mişcarea vino - du-te.

citate din Alexander Pope


-----------------------------------------------------------------------------
Alexander Pope (n. 21 mai 1688 - 30 mai 1744) este considerat unul dintre cei mai mari poeți englezi ai secolului al 18-lea.
Alexander Pope, născut într-o familie romano-catolică în 1688, a fost educat în special acasă, conform modei timpului pentru cei înstăriți, dar și datorită legilor penale severe instituite de Biserica Angliei contra tuturor celora ce nu erau de credință anglicană.
Din copilărie, a suferit de numeroase probleme de sănătate, incluzând boala lui Pott o formă de tuberculoză care afectează măduva coloanei vertebrale, care i-a deformat corpul, i-a blocat creșterea la 1,37 m și i-a grăbit moartea la vârsta relativ tânără de 56 de ani.
Deși scria poezie de la 12 ani, prima contribuție majoră la lumea literară este considerat Eseu asupra Criticii, care a fost publicat în 1711, când avea 23 ani. Apoi a urmat de The Rape of the Lock (1712, revizuit 1714)
-----------------------------------------------------------------------------------
Marc Chagall - Căpșunile Bella si Ida La masa
Data: 1916; Saint Petersburg, Russian Federation
Stilul: Primitivism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 59 x 45 cm
Colectie privata
Musée national Message Biblique Marc Chagall, Nice, France
Marc Chagall (n. 7 iulie 1887, Vitebsk, Belarus - d. 28 martie 1985, Saint-Paul-de-Vence, Franța) a fost un pictor modern. Stilul său de pictură este considerat ca deosebit de original și poetic, sub influența fanteziei și al melancoliei, și strâns legat de cultura ebraică. Ea reprezintă o temă care revine permanent în creația sa, la fel ca și orașul provincial bielorus Vitebsk, în care artistul și-a petrecut copilăria.

Daniela Nechita - Giverny 2

Petici cu Monet

Soaptele se aud mai puternice cand tipi fiindca ele
Sunt ale noastre
Intr-o odaie cu pereti galbeni si picturi de Monet
Patul rupt, geamurile sparte ori vantul peticit de soare,
Totul devine un cearsaf cazut
Peste crestetele noastre lovite in caderea noptii trecute.


de Alexandra Serban


----------------------------------------------------------------
Pictura : Daniela Nechita
Nume tablou :Giverny 2
Data : mai 2016
Dimensiunea : 50/40 cm
Media:Ulei pe panza