duminică, 3 decembrie 2017

Frederic Leighton - Pescarul și sirena - Aniversare


O CĂLĂTORIE PE APELE PICTATE DE FREDERIC LEIGHTON

* * *

când stăm singuri pe plajă şi visăm
străbatem de la un capăt la altul toate mările
şi respirăm aerul tare al poveştilor cu sirene

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Frederic Leighton
Titlul : Pescarul și sirena
Titlul original: The Fisherman and the Syren.
Data: 1857; United Kingdom
Stilul: Academism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 66.4 x 48.9 cm
Unde se gaseste: Bristol City Museum and Art Gallery, Bristol, UK

Date despre pictor:
Frederic Leighton, 1st Baron Leighton PRA (3 decembrie 1830 – 25 ianuarie 1896), cunoscut ca Sir Frederic Leighton, Bt a fost un pictor si sculptor englez. A pictat tablouri cu subiecte istorice, biblice si clasice. Leighton a fost titularul rangului de pair cu cea mai scurta perioada din istorie; dupa numai o zi, titlul a fost pierdut .

Leighton s-a nascut in Scarborough intro familie care se ocupa de afaceri de import si export. A studiat la University College School, Londra. Dupa aceea si-a continuat studiile in Europa, mai intai cu Eduard Von Steinle apoi cu Giovanni Costa. Pe cand se afla in Florenta, la varsta de 24 de ani, unde studia la Accademia di Belle Arti, el a pictat „Cimabue`s Celebrated Madonna”. A locuit in Paris din 1855 pana in 1859, unde i-a cunoscut pe Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix, Jean-Baptiste-Camille Corot si Jean François Millet.

In 1860 s-a mutat la Londran, unde s-a alaturat pre-rafaeaelitlor. A desenat mormantul Elizabethei Barrett Browning pentru Robert Browning din cimitirul englezesc din Florenta in 1861. In 1864 a devenit asociat al Royal Academy, iar in 1878 a ajuns presedintele ei (1878–96). Sculptura lui din 1877, „Athlete Wrestling with a Python”, a fost considerata la acea vreme ca fiind inaugurarea renasterii in sculptura contemporana britanica, adica New Sculpture. Picturile lui au reprezentat Anglia la mare expozitie din 1900 de la Paris.

Leighton a fost innobilat la Windsor in 1878, fiind numit Baronet al Holland Park Road din parohia St Mary Abbots, Kensington, din comitatul Middlesex. A fost primul pictor caruia i s-a dat rangul de pair in Lista Onorurilor de Anul Nou din 1896. A devenit Baronul Leighton de Stretton din comitatul Shropshire pe 24 ianuarie 1896; Leighton a murit a doua zi din cauza unei angine pectorale.

Deoarece n-a fost casatorit, dupa moartea lui titlul de baron s-a stins a doua zi. Casa lui din Holland Park, Londra a devenit muzeu, Leighton House Museum.

Robert Gonsalves - Iluzii

NOI DOI

El cu mine,
Eu cu el –
Noi doi nu suntem la fel.
Dar clipă de clipă și lună de lună
Suntem împreună.
Aş vrea să se care,
Să răsuflu niţel,
Căci – mi se pare –
Stau prea mult cu el
Şi mă-ntreb dacă, oare,
El nu simte la fel.
Pe plan cultural,
Nu ne prea potrivim:
Mie-mi place la bal,
Lui îi place la film.
El vrea la ski,
Eu vreau la mare.
Eu poftesc o cafea,
Numai ceai el ar bea.
Când dorm eu, somnu-mi strică –
El vrea treaba mică.
E mai rău şi mai prost
Şi mai gras decât mine. . .
Dar să mă plâng n-are rost,
Fiindcă tot e mai bine
Decât să fim trei –
Eu şi cu ei,
Ei şi cu mine.

de Shel Silverstein

 


----------------------------------------------------------------------------
Iluziile optice create de pensula unui pictor te vor face să te uiţi de mai multe ori la imagini. Artistul Canadian Robert Gonsalves este regele picturilor fantezie. El creează iluzii optice uluitoare care te lasă cu gura căscată şi care te fac să crezi că eşti într-o lume magică, unde totul este posibil.
Robert Gonsalves (56 de ani) combină două poveşti diferite şi le dă viaţă doar punând pensula pe pânză. Creierul tău se forţează să rupă graniţa celor două lumi pictate de artist în acelaşi tablou.. Arta lui Gonsalves este adeasea numită suprarealistă. Imaginile sunt în mod deliberat planificate, la fel este planificat şi rezultatul gândirii conştiente a celui care va privi picturile. Ideile sunt în mare măsură generate de lumea exterioară și implică activități umane obişnuite , artistul foloseşte dispozitive iluzioniste atent planificate . Robert Gonsalves "injectează" un pic de magie în scene realiste. El încearcă prin operele sale să le dea oamenilor un pic de credinţă în magie şi dorinţă să poată face imposibilul.

Frederic Leighton - Biondina

ANIVERSAREA UNUI PAIR - FREDERIC LEIGHTON

biondina

sub stele ce strălucesc uşor
Frederic Leighton stă lângă mine
şi pictează biondina
cu ochii verzi cu gât de lebădă
un menestrel
cântă un cântec despre tine şi mine
în fiecare seară
acelaşi scenariu.
mă întreb dacă am vreodată de gând
să mă eliberez de această durere
dacă te-am pierdut sau te-am uitat.

ne luptăm cu tăcerea vorbind amândoi cu penelul
undeva cândva.

(cav)

 


---------------------------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Frederic Leighton
Titlul: Biondina
Titlul original: Biondina
Data: 1879; United Kingdom
Stilul: Academic
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea: 51.9 x 41.1 cm
Unde se găseşte: Kunsthalle Hamburg, Hamburg, Germania
Date despre pictor:

Frederic Leighton, 1st Baron Leighton PRA (3 decembrie 1830 – 25 ianuarie 1896), cunoscut ca Sir Frederic Leighton, A fost un pictor si sculptor englez. A pictat tablouri cu subiecte istorice, biblice si clasice. Leighton a fost titularul rangului de pair cu cea mai scurta perioada din istorie; dupa numai o zi, titlul i-a fost retras