sâmbătă, 24 martie 2018

Charley Toorop - Leidsegracht Amsterdam - Aniversare


* * *

în oraşul care tremură sub un cer gri
deciziile sunt greu de luat
toată lumea e speriată
de bani şi zăpadă

în copaci ciripitul păsărilor sună la fel
ca şi acum un an

la mansardă
o chitară gibson
cu memoria ei cu tot
cântă o melodie de jimi hendrix
freedom

c.a.v.



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Charley Toorop
Titlul: Leidsegracht Amsterdam
Titlul original: Leidsegracht Amsterdam
Data: 1927
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 90 x 120 cm. (35.4 x 47.2 in.)
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Charley Toorop (24 martie 1891 – 5 noiembrie 1955) a fost o pictorita si litografa daneza. Numele ei intreg a fost Annie Caroline Pontifex Fernhout-Toorop.

Charley Toorop s-a nascut in Katwijk. Ea a fost fiica lui Jan Toorop si Annie Hall. S-a casatorit cu fulozoful Henk Fernhout in mai 1912, insa au divortat in 1917. Si unul dintre fiii ei, Edgar Fernhout (1912–1974) a devenit pictor. Celalalt fiu al ei, John Fernhout (1913–1987), a devenit producator de filme care lucra deseori cu Joris Ivens.

Charley Toorop a devenit membra al grupului de artisti numit Het Signaal (The Signal) in 1916. Grupul avea ca scop descrierea sensului profund al realitatii prin folosirea culorilor si a liniilor puternic, precum si prin puternic contrast al culorilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Toorop e vazuta ca sustinatoare a Bergense School.

Toorop a fost prietena cu ceilalti artisti, de exemplu cu Bart van der Leck si Piet Mondriaan. In 1926 Charley Toorop a plecat in Amsterdam, unde pictura ei a devenit influentata de film. Figurile reprezentate frontal stau izolate una de cealalta, ca si cum lumina lampilor ar cadea pe film . Naturile ei statice prezinta asemanari cu cubismul sintetic al lui Juan Gris. Incepand cu anii 1930 a pictat multe figuri feminine, precum si nuduri si autoportrete intrun stil puternic realist.

Toorop a proiectat si comandat o casa numita „De Vlerken”, situata pe Buerweg 19 in Bergen (Nordul Olandei). Casa inca exista acolo, insa dupa un incendiu acoperisul ei din stuf a fost inlocuit cu acoperis de tigle.

Charley Toorop a murit in Bergen, in 5 noiembrie 1955. Lucrarile ei se gasesc in multe colectii publice, in special la muzeul Kröller-Müller Museum din Otterlo.