marți, 14 martie 2017

George Elgar Hicks - gypsy - stau langa soare




***

stau lîngă soare
între venus si marte
și ca să-mi potolesc arșița trupului:
schimb gîndurile
dorințele
ursitoarele
planeta.
o soluție nu tocmai realistă.


(cav)


-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: George Elgar Hicks
Titlul: ţigancă
Titlul original: A Gypsy Girl
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Despre autor:
George Elgar Hicks (13 martie 1824 – 1914) a fost un pictor englez din epoca victoriana. E cunoscut pentru picturile lui de compozitie de dimensiuni mari in stilul lui William Powell Frith

Giuseppe Maria Crespi - aniversare cu cîntec din lăută

ANIVERSAREA PICTORULUI BAROC GIUSEPPE MARIA CRESPI

***

într-o casă de origini italiene
o femeie singură cu felinarul aproape stins
cîntă la lăută
despre luna ce se plimbă-n noapte
pe trotuarele pustii.



(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Giuseppe Maria Crespi
Titlul:Femeie cîntînd la lăută
Titlul original:
Data: 1705
Stilul: Baroc
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:



Giuseppe Maria Crespi (14 martie 1665 – 16 iulie 1747), poreclit Lo Spagnuolo (” Spaniolul”), a fost un pictor italian baroc din scoala bologneza.A pictat subiecte religioase si portrete, insa e renumit pentru picturile de compozitie.
Crespi s-a nascut in Bologna, parintii lui au fost Girolamo Crespi si Isabella Cospi.Mama lui era o ruda indepartata a nobilei familii Cospi, care avea legaturi cu Casa Florentina de Medici.A fost poreclit Lo Spagnuolo („Spaniolul”) datorita obiceiului de-a purta haine stramte caracteristice modei spaniole din acea perioada.
La varsta de 12 ani a intrat ca ucenic la Angelo Michele Toni (1640-1708). De la varsta de 15 ani pana la 18 ani, a lucrat sub indrumarea bolognezului Domenico Maria Canuti. Se spune ca pictorul roman, Carlo Maratti, aflat in vizita la Bologna, l-a invitat pe Crespi sa lucreze in Roma, insa Crespi a refuzat. Prietenul lui Maratti, bolognezul Carlo Cignani l-a invitat pe Crespi intre 1681-1682 sa studieze desenul la Accademia del Nudo, el ramanand in studio pana in 1686.
Biograful lui, Giampietro Zanotti, spunea despre Crespi: (El) „niciodata nu era lacom de bani si lucra povesti si capricii care ii veneau in imaginatie.Deseori picta lucruri comune, reprezentand cele mai joase ocupatii si oameni care, nascuti saraci, trebuiau sa se sustina servind dorintelor cetatenilor bogati”. Astfel, Crespi insusi, si-a inceput cariera in serviciul unor protectori bogati care se ocupau de arta.
Ca artist eclectic, Crespi era un stralucit portretist si caricaturist, cunoscut pentru schitele lui dupa Rembrandt si Salvator Rosa. Se poate spune ca a pictat in diferite stiluri.
Doi dintre fiii lui Crespi, Antonio (1712-1781) si Luigi (1708-1779) au devenit pictori. Conform spuselor lor, Crespi ar fi folosit o camera obscura pentru a se ajuta in redarea scenelor in aer liber. Dupa moartea sotiei sale a devenit retras, rareori parasindu-si casa doar pentru liturghie.
Crespi este cunoscut in zilele noastre ca unul dintre principalii exponenti ai picturii baroce din Italia. Italienii, pana in secolul al XVII-lea, au dat foarte putina atentie unor astfel de teme, concentrandu-se in special asupra imaginilor din religie, mitologie, istorie, precum si portretele celor puternici. Difereau de europenii din nord, in special pictorii olandezi, care aveau o puternica traditie in redarea activitatilor de zi cu zi.
 

Jules Joseph Lefebvre - aniversare - îmi corecteză gîndurile:

ANIVERSAREA PICTORULUI JULES JOSEPH LEFEBVRE

***

Caroline Warren Miller
cuprinsă de-o fericire primăvăratică
îmi corecteză gîndurile:
îmi taie norii cenușii
cafeaua de dimineață, pipa
drumurile, stațiile
euforiile fără prisos
iubirile străine
merele.


îmi testez memoria, și ...
se poate supraviețui.

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jules Joseph Lefebvre
Titlul: Edith Caroline Warren Miller
Titlul original: Edith Caroline Warren Miller
Data: 1885 - semnat b.l.: Jules LeFebvre / 1885
Stilul: Romantic
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 70.7 x 50.5 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Jules Joseph Lefebvre (14 martie 1836, Tournan-en-Brie, Seine-et-Marne – 24 februarie 1911, Paris) a fost un pictor francez de figuri.
Lefebvre a intrat la École nationale supérieure des Beaux-Arts in 1852 si a fost elevul lui Léon Cogniet. A castigat prestigiosul Prix de Rome in 1861. Intre 1855 si 1898 a expus 72 de portrete la Paris Salon. In 1891 a devenit membru al French Académie des Beaux-Arts.
A predat la Académie Julian din Paris. Lefebvre a fost un profesor excelent si simpatic care a avut peste 1500 de studenti, dintre care, foarte multi americani. Dintre studentii lui se numara peisagitstul de origine scotiana William Hart, precum si Georges Rochegrosse, Félix Vallotton, Edmund C. Tarbell, pictor impresionist american, si multi altii.
Multe dintre picturile lui reprezinta figuri de femei frumoase singure . Printre cele mai bune portrete ale lui sunt cele ale M. L. Reynaud si Prince Imperial (1874).

Ferdinand Hodler - aniversare cu ciresi în floare

ANIVERSAREA PICTORULUI FERDINAND HODLER


***

singur, singur, singur
stau în cîmpul galben
și înfloresc alb
și mă doare – deci trăiesc.


stau singur într-un picior
ca o coloană a infinitului
și mă sprijin pe mine.

de Cireșaru Dan


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Ferdinand Hodler
Titlul: Cires inflorit
Titlul original: Café Scene in Paris
Data: 1905
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 48 x 60 cm
Unde se gaseste: Colecție privată


Date despre pictor:
Ferdinand Hodler (14.03. 1853 – 19.05. 1918)
Hodler s-a nascut in Berna, fiind cel mai mare dintre cei sase copii ai familiei. Tatal sau, Jean Hodler, aducea un venit sărăcăcios din meseria de dulgher; mama sa, Marguerite, provenea dintro familie de tarani.La varsta de 8 ani, Hodler si-a pierdut tatal si doi frati mai mici din cauza tuberculozei.Mama sa s-a recasatorit cu un pictor decorativ, insa a murit si ea de tuberculoza in 1867 .
Inainte de a implini 10 ani, Hodler a inceput sa-si faca ucenicia in pictura decorativa langa tatal sau vitreg, ulterior fiind trimis sa-si faca ucenicia alaturi de un pictor localnic, Ferdinand Sommer. Primele lucrari ale lui Hodlerau fost peisaje conventionale pe care le vindea turistilor si in magazine. In 1871, la varsta de 18 ani, a plecat pe jos la Geneva sa-si inceapa cariera de pictor.
Lucrarile de maturitate ale lui Hodler au constat din peisaje, compozitii si portrete, lucrate cu un realism viguros. In 1875 a facut o calatorie in Basel, unde a studiat picturile lui Hans Holbein—in special Dead Christ in the Tomb, care l-a influentat foarte mult in tema mortii. In ultima decada a secolului al XIX-lea, lucrarile sale au dezvaluit o combinatie de influente de diferite genuri, incluzand simbolismul si art nouveau. A elaborat un stil pe care l-a numit Paralelism, caracterizat prin gruparea de figuri simetrice aranjate in poze care sugereaza ritualuri sau dans.
A murit in 19 mai 1918 la Geneva lasand in urma o multime de lucrari neterminate care zugravesc orasul.

Henri Gervex - aniversarea numarului π (pi)

***



îmi aprind o tigară
cafeaua de dimineață îmi dă acest prilej
pun multe întrebări
pe muchie de cuțit
și mă întreb
despre constanta pi.



(cav)
----------------------------------------------------------------------------------------
Ziua pi este o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume.
----------------------------------------------------------------------------------------




Pictor:Henri Gervex
Titlul: Café Scene in Paris
Titlul original: Café Scene in Paris
Data: 1922
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Paris, a studiat pictura sub indrumarea lui Cabanel, Brisset si Fromentin. Primele lui lucrari au apartinut aproape exclusiv genului mitologic, ceea ce a servit ca scuza pentru pictatul nudurilor. Lucrarea „Rolla” din 1878, bazata pe un poem de Alfred de Musset, a fost respinsa de juriul Salonului de la Paris pentru imoralitate, deoarece descria o scena din poemul unei prostituate nud dupa o scena de sex cu clientul ei. Gervex s-a dedicat dupa aceea reprezentarilor vietii moderne obtinand un succes rasunator cu „Dr Pan at the Salptrihre (The Operation)”, o moderna parafrazare a lucrarii lui Rembrandt, „Anatomy Lesson”.