marți, 14 martie 2017

Ferdinand Hodler - aniversare cu ciresi în floare

ANIVERSAREA PICTORULUI FERDINAND HODLER


***

singur, singur, singur
stau în cîmpul galben
și înfloresc alb
și mă doare – deci trăiesc.


stau singur într-un picior
ca o coloană a infinitului
și mă sprijin pe mine.

de Cireșaru Dan


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Ferdinand Hodler
Titlul: Cires inflorit
Titlul original: Café Scene in Paris
Data: 1905
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 48 x 60 cm
Unde se gaseste: Colecție privată


Date despre pictor:
Ferdinand Hodler (14.03. 1853 – 19.05. 1918)
Hodler s-a nascut in Berna, fiind cel mai mare dintre cei sase copii ai familiei. Tatal sau, Jean Hodler, aducea un venit sărăcăcios din meseria de dulgher; mama sa, Marguerite, provenea dintro familie de tarani.La varsta de 8 ani, Hodler si-a pierdut tatal si doi frati mai mici din cauza tuberculozei.Mama sa s-a recasatorit cu un pictor decorativ, insa a murit si ea de tuberculoza in 1867 .
Inainte de a implini 10 ani, Hodler a inceput sa-si faca ucenicia in pictura decorativa langa tatal sau vitreg, ulterior fiind trimis sa-si faca ucenicia alaturi de un pictor localnic, Ferdinand Sommer. Primele lucrari ale lui Hodlerau fost peisaje conventionale pe care le vindea turistilor si in magazine. In 1871, la varsta de 18 ani, a plecat pe jos la Geneva sa-si inceapa cariera de pictor.
Lucrarile de maturitate ale lui Hodler au constat din peisaje, compozitii si portrete, lucrate cu un realism viguros. In 1875 a facut o calatorie in Basel, unde a studiat picturile lui Hans Holbein—in special Dead Christ in the Tomb, care l-a influentat foarte mult in tema mortii. In ultima decada a secolului al XIX-lea, lucrarile sale au dezvaluit o combinatie de influente de diferite genuri, incluzand simbolismul si art nouveau. A elaborat un stil pe care l-a numit Paralelism, caracterizat prin gruparea de figuri simetrice aranjate in poze care sugereaza ritualuri sau dans.
A murit in 19 mai 1918 la Geneva lasand in urma o multime de lucrari neterminate care zugravesc orasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu