Insula mea
M-a primit ca o iubită nărăvașă, cu soarele-n flăcări
ieșind de sub norii plumburii, împinși
de vîntul dimineții dinspre vîrfurile munților
înspre marea în trufașa ei răscoală –
valuri înspumate izbind ca un bici stîncile multicolore…
Începe lungul drum al îmblînzirii scorpiei –
și la capătul său, altă plecare, altă despărțire.
Violentă, cumplită, dar poate mai calmă.
E un mare noroc să nu călătorești neînsoțit!
E o ca o pavăză de azbest, ca o armură invizibilă.
Ridicați matrozi mîndrele noastre flamuri!
de Liviu Antonesei
Pictor:Joaquín Sorolla y Bastida
Titlul: Monte Ullia, San Sebastian
Titlul original: Monte Ullia, San Sebastian
Data :1909; Spania
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Joaquín Sorolla y Bastida (27 februarie, 1863 – 10 august, 1923), pictor spaniol nascut in Valencia, portretist, peisagist si lucrari monumentale cu teme sociale si istorice.Cele mai multe dintre lucrarile sale sunt caracterizate printro reprezentare deosebita sub lumina soarelui a oamenilor si peisajelor din tara sa natala.Joaquín Sorolla a fost cel mai mare copil al unui comerciant, sora lui era cu un an mai mica decat el.In august 1865 au ramas orfani, ambii parinti au murit probabil din cauza holerei.Au fost luati sub tutele matusii si unchiului dinspre mama.
Primele sale lectii de initiere in arta le-a primit la varsta de 14 ani in orasul sau natal, apoi a luat lectii cu diversi profesori.
La varsta de 18 ani a plecat in Madrid unde a studiat temeinic picturile maestrilor din Muzeul Prado. Dupa ce si-a completat stagiul militar, la vartsta de 21 de ani a primit o bursa pentru studierea picturii in Italia unde a fost bine primit si si-a gasit sprijin la F. Pradilla, directorul Academiei Spaniole din Roma. In urma unei calatorii la Paris, in 1885, a avut contact pentru prima oara cu arta moderna fiind influentat in mod deosebit de lucrarile lui Jules Bastien-Lepage si Adolf von Menzel.
In 1890 s-a mutat in Madrid, iar in acea perioada si-a concentrat atentia asupra picturilor monumentale cu teme orientale, mitologice, istorice si cu subiecte sociale pe care le-a expus in saloane si expozitii internationale in Madrid, Paris, Venice, Munich, Berlin si Chicago.
Primul sau succes rasunator a fost inregistrat cu pictura Another Marguerite (1892), recompensata cu medalia de aur la Expozitia Nationala din Madrid, apoi a fost premiat la Expozitia Internationala din Chicago Exhibition, lucrarea fiind donata Muzeului Universitatii din Washington, St. Louis, Missouri. Curand a castigat notorietate internationala si a devenit cel mai de seama reprezentant al Scolii Spaniole de pictura moderna.
Pictura lui, The Return from Fishing (1894), lucrare a maturitatii sale, a fost admirata in Salonul din Paris Salon si a fost achizitionata de stat pentru Musée du Luxembourg.