marți, 3 octombrie 2017

Vladimir Borovikovsky - Portret Elena Alexandrovna Naryshkina

Vis treaz

Nu stiu cine m-a strigat din noapte
Când ma-ntorceam prin somn
Cu stemele decapitate
Mi-a rostogolit numele
Cu stâncile fulgerate
În volutele ce si le deschidea ecoul
Si-a tulburat jocul mâinilor de clestar
Încolacite pe gâtul padurii
Încercau sa împlet easca
Din matasa lunii
O cununa de valuri
Pentru umerii tai
Sfâsiati de dorinte

de Vasile Dobrian
 




--------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vladimir Borovikovsky
Titlul: Portret Elena Alexandrovna Naryshkina
Titlul original:
Data: 1799
Stilul: Rococo
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

Vladimir Lukich Borovikovsky (in rusa: Владимир Лукич Боровиковский, in ucrainiana: Володимир Лукич Боровиковський 24 iulie 1757 - 6 aprilie 1825) a fost un pictor de origine ucrainiana care a dominat portretistica rusa la inceputul sec. al IX-lea.Vladimir Borovikovsky s-a nascut ca Vоlоdymyr Borovyk in Myrhorod (acum Ucraina) pe 24 iulie 1757. Tatal sau, Luka Borovyk a fost cazac ucrainian si pictor amator de icoane. Conform traditiei familiei, toti cei patru fii ai lui Borovyk au servit in regimentul Myrhorod, dar Volodymyr s-a retras devreme la gradul de poruchik si s-a dedicat artei — in special pictatului de icoane pentru bisericile locale.
Borovikovsky ar fi ramas pana la sfarsitul vietii un pictor amator de icoane intrun oras de provincie daca nu s-ar fi intamplat un eveniment neasteptat. Prietenul sau Vasyl Kapnist pregatea cazarea Imparatesei Ecaterina a II-a in Kremenchuk in timpul calatoriei sale in Crimea. Kapnist l-a rugat pe Borovikovsky sa picteze doua picturi alegorice in camerele lor (Petru I al Rusiei si Ecaterina a II-a ca taran care sadeste seminte, iar Ecaterina a II-a ca Minerva). Picturile i-au placut asa de mult imparatesei incat l-a rugat pe pictor sa se mute la Saint Petersburg.
Dupa septembrie 1788 Borovikovsky a trait in Saint Petersburg unde si-a schimbat numele de familie de la cazacescul "Borovyk" la aristocraticul "Borovikovsky". In primii sai zece ani in Saint Petersburg, artistul a locuit in casa poetului, arhitectului, musicianului si teoreticianului de arta, Printul Nikolay Lvov, ale carui idei au influentat mult arta lui Borovikovsky. La 30 de ani a fost prea tarziu sa urmeze cursurile Academiei Imperiale de Arte, asa ca a luat lectii particulare de la Dmitry Levitzky, iar mai tarziu de la pictorul austriac Johann Baptist Lampi.
In 1795 a fost numit academician. A devenit un popular pictor de portrete si a creat aproximativ 500 portrete, 400 dintre ele pastrandu-se pana in sec. al XXI-lea. A avut propriul studio si deseori s-a bizuit pe asistentii sai in pictatul celor mai putin importante parti ale portretelor. Modelele sale au inclus membri ai familiei imperiale, curteni, generali, multi aristocrati si figuri din lumea artistica si literara ruseasca. Cele mai multe dintre portretele sale au un stil intim.