vineri, 8 decembrie 2017

Silvestro Lega - O după-amiază

ANIVERSAREA UNUI MACCHIAIOLI CU SILVESTRO LEGA

parc

mă plimb cu amintirile mele
prin parcul pustiu
o banca goala
asteapta pe cineva
din alta parte
care plange acum
dupa umbra teilor mei.

(cav)
 




--------------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Silvestro Lega
Titlul: O după-amiază
Titlul original: Un pomeriggio
Data: 1868
Stilul: realism, impresionism
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Silvestro Lega (n. 8 decembrie 1826, Modigliana – d. 21 noiembrie 1895, Florenţa) a fost un pictor italian impresionist.
Şi-a făcut un nume prin picturi de format mare precum Toma necredinciosul în Ospitale Civico în Modigliania (1858). S-a afiliat relativ târziu, în 1861, grupării Macchiaioli ("Măzgălitorii" !), un grup de pictori florentini, care respingea pictura academică. În 1863 a pictat în Oratoriul Madonna del Cantone în Modigliani ferestrele ciuma, foamete, război, cutremur. După aceea, s-a alăturat grupului Macchiaioli (în special de Telemaco Signorini) şi a pictat în aer liber peisaje şi imagini. Au fost oaspeţii familiei Batelli din Pergentina. În anii 1870, a avut mai multe lovituri. Mai întâi a murit Virginia Batelli şi fraţii ei, 1876 galeria sa de artă (deţinută cu pictorul Odoardo Borrani), a fost în stare de faliment şi în 1880 a avut afecţiune a ochilor. El a trăit cinci ani la elevul său Tommasi în Bella Riva şi din 1886 la familia Bandini în Poggiopoiano al Gabbro în Livorno. A fost sărac şi singur şi a suferit de cancer la stomac, dar a ramas activ ca pictor.

Adolph Menzel - Clara Schumann şi Joseph Joachim în concert

ANIVERSAREA ISTORICISMULUI ROMANTIC CU ADOLPH MENZEL

Din lacrimile mele

„Din lacrimile mele au inflorit pajisti de flori
Si din suspine grele, cant de privighetori,
Iar daca-ti sunt drag copila,/ Iti dau aste flori in dar,
Si la fereastra-ti canta-vor /Privighetori in cor”

de Robert Schumann

 


--------------------------------------------------------------------------------------------- -
Descriere tablou:

Clara Schumann a fost o pianistă, compozitoare germană și din anul 1840 soția compozitorului Robert Schumann. Se știe încă din perioada copilăriei Clarei că aceasta a învățat să vorbească foarte târziu. Acest lucru s-a întâmplat la vârsta de patru ani, când a petrecut un an la bunicii săi, fiind astfel despărțită de tatăl său. Se bănuiește că motivul acestei întârzieri ar avea niște cauze psihice; acest lucru nu a fost însă dovedit clar. La vârsta de cinci ani avea cursuri intensive de pian, iar pe 20 octombrie 1829 a avut prima apariție publică (împreună cu o altă elevă cu care a cântat la patru mâini o piesă de Friedrich Kalkbrenner). Allgemeine musikalische Zeitung din Leipzig a scris
Joseph Joachim a fost un violonist, compozitor, dirijor și pedagog maghiar. Un colaborator apropiat al lui Johannes Brahms, este considerat unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea.

--------------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Adolph Menzel
Titlul: Clara Schumann şi Joseph Joachim în concert
Titlul original:
Data: 1852
Stilul: realism,
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Adolph Menzel (. Ger Adolph Friedrich Erdmann von Menzel, 08.12. 1815, Breslau – 09. 02. 1905, Berlin) - pictor german, unul dintre liderii istoricismul romantic.
Adolph Friedrich Erdmann von Menzel (8 decembrie 1815 – 9 februarie 1905), pictor si grafician german. Alaturi de Caspar David Friedrich, el e considerat unul dintre cei mai proeminenti artisti germani ai secolului al XIX-lea si cel mai de succes artist al acelei perioade din Germania.Popularitatea lui in tara natala, datorata in special lucrarilor propagandistice, a fost asa de mare incat cea mai mare parte a lucrarilor lui au ramas in Germania, deoarece multe erau cerute de muzeele din Berlin.Lucrarile grafice si desenele lui Menzel au fost si mai raspandite.Desi a calatorit in scopul de a gasi subiecte pentru lucrarile lui, a vizitat si expozitii, s-a intalnit cu alti artisti, Menzel si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Berlin.