miercuri, 11 octombrie 2017

Léon François Comerre - Fata cu o coroană de aur


* * *

privind acest tablou
cu o coroanâ
cu ochii negri larg deschiși
și rochia  luminată roz
vorbesc o altă limbă
înțeleasă doar de mine

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Léon François Comerre
Titlul : Fata cu o coroană de aur
Titlul original: Girl with a Golden Wreath
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Léon François Comerre (Trélon 1850 – Paris 1916), pictor academic francez. Talentul artistic al lui Comerre s-a vazut de la o varsta frageda. La doar 17 ani a terminat Academia de Arta din Lille cu medalia de aur, apoi s-a mutat la Paris sa-si continuie studiile sub indrumarea lui Alexandre Cabanel. Curand si-a castigat reputatia prin expunerea picturilor sale la Société des Artistes Français de la varsta de 23 de ani pana la moartea sa. A fost admirat atat in Franta cat si in strainatate, in special de catre burghezia din Belgia, Anglia si Statele Unite. A avut un numar mare de comenzi, in special portrete si scene alegorice si biblice.Dupa calatoria sa in Spania a fost influentat mult si a inceput sa foloseasca in picturile sale elemente decorative din stilul Alhambrei.

Maurice Brazil Prendergast - De-a lungul Senei


* * *

frunzele galbene foșnesc
de-a lungul senei
cineva plânge
pe un alt mal de râu
amintindu-și de femeia în rochie albă
cu o umbrelă în mână

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Maurice Brazil Prendergast
Titlul : De-a lungul Senei
Titlul original:
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Maurice Brazil Prendergast (10 octombrie 1858 – 1 februarie 1924) a fost un pictor american post-impresionist care a lucrat in ulei, acuarela si monotip. Din punct de vedere tehnic era membru al gruparii The Eight, insa delicatetea compozitiilor si frumusetea de mozaic a desenelor sale aveau putine in comun cu filozofia grupului.

Prendergast s-a nascut in St. John’s, un oras din Newfoundland, Canada. Dupa esecul in afaceri al tatalui sau, familia s-a mutat in Boston. Acolo, tanarul Maurice a devenit ucenic la un artist comercial si dintru inceput a pictat in culori stralucitoare si cu efecte de flat patterning care caracterizeaza creatia lui de maturitate.

Un tip timid, Maurice a ramas burlac toata viata. Maurice a studiat trei ani in Paris la Académie Colarossi si la Académie Julian.In primul an al sederii sale in Paris l-a cunoscut pe pictorul canadian James Morrice, care l-a introdus in lumea artistilor avangardisti englezi, Walter Sickert si Aubrey Beardsley, toti admiratori infocati ai lui James McNeill Whistler. Influentele acestor artisti au hotarat stilul lui ulterior de pictura.

A fost membru al grupului de pictori americani numit ‘The Eight’ in care se aflau Robert Henri, liderul grupului, Everett Shinn, John Sloan, Arthur B. Davies, Ernest Lawson, George Luks si William Glackens.

Ulterior i-a cunoscut pe Édouard Vuillard si Pierre Bonnard dupa care a intrat in tabara post-impresionistilor. A dezvoltat si a continuat sa elaboreze un stil foarte personal. A devenit primul artist american dedicat operei lui Paul Cézanne pentru a intelege si utiliza folosirea expresiva a formei si culorii.

James Barry - Venus Anadiomene - aniversare


* * *

mereu fără odihnă
te caut în mare
acolo unde se oglindesc ochii tăi
în care stau scrise
două cuvinte
niciodată rostite
de vreme ce nu ne-am cunoscut niciodată

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: James Barry
Titlul : Venus Anadiomene
Titlul original: Venus Anadyomene
Data: 1772
Stilul: Neoclasicism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
James Barry (11 octombrie 1741 – 22 februarie 1806), pictor irlandez cunoscut pentru seria in sase parti de picturi intitulata „The Progress of Human Culture” de la Royal Society of Arts. A fost remarcat si pentru determinarea lui in a creea arta mai degraba conform propriilor principii decat cele ale protectorilor lui, precum si pentru ca a fost printre primii pictori romantici din Regatul britanic.A avut o mare influenta asupra lui William Blake.
James Barry s-a nascut in Water Lane, Cork, Irlanda pe 11 octombrie 1741. Tatal lui a fost constructor si un comerciant de-a lungul coastei dintre Anglia si Irlanda. Barry a facut cateva calatorii in copilarie, insa si-a convins tatal sa-l lase sa studieze desenul si arta. A studiat prima data cu un artist local, John Butts.La scolile din Cork unde a fost trimis a fost privit ca un talent exceptional. Pe la varsta de 17 ani a incercat pictura in ulei, iar pana la varsta de 22 de ani, cand a fost prima data la Dublin, a pictat cateva lucrari de dimensiuni mari care decorau casa tatalui sau, „Aeneas escaping with his Family from the Flames of Troy”, „Susanna and the Elders and Daniel in the Lions’ Den”.

Pictura care l-a adus in centrul atentiei publicului si i-a adus recunoasterea si sprijinul lui Edmund Burke, a fost bazata pe o veche traditie a imbarcarii St Patrick pe coasta din Cashel.

Prin generozitatea lui Burke si a celorlalti prieteni, Barry a reusit sa plece in strainatate in ultima parte a anului 1765. Mai intai a mers la Paris, apoi la Roma, unde a ramas pentru trei ani, din Roma a plecat la Florenta si Bologna, iar de acolo a plecat spre casa prin Venetia. In scrisorile lui catre Burkesa a facut relatari despre Raphael, Michelangelo, Titian si Leonardo da Vinci.

Curand dupa intoarcerea lui in Anglia in 1771 a pictat lucrarea „Venus’, care a fost comparata cu Galatea lui Raphael, cu Venus a luif Titian si Venus de Medici. In 1773 a expus „Jupiter and Juno on Mount Ida”. Esecul sau a venit cu un portret a lui Edmund Burke care a dus la neintelegeri cu primul lui protector. Se spune ca aceste neintelegeri s-au agravat din cauza intimitatii tot mai mari dintre Burke si Sir Joshua Reynolds.
In 1773 i s-a propus sa decoreze interiorul catedralei St Paul cu subiecte istorice si religioase; insa planul a cazut deoarece nu s-a ajuns la un acord intre episcopul Londrei si arhiepiscopul de Canterbury. Barry s-a necajit foarte mult din aceasta cauza.

Barry a fost ales membru al Royal Academy of Arts; iar in 1782 a fost numit profesor de pictura la clasa Mr Penny cu un salariu de 30 £/an. printre altele a insistat pe necesitatea achizitionarii unei colectii de picturi ai celor mai mari maestri ca modele pentru studenti. Aceasta propunere nu s-a realizat, iar in 1799 Barry a fost dat afara de la Academie dupa aparitia scrisorii sale catre Dilettanti Society, o publicatie excentrica, plina de entuziasm pentru arta lui si in acelasi timp cu dispret pentru profesorii in viata. Barry a ramas singurul academician exclus vreodata din Academie pana la excluderea profesorului Brendan Neiland din iulie 2004.

Dupa ce a ramas fara salariu, ducele de Buchan i-a asigurat o alocatie pentru a-l ajuta sa iasa din dificultati si pentru a putea lucra la lucrarea lui de dimensiuni mari, „Pandora”.Pe 6 februariey 1806 a fost diagnosticat cu o boala, iar pe 22 a acelei luni a murit. Pe 4 martie a fost inmormantat in catedrala St Paul din Londra.

George Copeland Ault - Interior - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUIGEORGE COPELAND AULT

* * *

în camera cu pereții gri
o melodie fără ton
iar eu mă gândesc la micile flori pictate
și mă cuprinde dorul
o amprentă a iubiri
de mult uitată

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: George Copeland Ault
Titlul : Interior
Titlul original: Studio Interior
Data: 1938
Stilul: Preceisionism
Mod de realizare: Acuarela
Dimensiunea: 59.8 x 50.7 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
George Copeland Ault (11 octombrie 1891 - 30 decembrie 1948) a fost un pictor american

Edwin Walter Dickinson - sandra - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI EDWIN WALTER DICKINSON

* * *

ași dori cu mare plăcere să te văd
să pot să-ți citesc o poezie
scrisă de mine
ar fi ceva extraordinar
motivație există
însă în acest moment nu te pot invita
distanța în timp este mult prea mare
iar versurile îmi sunt stângace

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Edwin Walter Dickinson
Titlul : Sandra
Titlul original: Sandra
Data: 1947
Stilul: Neo-Romantism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Edwin Walter Dickinson (11 octombrie 1891 - 2 decembrie 1978) a fost un pictor american

Philip de Laszlo - Señorita Leonor Matilde Hirsch


mâini

nu mai conteaza
ce spui
pentru că eu sunt convins, acolo
între braţele tale este magic
cum altfel m-as putea simţi
scufundat în dragoste
doar de la o singură
atingere?

sub degetele mele
cea mai frumoasă poveste de iubire in braille.

(cav)

 
------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Philip de Laszlo
Titlul: , Señorita Leonor Matilde Hirsch
Titlul original:
Data: 1915
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 90.2 x 9.2
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

Philip Alexius de László, MVO (n. 30 aprilie 1869 - d. 22 noiembrie 1937 ) a fost un pictor maghiar cunoscut mai ales pentru portretele sale de personaje regale și aristocrate. În 1900, sa căsătorit cu Lucy Guinness Stillorgan, County Dublin , și a devenit cetățean britanic în 1914.