ZIUA PETER PAUL RUBENS
Fiii Ledei
Doi tineri printi , nascuti de-aceeasi mama,
Legatu-s-au prin dor clocotitor,
Sa treaca impreuna a Vietii vama,
Desi unul e zeu iar altul muritor.
Purtat-au impreuna sabia lucioasa
Si barda cea de lupta si halebarda grea.
Calarit-au vajnic prin campuri de pucioasa,
Urmand lumina stinsa a Lebedei lor stea.
Dupa multa vreme a sosit Sorocul
Sa dea suprema Jertfa si ei au si raspuns:
Decat sa plece unul ei au ales Zenitul,
Sa straluceasca Cerul prin Castor si Polux!
de Iosif Balogh Cecalaceanul
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peter Paul Rubens - Răpirea fiicelor lui Leucip
Data: 1618
Stilul: Baroc
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 210.5 x 224 cm
Alte Pinakothek, Munich, Germany
Răpirea fiicelor lui Leucip, realizat in anul 1618, este o compoziție plină de dinamism, care “povesteste” o istorie, care degajă multă miscare si energie. Întreg ansamblul este în legătură cu tematica extrasă din mitologia greacă, în care se povestește cum gemenii Castor și Polux – născuți din legătura lui Zeus cu Leda – au răpit două din fiicele lui Leucip, cu intenția de a le lua în căsătorie. Nu trebuie uitat că Rubens era un pictor erudit. Într-o zi, el a afirmat despre tablourile sale: „Pentru a le înțelege cu adevărat, sunt necesare explicațiile autorului”. Rubens are 40 de ani atunci cand realizează pictura. Rubens exaltă culorile, folosindu-se de raporturile dintre complementare: roșu carmin și vermillonul mantiilor răspund culorii verzi a peisajului, galbenul aurit al drapajului aruncat in prim plan dă replica culorii albastre a cerului.
Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia – d. 30 mai 1640, Antwerpen), cel mai renumit pictor flamand. Viața lui Rubens pare să fi fost guvernată de o inepuizabilă energie. În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1400 tablouri și execută sute de desene. Este primit cu căldură atât în cercurile celor mai de seamă artiști din Europa, cât și la curțile princiare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu