duminică, 16 aprilie 2017

Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun - După îmbăiere - aniversare

ANIVERSAREA PICTORIŢEI ELISABETH-LUISE VIGEE-LE BRUN

* * *

într-o linişte aproape deplină
dincolo de ritmul inimii
se aud murmure
se învârt prin faţa ochilor tăi.
un moment de tăcere.
secundele se scurg.


amprenta trupului tău
pe pânza uşoară de satin
marchează locul unde începe dragostea
paradisul pe pământ.

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun
Titlul : După îmbăiere
Titlul original:
Data: 1792
Stilul: Rococo
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun (16 aprilie 1755 – 30 martie 1842) a fost o pictoriţă franceză recunoscută ca una dintre cele mai renumite femei pictor din secolul al XVIII-lea.Stilul sau e considerat Rococo, artista aratand interes in subiecte de pictura neoclasica.
Născută la Paris la 16 aprilie 1755, Marie Élisabeth Louise Vigée a fost fiica portretistului Louis Vigée, de la care a primit primele instrucțiuni. Mama ei era coafeză. A fost trimisă să locuiască cu rudele din Épernon până la vârsta de șase ani. Apoi a intrat într-o mânâstire unde a rămas cinci ani. Tatăl ei a murit când avea 12 ani în urma unei infecții de la o intervenție chirurgicală pentru a elimina un os de pește din gât. În 1768, mama ei s-a recăsătorit cu un bijutier bogat, Jacques-Francois Le Sèvre și familia s-a mutat în apropierea Palatului Regal. Mai târziu a fost sprijinită de Louise Marie Adélaïde de Bourbon, soția lui Philippe Egalité. În această perioadă Louise Élisabeth a beneficiat de sfaturile lui Gabriel François Doyen, Jean-Baptiste Greuze, Joseph Vernet și alți maeștri ai perioadei.
La 25 octombrie 1783, a fost făcut membru al Academiei.

Émile Friant - Pasărea - aniversareANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ EMILE FRIANT


* * *


într-o cameră mică
suflă un vânt pe sub uşă
ca o muzică de bach.
aşezată pe marginea patului
o rochie turcoaz
împrăştie parfumul unui sân dezgolit
dar şi zâmbete frumoase copleşitoare
fantezii incandescente.


aplecat peste umăr
un papagal
recită o poezie scrisă de mine
sau ceva ce am zis eu.


în vază o floare
naşte un mugur plin de speranţe.


(cav)
----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Émile Friant
Titlul : Pasărea
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:
Émile Friant(16 aprilie 1863, Dieuze, Moselle – 9 iunie 1932) a fost un pictor francez. Friant s-a nascut in localitatea Dieuze, insa mai tarziu a fost obligat sa se mute la Nancy.
Tatal lui a fost lacatus, iar mama lui a fost croitoreasa. Madame Parisot, sotia farmacistului, a angajat-o pe sotia lui Friant sa-i croiasca haine. Familia Parisot l-a tratat pe Friant ca pe copilul lor deoarece nu aveau copii.
Datorita razboiului franco-prusac, Dieuze nu a mai fost sub controlul Frantei. Parisot a fost foarte preocupat din acest motiv si a intentionat sa se mute la Nancy, insa a murit inainte de a pleca. In 1871, Madame Parisot a plecat cu Friant la Nancy, iar familia lui Friant l-a urmat ulterior.
Friant trebuia sa invete limba latina la liceul unde Madame Parisot intentiona sa-l dea pentru a deveni farmacist.Prietenii tatalui lui Friant au sfatuit-o sa-l trimita la scoala municipala de arta.Datorita rezultatelor slabe de la liceu, Friant a cerut permisiunea sa plece si sa se concentreze pe arta. Tatal lui a fost de acord, iar Friant a fost luat sub tutela unui tutore privat care urma sa-i gaseasca de lucru astfel ca el sa aiba timp de pictura.Sub indrumarea lui Louis Devilly, director la o scoala din Nancy si un sustinator al realismului, Friant a pictat naturi statice si peisaje.
Friant a pictat „Le petit Friant at the age of 15″. Lucrarea a fost expusa in Nancy, iar el a devenit o ” celebritate locala” dupa aceea. Consiliul municipal i-a permis sa plece la Paris un an dupa aceea. Acolo a studiat cu Alexandre Cabanel, care l-a indrumat sa lucreze in ulei picturi istorice. Friant, fiind nemultumit de stilul academic si Metoda de Atelier, s-a intors la Nancy.
In 1882, Aime Morot, o prietena a lui Friant, l-a incurajat sa-si faca debutul cu doua lucrari la Salon: „The Prodigal Son” si „Studio Interior”. In 1883, Friant a luat locul doi la Prix de Rome si s-a prezentat la Salon, unde a castigat premii doi ani consecutiv. Friant a inceput o relatie de prietenie foarte stransa cu Ernest si Benoit Coquelin.
In 1923, Friant a fost numit profesor de pictura la Ecole des Beaux-Arts din Paris. De asemenea a fost promovat in pozitia de comandant in Legiunea de Onoare. In cele din urma, Friant a devenit membru al Institut de France. In 1932, Friant a murit in Paris.