sâmbătă, 26 august 2017

Rufino Tamayo - Trubadurul - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI RUFINO TAMAYO

* * *

mâna mea este programată
să mângâie
corzile unei chitari
cântând despre inima mea singură
care poate să ia orice formă
dependentă de stimulente
nimeni nu mai poate să o orbească
și să o distrugă

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Rufino Tamayo
Titlul: Trubadurul
Titlul original:
Data: 1945
Stilul: Cubism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Rufino Tamayo (26 august 1899 – 24 iunie 1991) a fost un pictor mexican descendent al indienilor Zapotec, nascut in Oaxaca de Juárez, Mexic. Tamayo a activat in Mexic si New York, picturile lui sunt abstract figurative cu influente suprarealiste. In 1911 a ramas orfan si s-a mutat in Mexico City la matusa lui.
S-a inscris la Escuela Nacional de Artes Plasticas in 1917 pentru a studia arta. In timpul studiilor, Tamayo a experimentat si a fost influentat de Cubism, Impresionism si Fauvism, pe atunci cele mai populare miscari de arta. Dupa Revolutia mexicana, Tamayo s-a dedicat crearii unei identitati in lucrarile lui. Tamayo a exprimat ce credea ca era Mexicul traditional si a refuzat sa urmeze curentul politic al multor dintre contemporanii sai, ca de exemplu José Clemente Orozco, Diego Rivera, Oswaldo Guayasamin si David Alfaro Siqueiros. Datorita alegerii sale era vazut ca un "tradator" al cauzei politice si simtea ca nu poate sa se exprime liber in arta lui, astfel ca in 1926 a decis sa plece din Mexic in New York.Inainte de plecare a organizat o expozitie solo in Mexico City, unde a fost remarcat pentru individualitatea sa. Tamayo s-a reintors in Mexic in 1929 pentru alta expozitie solo, de aceasta data fiind intampinat cu inalte elogii in mass-media.
Tamayo impreuna cu maestrul gravor Luis Remba au creat un nou tip de gravura numita "Mixografía". Mixografía consta din imprimarea pe hartie, insa cu adancime si textura.Una dintre cele mai cunoscute mixografíi e "Dos Personajes Atacados por Perros ("Two Characters Attacked by Dogs").
Tamayo a executat si picturi murale la Palacio Nacional de Bellas Artes din Mexico City, (1952). Din 1937 pana in 1949, Tamayo si sotia lui, Olga au locuit in New York, devenind foarte cunoscuti. A avut prima lui expozitie in New York City la Valentine Gallery. Fiind incomodati de diferentele si controversele politice, Tamayo si Olgas-au mutat la Paris in 1949, unde a fost bine primit de aartistii europeni. A ramas in Paris timp de 10 ani.
In 1959, Tamayosi sotia lui s-au intors in Mexic pentru totdeauna, iar Tamayo a construit un muzeu de arta in in orasul lui natal Oaxaca, Museo Rufino Tamayo.

Oleksandr Murashko - Portret - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI OLEKSANDR MURASHKO

* * *

pașii tăi
se opresc
ca un ecou
în mijlocul nopții
pentru a găsi un pretext
în gândul care te face să revii

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Oleksandr Murashko
Titlul: Portret
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Oleksandr Oleksandrovych Murashko (ucrainean: Олександр Олександрович Мурашко); Cunoscut și sub numele de Alexander Murashko și Aleksandr Murashko (26 august sau 7 septembrie 1875 - 14 iunie 1919), a fost un pictor ucrainean.

Édouard Joseph Dantan - Restaurație - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ EDUARD JOSEPH DANTAN

* * *

o statuie tristă
se uită la mine din lateral

o carte cu poezii
scrisă cu dalta
într-o casă plină de praf
fără adresă precisă

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Édouard Joseph Dantan
Titlul: Restaurație
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Édouard Joseph Dantan (26 august 1848 – 7 iulie 1897) a fost un pictor clasic francez.
Édouard Joseph Dantan s-a nascut pe 26 august 1848 in Paris. Bunicul lui, care luptase in Razboaiele napoleoniene, era sculptor in lemn. Tatal lui, Antoine Laurent Dantan, precum si unchiul lui, Jean-Pierre Dantan, au fost ambii renumiti sculptori. Dantan a fost elevul lui Isidore Pils si Henri Lehmann la École nationale supérieure des Beaux-Arts din Paris.La varsta de 19 ani a castigat o comanda pentru o imensa pictura murala a Sfintei Treimi pentru Hospice Brezin at Marne (Seine-et-Oise). In 1870 razboiul Franco-Prus i-a intrerupt munca si s-a inrolat in forta militara de aparare.A primit gradul de sergent, iar mai tarziu a fost promovat la gradul de locotenent.In timpul razboiului casa familiei a ars in intregime.

In anii de dupa razboi Dantan a expus picturi la Salon si a continuat sa expuna pana in 1895. In 1890, 1894 si 1895 a facut parte din juriul de la Salon.

Timp de 12 ani, prietena lui Dantan a fost modelul Agostina Segatori, care a pozat si pentru artistii Jean-Baptiste Corot, Jean-Léon Gérôme, Eugène Delacroix si Édouard Manet. Ea i-a nascut un copil lui Dantan, Jean-Pierre, in 1873. Dupa despartirea lor, Agostina a deschis o cafenea pe Boulevard de Clichy care a devenit un loc de intalnire pentru artisti. Dantan isi petrecea verile in Villerville, unde a murit pe 7 iulie 1897 cand trasura in pe care o conducea s-a izbit violent de biserca

Pierre-Auguste Renoir - Femeie Sprijinindu-se pe un cot

dorinţă

vreau să fiu vânt pentru vaporul tău
fii mâna care ridică vălul
fii luna care miscă mareele.
soarele străluceşte în ochii tăi
fii scânteia care aprinde
tot ceea ce am visat
şi mai mult ... mai mult de atât
vreau cu totul să fie al tău !

când te trezeşti
voi fi primul lucru pe care îl vezi,
voi prețui cuvintele tale,
voi fi busolă când te pierzi .

(cav)

 



-----------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Pierre-Auguste Renoir
Titlul: Femeie Sprijinindu-se pe un cot )
Titlul original: Mademoiselle Demarsy
Data:1882
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:Colecţie privată

Date despre pictor:
Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.

Amedeo Modigliani - Femeie cu un colier


vreau să te plimbi prin visele mele

vreau sa te ţin în braţe
destul de aproape pentru a simţi,
ce faci pentru inima mea.
vreau să te iau de mâna
să te plimbi prin visele mele
doar pentru aţi arăta,
ce trăiesc eu pentru tine.
tu esti tot de ce am nevoie,
cu toată inima și sufletul tău
eşti și vei fi întotdeauna
unica pentru mine.

(cav)

 



-----------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Amedeo Modigliani
Titlul: Femeie cu un colier
Titlul original:
Data:1917; Paris, Franţa
Stilul: expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:Art Institute of Chicago, Chicago, IL, USA

Date despre pictor:

Amedeo Modigliani (n. 12 iulie 1884, Livorno - d. 24 ianuarie 1920, Paris) a fost un pictor și sculptor italian stabilit în Franța, reprezentant al "Școlii Pariziene" ("École de Paris"), evidențiat în scurta sa viață printr-o creație plină de eleganță și rafinament, care depășește granițele manierismului. Toată viața sa Modigliani este în căutarea frumuseții perfecte, ușor abstracte, care să reprezinte sinteza idealului visat cu concretul, reprezentat de model. Tema preferată a tablourilor sale este omul: nudurile de femei, portretele prietenilor și ale unor necunoscuți.

Briton Riviere - Numai Prietenul lui

A cumpăra un câine

A venit îngerul şi mi-a spus:
- Nu vrei să cumperi un câine?
Eu nu am fost în stare să-i răspund.
Cuvintele pe care i le-aş fi putut striga erau
lătrătoare.
- Nu vrei să cumperi un câine?
m-a întrebat îngerul, ţinând în braţe
inima mea
lătrătoare,
dând din stânga ca dintr-o coadă.
- Nu vrei să cumperi un câine?
m-a întrebat îngerul
în timp ce inima mea
dădea din sânge ca dintr-o coadă.

de Nichita Stănescu

Povestea emoţionantă a prieteniei dintre un copil şi un câine, care sunt de nedespărţit. Relaţia dintre băiat şi patruped este atât de strânsă, încât cei doi dorm împreună zi de zi. Au început să doarmă împreună la câteva zile după ce căţelul a fost adoptat. Acum, este un obicei zilnic. Este singurul său prieten adevărat.
 



-----------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Briton Riviere
Titlul: Numai Prietenul lui
Data: 1871
Stilul: Realism
Mod de realizare:ulei pe panza
Dimensiunea: 48 x 36.5 cm
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Briton Rivière s-a nascut intr-o familie de artisti, tatal sau,William Rivière, fiind profesor de desen la Universitatea din Oxford, iar unchiul sau, Parsons Rivière, a fost un recunoscut pictor peisagist in acuarele.Viata sa scurs intre anii 14 August 1840 – 20 April 1920. Sotia sa,Mary Alice Rivière,a fost membru corespondent a Royal Academy of Arts fiind o pictorita cunoscuta. Unul din cei sapte copii ai sai va deveni un foarte bun portretist.
S-a nascut la Londra avand descendenti hughenoti ajunsi in Anglia datorita persecutilor autoritatilor franceze din acele vremuri (intre anii 1400-1500).
Briton Rivière si-a incput cariera cu tablouri de compozitie gen “Romeo si Julieta”, sau “Seara Armadei Spaniole” dar aceste subiecte nu il atrag,subiectele sale preferate au in centru un animal foarte drag pictorului: cainele.

Mikhail Nesterov - Potiunea iubirii

poţiunea iubirii

pune o blană de chinchilla în jurul corpului
două căni de apă rece
gheaţă
o lingură de zahăr
un cățel de usturoi
patru batoane de scorțișoară
un pachet de gumă orbit
o linguriţă de pudră de curry
un buchet de patrunjel proaspăt
cinci saci de orez alb pentru a arunca peste tot în cameră și în pat
adăuga vată de zahăr.

(cav)

 


-----------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Mikhail Nesterov
Titlul: Potiunea iubirii
Titlul original За приворотным зельем
Data: 1888
Stilul: Simbolism
Mod de realizare:ulei pe panza
Dimensiunea: 48 x 36.5 cm
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Mihail Vasilevici Nesterov (rusă Михаи́л Васи́льевич Не́стеров; 31 mai [S.V. 19 mai] 1862 în Ufa – 18 octombrie 1942 în Moscova) a fost un pictor rus, reprezentant major al simbolismului în arta rusă.