sâmbătă, 26 august 2017

Rufino Tamayo - Trubadurul - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI RUFINO TAMAYO

* * *

mâna mea este programată
să mângâie
corzile unei chitari
cântând despre inima mea singură
care poate să ia orice formă
dependentă de stimulente
nimeni nu mai poate să o orbească
și să o distrugă

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Rufino Tamayo
Titlul: Trubadurul
Titlul original:
Data: 1945
Stilul: Cubism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Rufino Tamayo (26 august 1899 – 24 iunie 1991) a fost un pictor mexican descendent al indienilor Zapotec, nascut in Oaxaca de Juárez, Mexic. Tamayo a activat in Mexic si New York, picturile lui sunt abstract figurative cu influente suprarealiste. In 1911 a ramas orfan si s-a mutat in Mexico City la matusa lui.
S-a inscris la Escuela Nacional de Artes Plasticas in 1917 pentru a studia arta. In timpul studiilor, Tamayo a experimentat si a fost influentat de Cubism, Impresionism si Fauvism, pe atunci cele mai populare miscari de arta. Dupa Revolutia mexicana, Tamayo s-a dedicat crearii unei identitati in lucrarile lui. Tamayo a exprimat ce credea ca era Mexicul traditional si a refuzat sa urmeze curentul politic al multor dintre contemporanii sai, ca de exemplu José Clemente Orozco, Diego Rivera, Oswaldo Guayasamin si David Alfaro Siqueiros. Datorita alegerii sale era vazut ca un "tradator" al cauzei politice si simtea ca nu poate sa se exprime liber in arta lui, astfel ca in 1926 a decis sa plece din Mexic in New York.Inainte de plecare a organizat o expozitie solo in Mexico City, unde a fost remarcat pentru individualitatea sa. Tamayo s-a reintors in Mexic in 1929 pentru alta expozitie solo, de aceasta data fiind intampinat cu inalte elogii in mass-media.
Tamayo impreuna cu maestrul gravor Luis Remba au creat un nou tip de gravura numita "Mixografía". Mixografía consta din imprimarea pe hartie, insa cu adancime si textura.Una dintre cele mai cunoscute mixografíi e "Dos Personajes Atacados por Perros ("Two Characters Attacked by Dogs").
Tamayo a executat si picturi murale la Palacio Nacional de Bellas Artes din Mexico City, (1952). Din 1937 pana in 1949, Tamayo si sotia lui, Olga au locuit in New York, devenind foarte cunoscuti. A avut prima lui expozitie in New York City la Valentine Gallery. Fiind incomodati de diferentele si controversele politice, Tamayo si Olgas-au mutat la Paris in 1949, unde a fost bine primit de aartistii europeni. A ramas in Paris timp de 10 ani.
In 1959, Tamayosi sotia lui s-au intors in Mexic pentru totdeauna, iar Tamayo a construit un muzeu de arta in in orasul lui natal Oaxaca, Museo Rufino Tamayo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu