sâmbătă, 26 august 2017

Édouard Joseph Dantan - Restaurație - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ EDUARD JOSEPH DANTAN

* * *

o statuie tristă
se uită la mine din lateral

o carte cu poezii
scrisă cu dalta
într-o casă plină de praf
fără adresă precisă

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Édouard Joseph Dantan
Titlul: Restaurație
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Édouard Joseph Dantan (26 august 1848 – 7 iulie 1897) a fost un pictor clasic francez.
Édouard Joseph Dantan s-a nascut pe 26 august 1848 in Paris. Bunicul lui, care luptase in Razboaiele napoleoniene, era sculptor in lemn. Tatal lui, Antoine Laurent Dantan, precum si unchiul lui, Jean-Pierre Dantan, au fost ambii renumiti sculptori. Dantan a fost elevul lui Isidore Pils si Henri Lehmann la École nationale supérieure des Beaux-Arts din Paris.La varsta de 19 ani a castigat o comanda pentru o imensa pictura murala a Sfintei Treimi pentru Hospice Brezin at Marne (Seine-et-Oise). In 1870 razboiul Franco-Prus i-a intrerupt munca si s-a inrolat in forta militara de aparare.A primit gradul de sergent, iar mai tarziu a fost promovat la gradul de locotenent.In timpul razboiului casa familiei a ars in intregime.

In anii de dupa razboi Dantan a expus picturi la Salon si a continuat sa expuna pana in 1895. In 1890, 1894 si 1895 a facut parte din juriul de la Salon.

Timp de 12 ani, prietena lui Dantan a fost modelul Agostina Segatori, care a pozat si pentru artistii Jean-Baptiste Corot, Jean-Léon Gérôme, Eugène Delacroix si Édouard Manet. Ea i-a nascut un copil lui Dantan, Jean-Pierre, in 1873. Dupa despartirea lor, Agostina a deschis o cafenea pe Boulevard de Clichy care a devenit un loc de intalnire pentru artisti. Dantan isi petrecea verile in Villerville, unde a murit pe 7 iulie 1897 cand trasura in pe care o conducea s-a izbit violent de biserca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu