sâmbătă, 9 decembrie 2017

Danhauser - Liszt la pian

* * *

așa cum mă uit la tine
stând pe un scaun de stejar
degetele tale dansează peste fildeși colorați în crem.

pe masa din verandă
trandafirii roz
ascultă
o fantezie la pian
Rapsodia română
o mazurcă de Chopin,
cântate la un pian Erard.

(cav)



------------------------------------------------------------------------------
Descriere tablou:
Franz Liszt este prezentat cântând la pian pentru șase prieteni. Sunt artiști romantici notabi.
In camera de la stânga la dreapta sunt două grupuri de câte trei artiști : din domeniul literar - sunt romancierii George Sand (îmbrăcat simplu, într-un fotoliu rabatabil și fumand un trabuc), Alexandre Dumas tatal și Victor Hugo (sprijinindu-se pe spatele scaunului lui Sand); din domeniul muzical sunt prezenti, violonistul si compozitorul Nicolò Paganini, compozitorul de operă Gioachino Rossini, și, desigur, compozitorul / pianistul Franz Liszt.
A șaptea persoană, stând la picioarele lui Liszt, este amanta lui, contesa Marie d'Agoult; ea a fost mama fiicei lui Liszt, Cosima, care mai târziu a devenit soția lui Richard Wagner. Prezența simbolică a celor mai mari doi artiști ai epocii romantice sunt, de asemenea, reprezentate, adică, Byron și Beethoven. Lord Byron, poate cea mai mare și cu siguranță, cel mai faimos poet al epocii romantice, este reprezentat printr-un portret agățat pe perete - probabil o copie a celebrului desen al lui George Harlow. Ludwig von Beethoven, cel mai mare compozitor muzical al epocii romantice, este reprezentat printr-un bust luminos, care este foarte asemănătoar cu celebrul bust a lui Beethoven de Anton Dietrich din 1821.
Alte detalii ale picturii includ următoarele:
- pe partea stângă se observă o mică statuetă reprezentând-o pe Ioana d'Arc;
- pe stativul de muzică al pianului sunt partiturile muzicale pentru o fantezie muzicală de Liszt, precum și FUNEBRE Marcia - Sulla Morte d'un eroe de Beethoven;
- pe podea langa Marie d'Agoult sunt mai multe partituri muzicale, inclusiv una care este deschisă care poartă inscripția: dédié un fiu élève Liszt - C. Czerny, un prieten profesor și familia lui Liszt.
--------------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Danhauser
Titlul: Liszt la pian
Titlul original: Liszt am Flügel
Data: 1852
Stilul:
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:
Date despre pictor:
Danhauser , a fost un artist austriac, născut la Viena, în anul 1805 și a murit în 1845. Ca pictor, Danhauser a fost cunoscut pentru portretele sale.
Pictura Liszt am Flügel (Liszt la pian), finalizată în 1840, a fost comandată de producătorul de piane Conrad Graf (1782-1851).

Eugène Delacroix - Milton dictând ficelor sale, Paradisul pierdut


ANIVERSAREA PARADISULUI PIERDUT DE JOHN MILTON

Paradisul pierdut


Asemeni unui sclipitor altar,
Se-arată poala-nveșmîntării tale,
Umbrită de prea multă strălucire , -
O, și-atunci încă e orbit tot Cerul.
Și serafimii cei mai luminoși ,
Cînd vor să se apropie de tine,
Cu aripile ochii și-i acopăr.
Pe tine te cîntară-apoi, întîiul
Dintre făpturile Zidirii Sfinte



de John Milton

 


 --------------------------------------------------------------------------------------------- -
John Milton (n. 09.12. 1608 – d. 08.11. 1674) a fost poet englez, faimos pentru poemul epic în versuri albe Paradise Lost (Paradisul pierdut), care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.
Paradise Lost (Paradisul pierdut, 1667) și urmarea sa mai puțin reușită Paradise Regained (Paradisul regăsit, 1671) au fost scrise când a orbit și când se afla într-un oarecare pericol politic (după restaurarea lui Carol al II-lea), ca și Samson Agonistes 1671, o dramă poetică bazată pe modelul tragediei clasice grecești, dar cu subiect biblic, o piesă de teatru puternică, deși nespecifică genului.
--------------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: Eugène Delacroix
Titlul: Milton dictând ficelor sale, Paradisul pierdut
Titlul original:
Stilul: Romantic
Mod de realizare:Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Ferdinand Victor Eugène Delacroix (n. 26 aprilie 1798 - d. 13 august 1863) a fost un important pictor francez din perioada romantismului.
Cel mai adesea, modelele pe care le are îi devin și iubite. Fermecător și sclipitor, Delacroix place femeilor.
Se îndrăgostește de camerista Elisabeth Salter, de origine engleză. Pentru a-i putea scrie, pictorul învață limba engleză, lucru care-i va permite mai târziu să-i citească pe Shakespeare și pe Byron în original. Delacroix este, cu siguranță, nestatornic în sentimente. În anul 1822, o cunoaște pe iubita prietenului său apropiat, Soulier.
Natura a avut pentru Delacroix o mare însemnătate; adesea își vizitează prietenii care locuiau la sat. Îndeosebi, îi apreciază pe scriitoarea George Sand (1804-1876) și pe Frederic Chopin (1810-1849), pe care îi vizitează la Nohant, în Franța centrală. Acolo lucrează la studii portretistice și florale. Începând cu anul 1844, Delacroix închiriază o casa în Champrosay, la sud de Paris. Acolo îl așteaptă Jenny Le Guillou, "slujnica lui cu inimă mare", care îl va însoți pe pictor până la moarte.