joi, 8 iunie 2017

Sir John Everett Millais - Mariana - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI SIR JOHN EVERETT MILAIS

Elegie - Să suceşti gâtul poemului

Să suceşti gâtul poemului
când afli că el se scrie şi în afara ta?
Chinuitoare revoltă şi fără obiect.
Nu-ţi fie teamă:
există oricând cineva
(o gură lipicioasă)
care să-ţi şoptească adevărul zilei de mâine
şi istoriei dinapoi.

de Mariana Marin


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Sir John Everett Millais
TitluL: Mariana
Titlul original: Mariana
Data : 1851
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe lemn
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Sir John Everett Millais, Primul Baronet, PRA (8 iunie 1829 – 13 august 1896) a fost un pictor englez pre-rafaelit si ilustrator de carti. Millais s-a nascut in Southampton in 1829, intro famlie instarita din Jersey. Talentul lui artistic i-a adus un loc la Royal Academy la o varsta fara precedent, 11 ani. Student fiind i-a cunoscut pe William Holman Hunt si Dante Gabriel Rossetti cu care a fondat Fratia Pre-Rafaelita (cunoscuta ca ‘PRB’) in septembrie 1848, in casa familiei sale de pe Gower Street, Bedford Square. Lucrarea lui Millais, „Christ In The House Of His Parents” (1850) a starnit multe controverse datorita portretului realistic al clasei municitoare, Familia Sfanta care lucra intrun atelier de tamplarie. Si lucrarile ulterioare au starnit controverse, insa nu atat de puternice. Millais a avut un succes popular cu „A Huguenot” (1852), care descrie un cuplu tanar pe cale de a fi despartit din cauza conflictelor religioase. Primele sale tablouri au fost realizate cu foarte mare atentie la detalii, demonstrand o munca laborioasa si indelungata, concentrat pe frumusetea si complexitatea naturii. In picturi ca de exemplu, Ophelia (1852) Millais a creat zone picturale dense si elaborate bazate pe integrarea elementelor din natura. Aceasta abordare a fost descrisa ca un fel de eco-sistem pictural. Acest stil a fost promovat de criticul John Ruskin, care le-a luat apararea pre-rafaelitilor fata de criticii lor.Prietenia lui Millais cu Ruskin l-a introdus la sotia lui Ruskin, Effie, care i-a pozat curand pentru lucrarea „The Order of Release”. Millais si Effie s-au indragostit unul de celalalt. Desi era casatorita cu Ruskin de cativa ani, Effie era inca virgina. Parintii ei au realizat ca ceva nu e in regula, iar ea a cerut anularea casatoriei.
In 1856, dupa ce casatoria ei cu Ruskin a fost anulata, Effie si John Millais s-au casatorit. Cei doi au avut opt copii. Dupa casatorie, Millais a inceput sa picteze intrun stil mai larg, ceea ce a fost considerat de catre Ruskin ca fiind o catastrofa. S-a argumentat ca acest stil s-a datorat nevoii lui Millais de a-si mari veniturile pentru a-si putea intretine familia numeroasa. Unii critici ca William Morris l-au acuzat ca vinde mult pentru a castiga popularitate si bogatie.Admiratorii lui, in contrast, au subliniat legaturile artistului cu Whistler si Albert Moore, precum si influenta asupra lui John Singer Sargent. Insusi Millais a argumentat ca devenind mai indraznet ca artist, putea sa picteze cu mai mult curaj, indrazneala. In articolul sau „Thoughts on our art of Today” (1888) ii recomanda pe Velázquez si Rembrandt ca modele de urmat pentru artisti.
Millias a fost ales membru asociat al Royal Academy of Arts in 1853, apoi a fost ales membru deplin in academie, unde a fost un proeminent si activ participant. I s-a acordat titlul de baronet in 1885, primul artist onorat cu un titlu ereditar. Dupa moartea lui Frederic Leighton in 1896, Millais a fost ales presedinte al Royal Academy, insa a murit in acelasi an de cancer la gat. A fost inmormantat in catedrala St Paul.

Walter Langley - When The Boats Are Away - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI WALTER LANGLEY


* * *

cînd am citit ultim oară ziarul la marginea mării
în miros de pește proaspăt
horoscopul mi-a prezis
întîlnirea cu un vapor de lux
de mărimea titanicului
plin cu fete morgana
îmbrăcate în valută forte
cîștigat la o ruleta rusească
cu marte în descendență

(cav)-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Walter Langley
TitluL:
Titlul original: When The Boats Are Away
Data : 1903
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Walter Langley (8 iunie 1852 – 21 martie 1922) a fost un pictor englez si fondator al scolii artistilor in aer liber, Newlyn School. S-a nascut in Birmingham, iar tatal lui era croitor. La varsta de 15 ani s-a dus ca ucenic la un litograf. La 21 de ani a castigat o bursa la South Kensington si a studiat design-ul timp de doi ani. S-a reintors la Birmingham si s-a pus pe pictat, iar in 1881 a fost ales membru corespondent al Royal Birmingham Society of Artists. In acelasi an i s-au oferit 500 £ pentru a lucra timp de un an la Mr Thrupp (un fotograf din Birmingham). Cu acesti bani s-a mutat impreuna cu familia lui la Newlyn si a fost unul dintre primii artisti care s-a stabilit acolo.
S-a remarcat pentru portretele social realiste ale oamenilor din clasa muncitoare, in special, pescari si familiile lor. Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale e „1883 For Men Must Work and Women Must Weep” (City Museums si Art Gallery, Birmingham) bazata pe poemul lui Charles Kingsley, „The Three Fishers” (1851).
Cariera lui a crescut din ce in ce mai mult. Una dintre picturile lui Langley a fost remarcata ca „o frumoasa si adevarata lucrare de arta” de catre Lev Tolstoy in caratea sa „What is Art?”, iar in 1895 Langley a fost invitat de Uffizi sa contribuie cu un autoportret care sa fie expus alaturi de cele ale lui Raphael, Rubens si Rembrandt in colectia lor de portrete ale marilor artisti.In prezent, opera lui e considerata „vitala pentru imaginea Newlyn School” si „alaturi de Stanhope Forbes … cea mai completa in stil si substantiala „.

Cristina Bălan - Anonim conștient


* * *

pe fundalul care prevestește anotimpul zborurilor
pictate în tonuri diferite
două anonime conștiente transfigurate-n parapante
stau la taclale
despre vîntul care bate dinspre nord


ce minunat e timpul
să tremuri printre privighetări cîntînd
să spui că nu îți este frică


(cav)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Cristina Bălan
TitluL: Anonim conștient
Titlul original:
Data : 2017
Stilul:
Mod de realizare: Ulei
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:

Eric William Ravilious - Tenis

ASTAZI URĂRI DE SUSȚINERE PENTRU SIMONA HALEP

Simona Halep - Karolina Pliskova

* * *

pe zgura de la roland garos
bate vîntul împlinirilor
printre ghemuri și seturi
pentru simona halep


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Eric William Ravilious
TitluL: Tenis
Titlul original:
Data : 1930
Stilul: Realism magic
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Eric William Ravilious (22 iulie 1903 - 2 septembrie 1942) a fost un pictor, designer, ilustrator de carte și gravor de lemn. A crescut în East Sussex și este cunoscut mai ales pentru acuarele sale de Sud Downs . A slujit ca artist de război și a murit când avionul în care s-a aflat a fost pierdut in Islanda .

Charles Joshua Chaplin - Femeie în roz - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CHARLES JOSHUA CHAPLIN

* * *

trandafirii din parc
se visează la sînul unei femei frumoase îmbrăcată în roz
iar eu tremur plin de căldură sub parfumul lor
ca un evantai în mîinile ei


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Charles Joshua Chaplin
TitluL: Femeie în roz
Titlul original:
Data : 1881
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea: 29.2 × 23.5 cm (11.5 × 9.3 in)
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor:
Charles Joshua Chaplin (8 iunie 1825 – 30 ianuarie 1891) a fost un pictor si gravor francez. S-a nascut in Les Andelys, Eure, Franta dintrun tata englez si o mama frantuzoaica. Cu toate ca a trait intreaga viata doar in Franta, el a fost naturalizat numai in 1886. A murit in Paris, in 30 ianuarie 1891.
Chaplin a predat in studioul lui lectii de arta anume pentru femei. Artista americana Mary Cassatt si cea englezoaica, Louise Jopling au fost elevele lui.

Charles Joshua Chaplin - Blowing Bubbles - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CHARLES JOSHUA CHAPLIN

* * *

astazi am zburat în baloane de săpun
ajutată de vise


dincolo de curcubeu
în căutarea vrăjitorului din oz
am călătorit fără nici o obiecție

(cav)-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Charles Joshua Chaplin
TitluL: Suflarea bulelor
Titlul original: Blowing Bubbles
Data : 1881
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea: 29.2 × 23.5 cm (11.5 × 9.3 in)
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
Charles Joshua Chaplin (8 iunie 1825 – 30 ianuarie 1891) a fost un pictor si gravor francez. S-a nascut in Les Andelys, Eure, Franta dintrun tata englez si o mama frantuzoaica. Cu toate ca a trait intreaga viata doar in Franta, el a fost naturalizat numai in 1886. A murit in Paris, in 30 ianuarie 1891.
Chaplin a predat in studioul lui lectii de arta anume pentru femei. Artista americana Mary Cassatt si cea englezoaica, Louise Jopling au fost elevele lui.

Ivan Nikolaevich Kramskoy - Nostalgie - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI IVAN NIKOLAEVICH KRAMSKOY

* * *

aș vrea să văd nostalgia ta
ușor nu este
dar ochii tăi negrii au adus lumină
în noaptea asta
o poveste uimitoare
brodată pe pernele mele


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Ivan Nikolaevich Kramskoy
TitluL: Nostalgie
Titlul original: Девушка с распущенной косой
Data : 1873
Stilul: Realism
Mod de realizare:
Dimensiunea: ulei pe pînză
Unde se gaseste: Voronezh Regional Museum of Fine Arts (Kramskoi Museum), Voronezh, Russia
Date despre pictor:
Ivan Nikolaevich Kramskoy ,in limba rusa: Иван Николаевич Крамской,( 27mai, 1837 – 24 martie, 1887) (Russian: Иван Николаевич Крамской) a fost pictor si critic de arta rus.
Ivan Kramskoy a fost liderul intelectual al miscarii artistice rusesti din perioada anilor 1860–1880.

Chaldin Alex - Noapte - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CHALDIN ALEX

Din noapte

Mă cufund
ca din noapte


glasul
desenează tabloul
mă întorc la formă

la tine
caut temeiul

de Benedykt Koziel


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Chaldin Alex
TitluL: Noapte
Titlul original: Night
Data :
Stilul: Cubo - expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor:

Max Liebermann - tenis la malul mării


Roland Garros - 07.06.2017
Simona Halep vs Elina Svitolina
3 - 6, 7 - 6, 6 - 0
Succes Simonei
Hai Simona

ce nebunie de meci
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Max Liebermann
TitluL: tenis la malul mării
Titlul original:
Data : 1901
Stilul: Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea: 100.3 x 69.5 cm
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:

Max Liebermann (20 iulie 1847 în Berlin - 8 februarie 1935) a fost un pictor german. Fiul unui om de afaceri evreu din Berlin, Liebermann a studiat mai întâi dreptul şi filozofia, iar apoi pictura şi desenul în 1869 la Weimar, în 1872 la Paris şi între 1876-77 în Olanda.
Deşi a locuit şi a lucrat o perioadă în München, s-a întors în cele din urmă în Berlin în 1884 şi a lucrat acolo pentru tot restul vieţii.Liebermann a creat picturi având ca subiect persoane din ţara sa, din viaţa sa, care au avut legătură cu activitatea sa. Într-o perioadă mai târzie el a devenit un reprezentant de seamă al curentului din pictură numit "Impresionismul german", împreună cu Lovis Corinth şi Max Slevogt. Dar Liebermann a fost şi colecţionar de artă, fiind bine-înstărit. Colecţia sa de tablouri impresioniste franceze era deosebit de valoroasă. El însuşi a folosit deseori pentru tablourile sale motive din viaţa concetăţenilor săi, precum şi privelişti din grădina sa de la lacul Wannsee. În Berlin el şi-a creat o mare faimă şi ca maestru portretist.
Între 1899 şi 1911 Liebermann a condus curentul artistic "Secesiunea berlineză". Începând din 1920 a fost preşedintele Academiei prusace de arte. În 1932 a demisionat din această funcţie, deoarece sub influenţa hitleriştilor Academia hotărâse să nu mai expună tablourile pictorilor evrei, iar lui însuşi i s-a interzis să mai picteze. Se spune că, atunci când a văzut nazişti în marş prin Poara Brandemburgului sărbătorind preluarea puterilor de către Hitler, Liebermann ar fi exclamat :"Nu e posibil să mănânc îndeajuns ca să vărs atâta cît aş vrea!" (expresie germană).

Chaldin Alex - Noapte - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CHALDIN ALEX

Din noapte

Mă cufund
ca din noapte


glasul
desenează tabloul
mă întorc la formă

la tine
caut temeiul

de Benedykt Koziel


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Chaldin Alex
TitluL: Noapte
Titlul original: Night
Data :
Stilul: Cubo - expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată
Date despre pictor:

Jacek Yerka - Vis


ZIUA ALEXANDRU BOGDANOVICI

Ratacind Prin Stele...Visuri

Umbla vântul prin retele, noaptea-i veac fara sfârsit.
Sboara gândurile mele si se pierd în infinit...
Cine-s eu? ma-ntreb adesea, gând mistuitor si greu:
Dintre câti traiesc în mine, cine sunt – stiu numai eu.

Luni
...Se rotesc fulgi de zapada
Si se pierd în noaptea grea.
Luna mare sta sa cada
Peste câmpul alb de nea.

I

Cine sunt? Simt în strafunduri razvratire de haiduc
Haituit mereu de poteri, ratacind prin câmpi, nauc.
Crunta-mi este razbunarea, sângeroasa spada grea –
Nu stiu mila si iertarea când ma lupt cu cineva.

Marti

Nistrul spumega în praguri
Vânat, rece, ‘nvolburat,
Se opreste-apoi în vaduri,
Loc de veci netulburat...

II

Cine sunt? O balalaica plânge dragostea de ieri;
Suspinând dup-o rusoaica, -n vis ma pierd seri dupa seri.
Mi-a ramas inima frânta, peste Nistru, undeva –
Numai visul ma alinta si-mi descânta dragostea.

Miercuri

Sboara caii vultureste,
Ceru-i bolta de topaz,
Acolo-unde-nfloreste
Trandafirul de Siraz.

III

Cine sunt? Prin stepa larga calaresc aripi de vânt –
Sora-mi este iapa sarga: lupt mereu, petrec si cânt.
Numai “Bir Nimrud”-ul stie cine-s eu, de unde vin...
Ma desparte-o vesnicie de Ceahlaul Carpatin.

Joi

Lin adie briza marii
Duh de vis peste Bosfor:
În azurul înserarii
Sângereaza-un colt de nor...

IV

Cine sunt? Pe puntea mare, sprijinit de balustrada,
Cânt pierdut în departare, marii dragi, o serenada.
Stropi de spuma diamante – irizeaza curcubee,
Vin sirene si bachante în adâncuri sa ma ieie.

Vineri

...Clocoteste în baloane
Elixirul vesniciei –
În bordeie si saloane, toti sunt
Robi nimicniciei...

V

Cine sunt? În eprubete se-nfiripa alta lume:
Doar formulele discrete cunosc taina fara nume.
Despre viata, despre moarte, nici o lacuna nu am –
În borcane si retorte, eu creez “Noul Adam”.

Sâmbata

...Peste dune luna plânge
Si-n amurgul african
Nilul pare râu de sânge,
Sfinxul – stânca de margean...

VI

Cine sunt? O dulce fata, în decor de feerie
Din ghitara fermecata lacrimeaza nostalgie.
Fluiere si tamburine plâng povesti orientale.
Doruri noi aprinde-n mine cântul vrajilor fatale.

Duminica
Vântul încreteste marea,
Spuma valul încununa
Si-ntr-o clipa framântarea
Se preface în furtuna...

VII

Cine sunt? Pe baricade flutur steagul razvratirii –
În vârtej ridic noroade pentru ceasul izbavirii.
Cade ‘lutul’ de pe mine si, vapaie de credinta,
Ma avânt spre noi destine de calvar sau biruinta.

Cine sunt? În nopti de veghe, caut sa dezleg misterul:
Sboara gândul mii de leghe, ocolind pamântul, cerul...
Gânduri, vise, framântare, în zadar ma-ntreb mereu
Caci raspunsul la-ntrebare-l stie unul Dumnezeu.

Simt în orice strop de sânge alta viata si chemare.
Sufletul sarman se frânge zbuciumat fara-ncetare.
Toti stramosii sunt în mine: mii de vieti înverigate
În acelasi lant ce tine suflete încatusate.

Cine sunt? În lumi de stele ratacesc mereu pribeag
Si în visurile mele caut un prieten drag...

de Alexandru Bogdanovici


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Născut la 8 iunie 1924, la Soroca, Basarabia, Alexandru (Şura) Bogdanovici urmează în aceeaşi localitate cursurile şcolii primare şi ale primelor clase de liceu, întrerupte de întâia sa arestare, iar clasele a VI-a şi a VII-a (1938-1939) le frecventeză la Liceul Internat din Iaşi. Din martie şi până la 23 august 1944 se află, împreună cu familia, în refugiu, la Râmnicu-Vâlcea, unde au locuit în strada Ştirbei Vodă nr. 29. Din pricina altor privări de libertate, n-a izbutit să-şi susţină bacalaureatul decât în anul 1947. A fost clasificat al 14-lea, din 104 candidaţi; şef al acelei promoţii a fost viitorul profesor universitar, critic şi istoric literar Liviu Leonte, care a avut neajunsuri nemeritate din pricina noii şi ultimei arestări a colegului Bogdanovici, în 1948. Tot în 1947, Alexandru Bogdanovici se înscrie la Facultatea de Drept şi Filosofie din capitala Moldovei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jacek Yerka - Vis
Titlul original: Sen
Data: 2011; Poland
Stilul: Surealism

Dana Nechita - Bojdeuca din Fruntesti -Bacau

Vara

Îmi place uneori,
Vara,
Când simt respiraţia pământului,
Să povestesc
Despre iubirea macilor de câmp.
Atunci
Desprind din păr
Petalele roşii,
Una
Câte una,
Ca vara cuvintelor mele.
Le pun pe gură,
Pe ochi,
Pe palme,
Pentru că fiecare
Ştie să spună o poveste


de Virginia Carianopol-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Dana Nechita -
Titlu tablou : Bojdeuca din Fruntesti -Bacau
Data: iulie 2014
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 40 x 50 cm

Marie Laurencin - Doua femei cu instrument muzical - Marie Laurencin - Doua femei cu instrument muzical: Sway

ZIUA MARIE LAURENCIN

Mişcă-te în pas de dans

Atunci când începe ritmul de marimba
Dansează cu mine, leagáná-má
Precum un ocean leneş îmbrăţişează ţărmul,
Ţine-mă aproape de tine, leagáná-má mai mult.


Precum o floare în adierea vântului
Unduieşte-te cu mine, leagáná-te uşor,
Când dansăm ştii cum să te porţi cu mine,
Stai cu mine, mişcă-te cu mine.

În ringul de dans pot fi alţi dansatori,
Dar, dragă,eu am ochi numai pentru tine,
Doar tu ai acea tehnică magică,
Când ne mişcăm sunt vulnerabil.

Pot auzi sunetul viorilor
Cu mult timp înainte să înceapă
Fă-mă să vibrez aşa cum numai tu ştii s-o faci
Mişcă-mă uşor, mişcă-mă acum.

În ringul de dans pot fi şi alţi dansatori,
Dar, dragă, eu am ochi numai pentru tine,
Doar tu ai acea tehnică fermecată
Când ne mişcăm sunt vulnerabil.

Pot auzi sunetul viorilor
Cu mult timp înainte să înceapă
Fă-mă să vibrez aşa cum numai tu ştii s-o faci,
Mişcă-mă uşor, mişcă-mă acum.

Știi cum
Leagáná- mă usor, legăná- mă acum

Artist: Marie Laurencin - Doua femei cu instrument muzical
Cântec: Sway


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Marie Laurencin - Doua femei cu instrument muzical
Marie Laurencin (31 octombrie 1883, Paris - 8 iunie 1956, Paris) a fost o pictoriță și o sculptoriță franceză.
În 1907 ea are o expoziție pentru prima oară la "Salonul Independenților". Este același an în care Picasso îi făcea cunoștință cu Guillaume Apollinaire. Din această intâlnire ia naștere o legătură atât de pasionată pe cât de tumultoasă ce durează până în 1912. În 1914, ea se căsătorește cu baronul Otto von Wätjen, pe care îl întâlnise un an mai devreme. Cuplul se refugiază in Spania, după declarația de război, întâi la Madrid apoi la Barcelona. Se asociază cu artiștii Sonia și Robert Delaunay datorită unei întâlniri organizată de Francis Picabia, pentru care ea va compune poezii pentru revista Dada 291 în 1917. Se întoarce la Paris în 1920.
Stilul său este un aport propriu de culori fluide și suave, o simplificare încrezătoare a compoziției, o predilecție pentru anumite forme feminine, alungite și grațioase, ce îi vor permite să ocupe un loc privilegiat în inima Parisului monden al anilor 1920.
Menține legături profunde si benefice cu nenumărați scriitori, pe care îi ilustrează și în opere: Gide, Max Jacob, Saint-John Perse, Marcel Jouhandeau, Jean Paulhan, Lewis Carroll și mulți alții.
Devenită portretistă oficial în mijlocul mondenului feminin (Nicole Groult, Coco Chanel) în anii 1920, Marie Laurencin, se evidențiază de asemenea ca decoratoare a baletului "Les Biches" de Serge Diaghilev pe o muzică de Francis Poulenc (1924), apoi pentru Opera-Comique, Comédie Française, și pentru Ballets de Roland Petit in cadrul Teatrului Champs-Elysées.

Paul Cezanne - Jucatorii de carti - Kenny Rogers (Kenneth Donald "Kenny" Rogers): The Gambler

Jucătorul

Într-o seară caldă de vară
Într-un tren către nicăieri
M-am întâlnit cu jucătorul
Eram amândoi prea obosiţi să dormim
Aşa că făceam cu rândul la privit
Pe fereastră la întuneric
Când plictiseala ne-a cuprins
El a început să vorbească


A spus, "Fiule, mi-am construit viaţa
Citind feţele oamenilor
Ştiind care sunt cărţile
După modul cum îşi ţineau ochii
Deci dacă nu te superi
Văd că nu ai aşi
Şi pentru o gură din whiskey-ul tău
O să-ţi dau nişte sfaturi"

I-am înmânat deci sticla mea
Şi el mi-a băut ultima înghiţitură
Apoi a aprins o ţigară
Şi mi-a cerut un foc
Şi noaptea a devenit tăcută ca moartea
Şi de pe faţa lui a dispărut orice expresie
A spus, "Dacă
Vei juca jocul, băiete
Va trebui să înveţi să-l joci corect

Trebuie să ştii
Când să le ţii
Când să le-arunci
Când să te retragi
Şi când să fugi
Niciodată nu-ţi numeri banii
Când stai la masă
Va fi destul timp pentru numărat
Când s-a terminat jocul

Orice jucător ştie
Secretul supravieţuirii
Să ştii ce să arunci
Şi ce să păstrezi
Pentru că orice mână e câştigătoare
Şi orice mână e pierzătoare
Şi cel mai bun lucru pentru care poţi spera
E să mori în somn"

Iar când a terminat de vorbit
S-a întors către fereastră
A zdrobit ţigara
Şi a adormit
Şi undeva în întuneric
Jucătorul - a ieşit pe zero*
Şi în ultimele lui cuvinte am găsit
Un as pe care să-l păstrez

Trebuie să ştii
Când să le ţii
Când să le-arunci
Când să te retragi
Şi când să fugi

Niciodată nu-ţi numeri banii
Când stai la masă
Va fi destul timp pentru numărat
Când s-a terminat jocul

Trebuie să ştii
Când să le ţii
Când să le-arunci
Când să te retragi
Şi când să fugi

Niciodată nu-ţi numeri banii
Când stai la masă
Va fi destul timp pentru numărat
Când s-a terminat jocul


Artist: Kenny Rogers (Kenneth Donald "Kenny" Rogers)
Album: The Gambler 1978
Cântec: The Gambler------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paul Cezanne - Jucatorii de carti
Data: 1892
Stilul: Post-Impresionism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 181.9 x 135.3 cm
The Barnes Foundation, Merion, Pennsylvania, USA
Paul Cézanne (n. 19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence - d. 23 octombrie 1906, Aix-en-Provence) a fost un pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea. Reducerea perspectivei la valorile termice ale culorilor și directa sa referire la formele geometrice au făcut ca pictura lui Cézanne să reprezinte puntea de trecere de la impresionism spre cubism, prima perioadă a acestei ultime orientări fiind numită de către unii teoreticieni ai artei, "faza cézanniană". Opera lui Cézanne, sinteză ideală a reprezentării naturaliste, marchează cu pregnanță evoluția artei moderne, al cărei limbaj o revoluționează în direcția unor experiențe neașteptate.

Paul Peel - Domnita in gradina - Kenny Rogers (Kenneth Donald "Kenny" Rogers): Lady

Domniţă

Domniţă, sunt cavalerul tău în armură strălucitoare şi te iubesc
ai făcut ceea ce sunt acum şi sunt al tău
Dragostea mea, sunt atâtea moduri în care vreau să îţi spun că te iubesc
mă să te ţin în braţele mele pe vecie


Ai plecat şi am devenit nebun
Sunt atât de pierdut în dragostea ta
Şi oh, suntem făcuţi unul pentru celălalt
De ce nu crezi în cântecul meu?

Domniţă, atâţia ani am crezut că nu te viu găsi
ai completat
mă să mă trezesc şi să te văd în fiecare dimineaţă
mi dulce la ureche

În ochii mei nu există altcineva în afară de tine
Nu există altă dragoste ca dragostea ta
Şi da, oh da, te vreau mereu lângă mine
am aşteptat atât de mult

Domniţă, dragostea ta este singurul lucru de care am nevoie
Locul tău este alături mine
Deoarece, dragostea mea, vreau ca tu să ştii ceva,
Eşti dragostea vieţii mele, eşti domniţa mea!

Artist: Kenny Rogers (Kenneth Donald "Kenny" Rogers)
Cântec: Lady


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paul Peel - Domnita in gradina
Data: 1889
Stilul: Impresionism

Pierre-Auguste Renoir - Ceasca de ceai

Paharul de ceai

Patru cuburi de zahăr
Se sinucid
În paharul de ceai.
Mădularele mele
Se topesc
Peste corpul tău.
Linguriţa din pahar
Îşi schimbă forma.
Străbătând lichidul.
Eu
Îmi schimb forma
De-a lungul tău
Între
Pielea ta şi pielea mea.
Mişcat din loc
Paharul de ceai
Zboară înspre podea.
Eu
Mă sparg în cioburi multiple
Şi fiecare ciob
E fericit iar şi iar.
Mai târziu
Cobor din pat
Să adun cioburile
Paharului de ceai
Vărsat.


de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Paralela 45, 2010


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pierre-Auguste Renoir - Ceasca de ceai
Data: 1906-1907
Stilul: Impresionism
Media: ulei pe panza
Colectie privata
Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.

Claude Monet - Strada Romada In Bordighera

Uitare

Pe strada mea
Într-o dimineaţă
A uitat cineva
Să stingă
Felinarele.


Şi ele au ars şi au ars
Fără să lumineze.

În interiorul meu
Cineva a uitat
Să stingă
Tinereţea.

de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Paralela 45, 2010


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claude Monet - Strada Romada In Bordighera
Data: 1884
Stilul: Impresionism
Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.

Claude Monet : Primavara in Vetheuil

Pestriţ

Sufletul meu pestriţ
Scotocind-şi boarfele
Mai face ordine în emoţii,
Dă a iveală cine este şi cine ar vrea să fie,
Se împleticeşte între directive oficiale şi onirice,
Îşi susţine febril ultimele pledoarii de luptător nepensionat,
Curăţă praful e pe copilul înmagazinat în memorie,
Resuscitează înecatul tânăr de douăzeci de ani
Care nimic nu ştie încă
Şi plin e totuşi de adevăr.
Scoate neboţite de vreme paginile albastre de sex şi iubire
Efemere ca orgasmul
Dar vii, colorate, sălbatice, prezente în mădulare
De parcă nici nu s-ar fi terminat
Sau poate că întotdeauna se termină
Numai ceea ce există acum.


Sufletul meu pestriţ
Se caţără rezemat de bastonul memoriei
Peste toate stâncile pentru care
Sau împotriva cărora s-a luptat
Cu inima sau cu dinamita
Şi încă ar mai greşi sau râde sau plânge
Sau grăunte de nisip înfiorat şi cald
Vânturat încoace, încolo, spre mări şi meduze,
Sau poate ar mai recita lecţii banale despre existenţialism
Pentru alţii,
Purtând frenetic în vine genele veseliei moştenite de la
Vreun strămoş absurd sau fraudulos în arborele genealogic,
Sau
Pocăindu-se
În timp ce ochii îşi trag coada spre data naşterii din paşaport.

Sufletul meu pestriţ
În curândul posibil
Se va împrăştia ca o sare peste aripile fluturilor
Şi va mai cunoaşte legănatul zborului până la adormire
De parcă a fost odată ca niciodată
De parcă nici nu va fi…


de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Paralela 45, 2010


------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------
Claude Monet : Primavara in Vetheuil
Data: 1880
Stilul: Impresionism
Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.

Francisco Goya - Autoportret

Mantaua

Întotdeauna există pe cer un nor
Să îţi ştergi cu el
Lacrimile.

Întotdeauna există un verset în Biblie
Sau în Coran
Precum o manta
De acoperit cu el
Trupul unui soldat de douăzeci de ani.

de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Paralela 45, 2010


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Francisco Goya - Autoportret
Original Title: Autorretrato en el estudio
Data: 1790-1795
Stilul: Romanticism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 28 x 42 cm
Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid, Spain
Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Claude Monet : In the Meadow

Nu încerca să înţelegi

Nu încerca să înţelegi prea repede, nu încerca.
Iubeşte-mă fără să înţelegi,
oricum numai lucrurile superficiale sunt clare,
iar întrebările tale sunt pisici cu priviri carnivore
fugind după şoarecii răspunsurilor,
pisici care rămân flămânde, căci niciodată nu există
destulă carne în răspunsuri.
În răspunsuri există doar semne de exclamaţie care nu pot
sătura pisici
şi nici măcar oamenii de ştiinţă.
Nu încerca să înţelegi. Doar priveşte. Acum sunt tăvălită
prin toate culorile curcubeului deşi nu a plouat,
în clipa următoare toate culorile se pot contopi şi eu devin
Albă ca Zăpada
şi cu toate acestea mă simt atât de portocalie câteodată.
Acum sunt chiar foarte verde-albastră sau mai exact
sunt o faţă de masă albă plină de pete-fapte pe care viaţa mi
le-a picurat
din timp în timp, aşa se întîmplă.
Iubeşte-mă fără să înţelegi.
Modul de întrebuinţare mi s-a pierdut de mult,
oricum înţelegem fără cuvinte.


Iubeşte-mă aşa cum respiri,
iar eu
– proptită între simţuri şi minte – o să îţi fiu leagăn la
răsuflare.
Învaţă-mi faţa prin palpare ca un orb, fii însetat ca buruiana
din deşert.
Prinde-mă în capcană prin momeala degetelor tale vii şi prin
prezent
şi prin întuneric şi prin acest acum creat de noi,
visează-mă de parcă nu aş fi aici.
Nu încerca să înţelegi, fii numai acum,
fii numai aici.
Aruncă-mi clipa ca pe o mănuşă
Provocatoare de duel.

de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Editura Paralela 45, 2010


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Claude Monet : In the Meadow
Data: 1876
Stilul: Impresionism
Pierre-Auguste Renoir (n. 25 februarie 1841, Limoges - d. 3 decembrie 1919, Cagnes-sur-Mer) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator - împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne - al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieții", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale.

Henri de Toulouse-Lautrec - Singura

Natură Moartă

El
Se ridică de pe pat
Se uită la ceas
Se îmbracă
Îşi flutură mâna în semn de «la revedere»
Şi se întoarce la casa lui – a lor.


Ea
Îi priveşte
amprenta corpului său
Pe pat,
Întinde un cuvânt ca o mână
Spre spaţiul camerei,
Stinge lumina
Vede
Întunericul.

de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Editura Paralela 45, 2010


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henri de Toulouse-Lautrec - Singura
Data: 1896
Stilul: Art Nouveau (Modern)
Media: Ulei pe panza
Musée d'Orsay, Paris, France
Henri de Toulouse-Lautrec (n. 24 noiembrie 1864, Albi - d. 9 septembrie 1901, Malromé/Gironde) a fost un pictor francez din perioada postimpresionistă. În ciuda faptului că experiențele diferitelor curente artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuși: "Nu aparțin nici unei școli. Lucrez singur în ungherul meu". Originalitatea picturii sale corespunde personalității sale neobișnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit și pe care a observat-o atât de pătrunzător.

Henri Matisse - Pat in oglinda

Acelaşi pat?

Aceeaşi mare. Acelaşi hotel.
Aceeaşi cheie care
Deschide aceeaşi odaie
Având acelaşi abat-jour
Lângă acelaşi pat
Asupra căruia nici măcar nu e atârnată
Inscripţia:
«Aici au dormit într-o noapte
Surâzând
Un bărbat şi o femeie»,
Deschid
În acelaşi hotel
Cu aceeaşi cheie
Uşa odăii
În care am auzit marea
Ecou al corpului tău,
Mobilele, patul
Şi nu mai sunt eu
Şi nu mai eşti tu,


Poate ne-au schimbat.
Sau poate că suntem
Încă pe acel pat
Şi am ajuns cu el
Într-un colţ de pod.
Năuciţi de mutare
Ne-a scăpat din braţe
Marea…


de Riri Sylvia Manor
Pestriţ, Editura Paralela 45, 2010


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henri Matisse - Pat in oglinda
Data: 1919
Stilul: Post-Impresionism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 50 x 65 cm
Colectie privata
Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.