joi, 8 iunie 2017

Max Liebermann - tenis la malul mării


Roland Garros - 07.06.2017
Simona Halep vs Elina Svitolina
3 - 6, 7 - 6, 6 - 0
Succes Simonei
Hai Simona

ce nebunie de meci
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Max Liebermann
TitluL: tenis la malul mării
Titlul original:
Data : 1901
Stilul: Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea: 100.3 x 69.5 cm
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:

Max Liebermann (20 iulie 1847 în Berlin - 8 februarie 1935) a fost un pictor german. Fiul unui om de afaceri evreu din Berlin, Liebermann a studiat mai întâi dreptul şi filozofia, iar apoi pictura şi desenul în 1869 la Weimar, în 1872 la Paris şi între 1876-77 în Olanda.
Deşi a locuit şi a lucrat o perioadă în München, s-a întors în cele din urmă în Berlin în 1884 şi a lucrat acolo pentru tot restul vieţii.Liebermann a creat picturi având ca subiect persoane din ţara sa, din viaţa sa, care au avut legătură cu activitatea sa. Într-o perioadă mai târzie el a devenit un reprezentant de seamă al curentului din pictură numit "Impresionismul german", împreună cu Lovis Corinth şi Max Slevogt. Dar Liebermann a fost şi colecţionar de artă, fiind bine-înstărit. Colecţia sa de tablouri impresioniste franceze era deosebit de valoroasă. El însuşi a folosit deseori pentru tablourile sale motive din viaţa concetăţenilor săi, precum şi privelişti din grădina sa de la lacul Wannsee. În Berlin el şi-a creat o mare faimă şi ca maestru portretist.
Între 1899 şi 1911 Liebermann a condus curentul artistic "Secesiunea berlineză". Începând din 1920 a fost preşedintele Academiei prusace de arte. În 1932 a demisionat din această funcţie, deoarece sub influenţa hitleriştilor Academia hotărâse să nu mai expună tablourile pictorilor evrei, iar lui însuşi i s-a interzis să mai picteze. Se spune că, atunci când a văzut nazişti în marş prin Poara Brandemburgului sărbătorind preluarea puterilor de către Hitler, Liebermann ar fi exclamat :"Nu e posibil să mănânc îndeajuns ca să vărs atâta cît aş vrea!" (expresie germană).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu