joi, 8 iunie 2017

Walter Langley - When The Boats Are Away - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI WALTER LANGLEY


* * *

cînd am citit ultim oară ziarul la marginea mării
în miros de pește proaspăt
horoscopul mi-a prezis
întîlnirea cu un vapor de lux
de mărimea titanicului
plin cu fete morgana
îmbrăcate în valută forte
cîștigat la o ruleta rusească
cu marte în descendență

(cav)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Walter Langley
TitluL:
Titlul original: When The Boats Are Away
Data : 1903
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Walter Langley (8 iunie 1852 – 21 martie 1922) a fost un pictor englez si fondator al scolii artistilor in aer liber, Newlyn School. S-a nascut in Birmingham, iar tatal lui era croitor. La varsta de 15 ani s-a dus ca ucenic la un litograf. La 21 de ani a castigat o bursa la South Kensington si a studiat design-ul timp de doi ani. S-a reintors la Birmingham si s-a pus pe pictat, iar in 1881 a fost ales membru corespondent al Royal Birmingham Society of Artists. In acelasi an i s-au oferit 500 £ pentru a lucra timp de un an la Mr Thrupp (un fotograf din Birmingham). Cu acesti bani s-a mutat impreuna cu familia lui la Newlyn si a fost unul dintre primii artisti care s-a stabilit acolo.
S-a remarcat pentru portretele social realiste ale oamenilor din clasa muncitoare, in special, pescari si familiile lor. Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale e „1883 For Men Must Work and Women Must Weep” (City Museums si Art Gallery, Birmingham) bazata pe poemul lui Charles Kingsley, „The Three Fishers” (1851).
Cariera lui a crescut din ce in ce mai mult. Una dintre picturile lui Langley a fost remarcata ca „o frumoasa si adevarata lucrare de arta” de catre Lev Tolstoy in caratea sa „What is Art?”, iar in 1895 Langley a fost invitat de Uffizi sa contribuie cu un autoportret care sa fie expus alaturi de cele ale lui Raphael, Rubens si Rembrandt in colectia lor de portrete ale marilor artisti.In prezent, opera lui e considerata „vitala pentru imaginea Newlyn School” si „alaturi de Stanhope Forbes … cea mai completa in stil si substantiala „.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu