duminică, 3 septembrie 2017

Konstantin Alexeyevich Vasilyev - Secerător - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI KONSTANTIN ALEXEYEVICH VASILYEV

* * *

pe scena unui teatru mic
s-a întâmplat o dramă
ca în “noaptea solstițiului de vară”


(cav)

---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Konstantin Alexeyevich Vasilyev
Titlul: Secerător
Titlul original:
Data:
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Konstantin Alexeyevich Vasilyev ( Rus : Константин Алексеевич Васильев , 3 septembrie 1942 - 29 octombrie 1976) a fost un pictor rus- simbolist , care a lăsat peste 400 de picturi și desene . Gama sa de lucrări include portrete , peisaje , compoziții realiste , epoci rusești , mitologie slavă și teutonică și picturi de luptă . Vasilyev a popularizat personaje legendare ale artei folclorice ruse, cântece și basme: Ilya Muromets , Mikula Selyaninovici , Svyatogor , Dunay Ivanovici , Dobrynya Nikitich , Volga Svyatoslavich și alții. Ciclul său scandinav și germanic de saga include reprezentări ale lui Odin , Freyja și valkyries . Mai multe tablouri sunt dedicate Marelui Război Patriotic al poporului sovietic. Acestea includ "Mareșalul Zhukov", "Invazia", ​​"Parada din 1941" și "Nostalgia".

Elin Danielson-Gambogi - După micul dejun - aniversare* * *

duminică dimineața
în miros de margarete
mi-am pătat rochia crem
și fața de masă

după micul dejun
am umplut scrumiera
cu tigările tale preferate
și m-am visat
într-o rochie mov
dansând menuet
cu tine

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Elin Danielson-Gambogi
Titlul: După dejun
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor
Elin Danielson-Gambogi (3 septembrie 1861 – 31 decembrie 1919) a fost o pictorita finlandeza cunoscuta pentru lucrarile realiste si potrete. Danielson-Gambogi a facut parte din prima generatie de femei artiste cu educatie profesionala in arta, asa numita generatie a surorilor pictorite din care faceau parte si artisti ca Helene Schjerfbeck. Elin Danielson-Gambogi s-a nascut in Noormarkku, un satuc de pescari de langa orasul Pori din vestul Finlandei. La varsta de 15 ani s-a mutat la Helsinki unde a inceput sa studieze arta la Academia de Arte Frumoase. In 1883 Danielson-Gambogi a plecat la Paris pentru a lua lectii de arta la Académie Colarossi, iar in perioada verii picta in Bretania. Dupa cativa ani s-a intors in Finlanda unde a locuit impreuna cu rdele sale in Noormarkku si Pori. In 1888 si-a deschis un atelier in Noormarkku. Intre 1880 si 1890 Danielson-Gambogi a lucrat si ca profesoara in cateva scoli de arta din Finlanda. In 1895 a primit o bursa si a plecat in Italia la Florenta. Un an mai tarziu Danielson-Gambogi s-a mutat in localitatea Antignano si s-a casatorit cu pictorul italian Rafaello Gambogi (1874–1943). Amandoi au avut expozitii in Paris, Florenta si Milano, precum si in orase din Finlanda.Cei doi au participat cu lucrari si la Expoziția Universală din Paris.

Elin Danielson-Gambogi a murit de pneumonie in Antagnano si a fost inmormantata in Livorno.

Ada Zevin - Autoportret - aniversare


ANIVERSAREA PICTORIȚEI ADA ZEVIN

* * *

zi de zi
în acelaşi fum de ţigară
stau nemișcată ore-n șir
și privesc prin ochelari
la singura scrisoare lăsată pe masă
lîngă trandafirul roșu
în zori la ora cinci

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Ada Zevin
Titlul: Autoportret
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, 3 septembrie 1918, Chișinău – 23 septembrie 2005) a fost un artist plastic din Basarabia, evreică de origine. A făcut parte din generația pictorilor formați în cadrul școlii de pictură românești (absolventă a Academiei de Belle Arte din București). Ada Zevin s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare.
Ada Zevin s-a născut la Chișinău într-o familie de profesori evrei. În anii 1925 – 1937 a urmat studii secundare la Liceul în limba română „Jeanne d’Arc” din Chișinău, iar în anul 1938 s-a înscris la Facultatea de Arte Frumoase din București urmând clasa profesorului Francisc Șirato fiind colega cu artiștii Dimitrie Sebastian, Mihail Grecu și Fira Brick. În anul 1940, dupa anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică și introducerea de legi rasiste împotriva evreilor in România, Ada Zevin s-a întors la Chișinău, pentru a-si putea continua acolo studiile la Școala republicană de arte plastice, in clasa lui Auguste Baillayre,(1879 – 1961) și a lui Max (Moisei) Gamburd. După atacarea U.R.S.S. de către Germania și aliații ei, Ada Zevin, ca evreică, a reușit să supraviețuiască, fiind evacuată în Republica Autonomă Kalmîkă și apoi în Georgia, unde a predat desenul la un liceu.
Întoarsă după război la Chișinău, în anul 1945, și-a reluat acolo studiile de arte plastice avându-i profesori pe Rodion Gabrikov și pe Ivan Hazov , iar după aceea a studiat intre anii 1947- 1949 la Institutul academic de stat de arte V.I. Surikov de la Moscova , iar între 1949-1953 la facultatea de istoria si teoria artelor la Insitutul I.E.Repin din Leningrad, azi Petersburg.

Joseph Wright of Derby - Portretul unei doamne - aniversare


* * *

priviți cu atenție
gândurile unui bărbat în albastru
luna tăiată în două
împrăștiată
pe cer și în casă

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------


Pictor: Joseph Wright of Derby
Titlul: Portretul unei doamne
Titlul original: Portrait of a Lady
Data: c.1760
Stilul: Rococo
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 64.1 x 77.5 cm
Unde se gaseste: Saint Louis Art Museum, St. Louis, MO, US


Date despre pictor:
Joseph Wright of Derby (3 septembrie 1734 – 29 august 1797) a fost un pictor peisagist si portretist englez.Este considerat „primul pictor profesionist care a exprimat spiritul Revolutiei Industriale”.

Wright este notabil pentru folosirea efectului de clar-obscur, care accentueaza contrastul dintre lumina si intuneric, precum si pentru picturile in care apare lumina lumanarilor. Picturile lui despre nasterea stiintei din alchimie, deseori avand la baza intalnirile din Lunar Society, un grup de savanti si industriasi foarte influenti care traiau in centrul Angliei, constituie o importanta dovada a luptei stiintei cu importanta religioasa din perioada cunoscuta ca Iluminism.

Joseph Wright s-a nascut in Irongate, Derby, fiul lui John Wright (1697–1767) un avocat, si al sotiei acestuia, Hannah Brookes (1700–1764); a fost al treilea din cinci copii. Wright a fost educat la scoala din Derby si singur a invatat sa copieze picturi si desene. Hotarat sa devina pictor, Wright a plecat la Londra in 1751 si timp de doi ani a studiat cu reputatul portretist Thomas Hudson, maestrul lui Joshua Reynolds. Dupa ce o perioada a pictat portrete la Derby, Wright a lucrat ca asistent al artistului Hudson timp de 15 luni. In 1753 s-a reintors si s-a stabilit in Derby si si-a diversificat portretele cu subiecte in care a foslosit efectul de clar-obscur si peisaje. In 1756 Wright s-a reintors in atelierul lui Hudson, unde s-a imprietenit cu cu un coleg de atelier, John Hamilton Mortimer.

Wright s-a casatorit cu Ann (sau Hannah) Swift, fiica unui miner dintro mina de plumb, pe 28 iulie 1773, iar la sfarsitul acelui an a vizitat Italia, unde a ramas pana in 1775. Wright si sotia lui au avut sase copii, trei dintre ei murind in copilarie. In timp ce se afla la Neapole Wright a fost martor la eruptia Vezuviului, ceea ce a format subiectul multora dintre lucrarile lui. s-a imbolnavit de astm si de nervi si a fost tratat de prietenul sau doctorul Erasmus Darwin. Ann Wright a murit pe 17 august 1790. Pe 29 august 1797 Wright a murit in noua lui casa de la No. 28 Queen Street, Derby, unde si-a petrecut ultimele luni din viata alaturi de cele doua fiice ale sale.

Vasile Dobrian - Casă


* * *

vulturii nu îndrãznesc sã vâneze
în această curte
e prea mult zgomot
în podul casei

noua generație
cântă la instrumente musicale
din calculator

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Vasile Dobrian
Titlul: Casă
Titlul original:
Data: 1932
Stilul:Post-impresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor
Vasile Dobrian (n. 1912, Sibiu - d. 1999, București) a fost un pictor, desenator, grafician și poet român de avangardă. A absolvit, în 1934, Academia de Arte Frumoase din București. Este fondator, împreună cu Aurel Mărculescu, al Grupului grafic 1939-1947. Între anii 1949-1956 a fost profesor și director al Institutului de Arte Plastice din Iași. Opera sa artistică cuprinde lucrări de grafică, pictură, desen, colaj,instalație și fotografie.

Willard Metcalf - Septembrie dimineaţa, Plainfield, New Hampshire

Incearca de-ti adu aminte

Adu-ti aminte de acel fel de septembrie
Cand viata curgea incet si, oh, atat de molcom,
Adu-ti aminte de acel fel de septembrie
Cu iarba verde si graul galben,
Adu-ti aminte de acel fel de septembrie
Cand tu erai tandru si novice amic,
Adu-ti aminte de acel fel de septembrie
si apoi intelege...

Intelege, intelege, intelege, intelege, intelege,

Adu-ti aminte cand viata era atat de blanda
De nimeni nu plangea, cu exceptia salciei,
Adu-ti aminte cand viata era atat de blanda
Ca visele erau tinute alaturi de perina ta.
Adu-ti aminte cand viata era atat de blanda
De iubirea era taciune pe cale de a se risipi in fum.
Adu-ti aminte si daca-ti aduci aminte
Atunci intelege...

Intelege, intelege, intelege, intelege, intelege,

Adanc in decembrie e frumos a-ti aminti,
Desi stii ca zapada va urma amintirii.
Adanc in decembrie e frumos a-ti aminti,
Ca fara o rana inima-i lipsita de rost.
Adanc in decembrie e frumos a-ti aminti
De focul din septembrie care ne-a copt.
Adanc in decembrie, inimile noastre ar trebui sa-si aminteasca
Si sa inteleaga.

Artist: Nana Mouskouri
Cântec: Try to Remember

 -------------------- ---------------------------------------------------------------
Pictor: Willard Metcalf
Titlul:Septembrie dimineaţa, Plainfield, New Hampshire
Titlul original: Золотая осень. Слободка.
Data: 1911
Stilul: impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 73.98 x 66.36 cm
Unde se găseşte: Colecţie privată

Date despre pictor:

Willard Leroy Metcalf (1 iulie 1858 – 9 martie 1925) a fost un pictor american. Nascut la Lowell, Massachusetts, a fost elev la Massachusetts Normal Art School, School of the Museum of Fine Arts, Boston si la Académie Julian, Paris. Dupa ce a pictat figuri si ilustratii, a devenit un proeminent pictor peisagist. A facut parte din grupul Ten American Painters care in 1897 s-au desprins din Society of American Artists. Cativa ani a fost instructor la Womans Art School, Cooper Union, New York si in Art Students League, New York. In 1893 a devenit membru al American Water Color Society, New York. In general asociat Impresionismului american, el este cunoscut si pentru peisajele din New England si pentru implicarea in colonia artistilor de la Old Lyme, Connecticut. Nascut intro familie din clasa muncitoare, Metcalf a inceput sa picteze in 1874. In 1876 si-a deschis un studio in Boston si a primit o bursa la scoala Boston Museum, unde a studiat pana in 1878. In 1882 a expus la J. Eastman Chase Gallery din Boston, iar din vanzarile tablourilor si-a finantat o calatorie de studii in strainatate. Metcalf a plecat in Europa in septembrie 1883 si nu s-a reintors in Statele Unite pana la sfarsitul anului 1888. In acel timp a calatorit si a pictat, studiind mai intai in Paris cu Gustave Boulanger si Jules-Joseph Lefebvre, apoi a plecat in Anglia si la Pont-Aven, Brittany.

Oscar-Isaac Levitan - Toamnă de aur, satul


gânduri sau gânduri !

vreau o casă, fără pereți
vreau închisoarea îmbrățișării tale feroce.

unul dintre noi aude minciuni frumoase ,
ceilalţi jură că sunt adevărate ...
unul dintre noi măsoară timpul
în riduri, linii și căderi de tensiune,
celelalţi cuantifică
cu sărutări , râd și dansează ,
unul dintre noi se uită în oglindă
vede o poveste urâtă
cealalti numai frumusețe
o splendidă iubire.

gândurile la sfârșit farmecă în profunzimea lor,
ele se amestecă .

(cav)

 
-------------------- ---------------------------------------------------------------
Pictor:Oscar-Isaac Levitan
Titlul:Toamnă de aur, satul
Titlul original: Золотая осень. Слободка.
Data: 1889; Moscow, Federaţia Rusă
Stilul: realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 67 x 43 cm
Unde se găseşte: Colecţie privată
Date despre pictor:

Isaac Ilyich Levitan (in rusa: Исаа́к Ильи́ч Левита́н; 30 august 1860 – 4 august [O.S.22 iulie] 1900) a fost un pictor clasic peisagist rus-lituanian.
Opera lui Levitan reprezinta farmecul liric al peisajelor rusesti. Levitan nu a pictat peisaje citadine; cu exceptia lucrarii "View of Simonov Monastery", iar Moscova apare doar in pictura "Illumination of the Kremlin".
In 1897, deja renumit in intreaga lume, el a fost ales la Academia Imperiala de Arte, iar in 1898 a fost numit seful Studioului de Peisagistica.
Levitan si-a petrecut ultimul an din viata la casa lui Chekhov din Crimea. In ciuda efectelor bolii sale in faza terminala, ultimele lui luicrari sunt pline de lumina. Ele reflecta linistea si eterna frumusete a naturii rusesti.
A fost inmormantat la cimitirul evreiesc din Dorogomilovo. In aprilie 1941 ramasitele pamantesti ale lui Levitan au fost mutate la cimitirul Novodevichy, aproape de cavoul lui Chekhov. Levitan nu a avut familie si nici copii.

Zinaida Serebriakova - Gândurile unui bărbat în albastru. Marrakesh

gândurile mele

gândurile mele sunt ca norii
în derivă încet
gândurile mele sunt ca focul
ard cu înverșunare
gândurile mele sunt ca aerul
invizibile, dar care dau viață.

gândurile mele sunt ale mele .

(cav)

 


-------------------- ---------------------------------------------------------------
Pictor:Zinaida Serebriakova
Titlul:Gândurile unui bărbat în albastru. Marrakesh
Titlul original: Задумчивый человек в голубом. Марракеш
Data: 1932
Stilul: expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Zinaida Evghenievna Serebriakova (nume de fată: Lanceray) (rusă: Зинаида Евгеньевна Серебрякова) (n. 10 decembrie 1884, Harkov - d. 19 septembrie 1967, Paris) a fost o pictoriță rusă.
Printre primele sale lucrări se numără, Țărăncuța (1906) și Înflorirea orhideei (1908), lucrări care vorbesc de la sine despre dorința sa de a picta frumusețea peisajelor și a oamenilor Rusiei.

Recunoașterea sa ca pictor vine o dată cu lucrarea Autoportret. La masa de machiaj în anul 1909, expus într-o expoziție a Uniunii Artiștilor Ruși în anul 1910. Autoportretul a fost urmat de Fete îmbăindu-se (1911) și portretul mamei sale, Ecaterina Lanceray, în 1912.
S-a alăturat grupării Mir iskusstva în anul 1911, dar a stat departe de membrii grupării, preferând să imortalizeze teme populare și natura.
Între 1914 și 1917, Zinaida Serebriakova, produce o serie de picturi cu teme din viața rurală a Rusiei ca Țăranii (1914-1915), Țărăncuțe dormind și Înălbirea rufelor (1917).

Oscar-Isaac Levitan - Toamnă , Râul


Pe vremea când . . .

Pe vremea când creierul
Nu era
Violat de reclame
Implantate
În sexul materiei cenuşii
Şi se auto-privea
Nedus cu mintea
Printre canale

Pe vremea când omul
Nu se plictisea
În propria sa prezenţă
Şi te invadau Barbarii
Din afara cetăţii
Şi nu dinăuntru . . .


de Riri Sylvia Manor
(din volumul Încă - 2013)

 


-------------------- ---------------------------------------------------------------
Pictor:Oscar-Isaac Levitan
Titlul:Toamnă , Râul
Titlul original: Осень. Река.
Data: 1899; Moscow, Federaţia Rusă
Stilul: realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 46.5 x 32 cm
Unde se găseşte: Colecţie privată
Date despre pictor:

Isaac Ilyich Levitan (in rusa: Исаа́к Ильи́ч Левита́н; 30 august 1860 – 4 august [O.S.22 iulie] 1900) a fost un pictor clasic peisagist rus-lituanian.
Opera lui Levitan reprezinta farmecul liric al peisajelor rusesti. Levitan nu a pictat peisaje citadine; cu exceptia lucrarii "View of Simonov Monastery", iar Moscova apare doar in pictura "Illumination of the Kremlin".
In 1897, deja renumit in intreaga lume, el a fost ales la Academia Imperiala de Arte, iar in 1898 a fost numit seful Studioului de Peisagistica.
Levitan si-a petrecut ultimul an din viata la casa lui Chekhov din Crimea. In ciuda efectelor bolii sale in faza terminala, ultimele lui luicrari sunt pline de lumina. Ele reflecta linistea si eterna frumusete a naturii rusesti.
A fost inmormantat la cimitirul evreiesc din Dorogomilovo. In aprilie 1941 ramasitele pamantesti ale lui Levitan au fost mutate la cimitirul Novodevichy, aproape de cavoul lui Chekhov. Levitan nu a avut familie si nici copii.

Paul Kane - Vânătoare de bizoni


ANIVERSARE CU IZ DE BĂŞTINAŞ CANADIAN – PAUL KANE

vis de bizon

pentru a fi sălbatic și liber
și de a călători în ținuturi îndepărtate
acesta este un vis de bizon .

(cav)


 


-------------------- ---------------------------------------------------------------
Pictor:Paul Kane
Titlul:Vânătoare de bizoni
Titlul original: Золотая осень
Data: 1865
Stilul: realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 126 x 82 cm
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Paul Kane (n. 3 septembrie 1810 – d. 20 februarie 1871) a fost un pictor canadian cunoscut pentru picturile sale ale băștinașilor canadieni și din alte părți ale Americii de Nord. Fiind un artist în mare parte autodidact, el a crescut în Toronto și se antrena copiind marii maeștri europeni în călătorii prin Europa. A întreprins două călătorii în nord-vestul sălbatic al Canadei - în 1845 și în perioada 1846-1848, în perioada respectivă producând peste 100 de tablouri ulei pe pânză.