duminică, 3 septembrie 2017

Ada Zevin - Autoportret - aniversare


ANIVERSAREA PICTORIȚEI ADA ZEVIN

* * *

zi de zi
în acelaşi fum de ţigară
stau nemișcată ore-n șir
și privesc prin ochelari
la singura scrisoare lăsată pe masă
lîngă trandafirul roșu
în zori la ora cinci

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Ada Zevin
Titlul: Autoportret
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, 3 septembrie 1918, Chișinău – 23 septembrie 2005) a fost un artist plastic din Basarabia, evreică de origine. A făcut parte din generația pictorilor formați în cadrul școlii de pictură românești (absolventă a Academiei de Belle Arte din București). Ada Zevin s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare.
Ada Zevin s-a născut la Chișinău într-o familie de profesori evrei. În anii 1925 – 1937 a urmat studii secundare la Liceul în limba română „Jeanne d’Arc” din Chișinău, iar în anul 1938 s-a înscris la Facultatea de Arte Frumoase din București urmând clasa profesorului Francisc Șirato fiind colega cu artiștii Dimitrie Sebastian, Mihail Grecu și Fira Brick. În anul 1940, dupa anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică și introducerea de legi rasiste împotriva evreilor in România, Ada Zevin s-a întors la Chișinău, pentru a-si putea continua acolo studiile la Școala republicană de arte plastice, in clasa lui Auguste Baillayre,(1879 – 1961) și a lui Max (Moisei) Gamburd. După atacarea U.R.S.S. de către Germania și aliații ei, Ada Zevin, ca evreică, a reușit să supraviețuiască, fiind evacuată în Republica Autonomă Kalmîkă și apoi în Georgia, unde a predat desenul la un liceu.
Întoarsă după război la Chișinău, în anul 1945, și-a reluat acolo studiile de arte plastice avându-i profesori pe Rodion Gabrikov și pe Ivan Hazov , iar după aceea a studiat intre anii 1947- 1949 la Institutul academic de stat de arte V.I. Surikov de la Moscova , iar între 1949-1953 la facultatea de istoria si teoria artelor la Insitutul I.E.Repin din Leningrad, azi Petersburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu