duminică, 3 septembrie 2017

Joseph Wright of Derby - Portretul unei doamne - aniversare


* * *

priviți cu atenție
gândurile unui bărbat în albastru
luna tăiată în două
împrăștiată
pe cer și în casă

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------


Pictor: Joseph Wright of Derby
Titlul: Portretul unei doamne
Titlul original: Portrait of a Lady
Data: c.1760
Stilul: Rococo
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 64.1 x 77.5 cm
Unde se gaseste: Saint Louis Art Museum, St. Louis, MO, US


Date despre pictor:
Joseph Wright of Derby (3 septembrie 1734 – 29 august 1797) a fost un pictor peisagist si portretist englez.Este considerat „primul pictor profesionist care a exprimat spiritul Revolutiei Industriale”.

Wright este notabil pentru folosirea efectului de clar-obscur, care accentueaza contrastul dintre lumina si intuneric, precum si pentru picturile in care apare lumina lumanarilor. Picturile lui despre nasterea stiintei din alchimie, deseori avand la baza intalnirile din Lunar Society, un grup de savanti si industriasi foarte influenti care traiau in centrul Angliei, constituie o importanta dovada a luptei stiintei cu importanta religioasa din perioada cunoscuta ca Iluminism.

Joseph Wright s-a nascut in Irongate, Derby, fiul lui John Wright (1697–1767) un avocat, si al sotiei acestuia, Hannah Brookes (1700–1764); a fost al treilea din cinci copii. Wright a fost educat la scoala din Derby si singur a invatat sa copieze picturi si desene. Hotarat sa devina pictor, Wright a plecat la Londra in 1751 si timp de doi ani a studiat cu reputatul portretist Thomas Hudson, maestrul lui Joshua Reynolds. Dupa ce o perioada a pictat portrete la Derby, Wright a lucrat ca asistent al artistului Hudson timp de 15 luni. In 1753 s-a reintors si s-a stabilit in Derby si si-a diversificat portretele cu subiecte in care a foslosit efectul de clar-obscur si peisaje. In 1756 Wright s-a reintors in atelierul lui Hudson, unde s-a imprietenit cu cu un coleg de atelier, John Hamilton Mortimer.

Wright s-a casatorit cu Ann (sau Hannah) Swift, fiica unui miner dintro mina de plumb, pe 28 iulie 1773, iar la sfarsitul acelui an a vizitat Italia, unde a ramas pana in 1775. Wright si sotia lui au avut sase copii, trei dintre ei murind in copilarie. In timp ce se afla la Neapole Wright a fost martor la eruptia Vezuviului, ceea ce a format subiectul multora dintre lucrarile lui. s-a imbolnavit de astm si de nervi si a fost tratat de prietenul sau doctorul Erasmus Darwin. Ann Wright a murit pe 17 august 1790. Pe 29 august 1797 Wright a murit in noua lui casa de la No. 28 Queen Street, Derby, unde si-a petrecut ultimele luni din viata alaturi de cele doua fiice ale sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu