sâmbătă, 18 martie 2017

Lev Feliksovich Lagorio - defensivădefensivă

cât de simplu este să priveşti
cerul albastru, şi ...
să asculţi cum şuieră gloanţele
pe lângă urechi.
e atât de simplu.
te faci doar nevăzut
închizi ochii
şi aştepţi să treacă
ceaţa de pe munte.

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:  Lev Feliksovich Lagorio
Titlul: Apărarea Bayazetului
Titlul original: Отбитие штурма крепости Баязет
Data: 1891
Stilul: Romanticism
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Galeriile Tretyakov din Moscova


Date despre pictor:

Lev Feliksovich Lagorio a fost un pictor rus care a trait intre 1828–1905. A ramas celebru pentru peisajele sale, in special pentru cele marine. Picturile sale pot fi văzute la Galeriile Tretyakov din Moscova.

Adam Elsheimer - aniversare - Apollo şi CoronisANIVERSAREA PICTORULUI GERMAN ADAM ELSHEIMER

***

o zi frumoasă
din mitologia greacă
în pădurea verde
plină de seducătoarele naturii.

Apollo atât de aproape
îndrăgostit
ascultă tainele gândurilor
respirate
clipă de clipă
de nimfa Coronis.

(cav)----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Adam Elsheimer
Titlul: Apollo şi Coronis
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Adam Elsheimer (18 martie 1578 – 11 decembrie 1610) a fost un pictor german care a lucrat in Roma si a murit la treizeci si doi de ani, insa a carui influenta a fost foarte puternica in pictura secolului al XVII-lea.Cele cateva picturi ale sale erau de mici dimensiuni, aproape toate pictate pe placi de cupru. Ele includ o varietate de efecte ale luminii si o tratare inovatoare a peisajului. A avut o influentat asupra multor artisti, inclusiv Rembrandt si Peter Paul Rubens.
Elsheimer s-a nascut in Frankfurt-am-Main, Germania, unul dintre cei zece copii ai unui croitor. Casa familiei (care a fost distrusa de Aliati in timpul bombardamentelor din 1944) se afla la cativa metri de biserica in care Albrecht Dürer a pictat altarul Heller.La varsta de douazeci de ani a calatorit in Italia via München.
Se presupune ca Elsheimer a pictat cateva lucrari importante in Venetia, ca de exemplu „The Baptism of Christ” (National Gallery, Londra) si „The Holy Family” (Gemäldegalerie, Berlin), picturi in care se observa influenta pictorilor venetieni Tintoretto si Paolo Veronese, precum si a lui Rottenhammer.
Un prieten de-a lui Rottenhammer era pictorul peisagist flamand Paul Bril, stabilit la Roma si care a fost martor la casatoria lui Elsheimer.
Pictura lui Elsheimer, „Tobias and the Angel” (1602–1603)a fost foarte bine primita datorita noului sau concept de peisaj. Aceasta pictura a fost gravata de Count Hendrick Goudt si astfel a fost publicata in intreaga Europa.
Elsheimer avea o preferinta definita pentru alegereade subiecte rare sau  originale, atat pentru picturilee mitologice, cat si pentru cele religioase.
Perfectionismul lui si o aparenta tendinta spre depresie au avut ca rezultat un numar mic de picturi, in ciuda dimensiunilor mici ale tuturor lucrarilor lui. A avut o influenta evidenta asupra artistilor din nord, ca de exemplu Paul Bril, Jan Pynas, Leonaert Bramer si Pieter Lastman, maestrul lui Rembrandt.
Intr-un sens mai larg, el a fost influent in trei privinte. Mai intai, scenele lui de noapte erau foarte originale. Efectele de lumina erau foarte subtile si foarte diferite de cele ale lui Caravaggio. Deseori folosea cinci surse diferite de lumina si grada lumina relativ lin.
In al doilea rand, combinarea de peisaje poetice cu figuri mari in prim plan dadea peisajului o proeminenta rar vazuta din renasterea timpurie.
In al treilea rand, integrarea stilurilor italiene cu traditia germana e mult mai sugestiva decat a oricarui pictor din nord de la Dürer (cu exceptia prietenului lui Rubens).

Julien Dupré - aniversare - un mac adormit

ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ JULIEN DUPRE

***

clipe senine pe camp
gânduri fugare.


un mac adormit
priveşte
la ultimul vals
al spicelor de grâu.
 
(cav)----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Julien Dupré
Titlul: Strângerea recoltei
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Julien Dupré (18 martie 1851– 16 aprilie 1910) a fost un pictor francez.
S-a nascut in Paris pe 18 martie 1851, tatal lui se numea Jean Dupré (bijutier), iar mama lui se numea Pauline Bouillié, a inceput sa lucreze intr-un magazin de dantele inainte de a intra in afacerea cu bijuterii a familei.Razboiul din 1870 si asediul Parisului au fortat familia sa inchida magazinul, iar Julien a inceput sa mearga la cursurile serale la Ecole des Arts Décoratifs, apoi a fost admis la École des Beaux-Arts.
La l’Ecole a studiat sub indrumarea lui Isidore Pils (1813–1875) si Henri Lehmann (1814–1882). In mijlocul anilor 1870 a plecat la Picardy si a devenit student al pictorului de compozitii rurale Désiré François Laugée (1823–1896), cu a carui fiica Marie Eléonore Françoise se va casatori in 1876, anul in care a expus prima lui pictura la Salonul din Paris.
Intreaga lui cariera, Dupré a pictat scene din viata taranilor si din regiunile Normandy si Brittany pana la moartea lui, 16 aprilie 1910.

Aaron Shikler - aniversare - fata cu chitara

ANIVERSAREA PICTORULUI AMERICAN AARON SHIKLER

***

o muzică
din anii optzeci
vibrează în difuzoarele mașinii mele -
pentru un moment mi-am amintit
de tine
când inima mea era
doar o altă chitară pentru tine.


de Cireşaru Dan----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Aaron Shikler
Titlul: Fata cu chitara
Titlul original:
Data:1967
Stilul: New Realism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:
Shikler sa născut în Brooklyn, New York , la 18 martie, 1922
Aaron Abraham Shikler (18.03.1922-12.11.2015) a fost un artist american remarcat pentru portrete de americani, oameni de stat si celebritati precum Jane Engelhard și sora Parish .
El a pictat de asemenea portretele oficiale de la Casa Alba - First Ladies Jacqueline Kennedy și Nancy Reagan , precum și portrete ale copiilor Kennedy. Picturile sale reprezentată în numeroase colecții publice , cum ar fi Brooklyn Muzeul de Artă, Muzeul Metropolitan de Arta, Muzeul Hirshhorn și Sculpture Garden, Muzeul New Britain din American Art, iar Academia Națională de Design.
Shikler a continuat să picteze în studioul său de acasă până când a murit de insuficienta renala pe 12 noiembrie 2015, înconjurat de prieteni și familia lui

Sorin Dumitrescu - aniversare - cu noduri şi semneANIVERSAREA PICTORULUI SORIN DUMITRESCU CU NODURI ŞI SEMNE

Semn 3

Tu nu-nţelegi că cel mai greu e sentimentul?
Tu nu-nţelegi că sentimentul unei pietre
o smulge şi o zboară şi-o atârnă
şi-o pluteşte?


Tu nu-nţelegi că noi cădem lăuntrul nostru?
Că sentimentul de lăuntru
îl ţinem greu, răzbătător prin pietre.

Tu nu-nţelegi aceasta?

Tu nu-nţelegi că stelele în sine
sunt un lăuntru din lăuntrul depărtat?
Tu nu-nţelegi că albul în desime
e negru împărat?

de Nichita Stănesu


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Sorin Dumitrescu
Titlul: Ilustraţie pentru cartea lui Nichita Stănescu - Noduri şi semne
Titlul original: Ilustraţie pentru cartea lui Nichita Stănescu - Noduri şi semne
Data: 1982
Stilul: Fantastic realism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Pictorul, graficianul și scriitorul Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române (din 2006), s-a născut la 18 martie 1946, în București.
A absolvit Institutul de Arte Frumoase, la clasa pictorului Corneliu Baba, fiind profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București. Discipol al preotului Constantin Galeriu (1918-2003), care i-a fost duhovnic, Sorin Dumitrescu, spune într-un interviu: "Întâlnirea cu părintele Galeriu mi-a schimbat viața"
În 1981 a fondat Gruparea 9+1, împreună cu artiștii plastici Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.
A ilustrat seria volumelor lui Nichita Stănescu: "Epica magna" (1978), "Operele imperfecte" (1979) și "Noduri și semne" (1982).
În 2013 i-a apărut o nouă carte, "Tablou cu orbi", dedicată memoriei lui Nichita Stănescu.