duminică, 16 aprilie 2017

Émile Friant - Pasărea - aniversare



ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ EMILE FRIANT


* * *


într-o cameră mică
suflă un vânt pe sub uşă
ca o muzică de bach.
aşezată pe marginea patului
o rochie turcoaz
împrăştie parfumul unui sân dezgolit
dar şi zâmbete frumoase copleşitoare
fantezii incandescente.


aplecat peste umăr
un papagal
recită o poezie scrisă de mine
sau ceva ce am zis eu.


în vază o floare
naşte un mugur plin de speranţe.


(cav)




----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Émile Friant
Titlul : Pasărea
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:
Émile Friant(16 aprilie 1863, Dieuze, Moselle – 9 iunie 1932) a fost un pictor francez. Friant s-a nascut in localitatea Dieuze, insa mai tarziu a fost obligat sa se mute la Nancy.
Tatal lui a fost lacatus, iar mama lui a fost croitoreasa. Madame Parisot, sotia farmacistului, a angajat-o pe sotia lui Friant sa-i croiasca haine. Familia Parisot l-a tratat pe Friant ca pe copilul lor deoarece nu aveau copii.
Datorita razboiului franco-prusac, Dieuze nu a mai fost sub controlul Frantei. Parisot a fost foarte preocupat din acest motiv si a intentionat sa se mute la Nancy, insa a murit inainte de a pleca. In 1871, Madame Parisot a plecat cu Friant la Nancy, iar familia lui Friant l-a urmat ulterior.
Friant trebuia sa invete limba latina la liceul unde Madame Parisot intentiona sa-l dea pentru a deveni farmacist.Prietenii tatalui lui Friant au sfatuit-o sa-l trimita la scoala municipala de arta.Datorita rezultatelor slabe de la liceu, Friant a cerut permisiunea sa plece si sa se concentreze pe arta. Tatal lui a fost de acord, iar Friant a fost luat sub tutela unui tutore privat care urma sa-i gaseasca de lucru astfel ca el sa aiba timp de pictura.Sub indrumarea lui Louis Devilly, director la o scoala din Nancy si un sustinator al realismului, Friant a pictat naturi statice si peisaje.
Friant a pictat „Le petit Friant at the age of 15″. Lucrarea a fost expusa in Nancy, iar el a devenit o ” celebritate locala” dupa aceea. Consiliul municipal i-a permis sa plece la Paris un an dupa aceea. Acolo a studiat cu Alexandre Cabanel, care l-a indrumat sa lucreze in ulei picturi istorice. Friant, fiind nemultumit de stilul academic si Metoda de Atelier, s-a intors la Nancy.
In 1882, Aime Morot, o prietena a lui Friant, l-a incurajat sa-si faca debutul cu doua lucrari la Salon: „The Prodigal Son” si „Studio Interior”. In 1883, Friant a luat locul doi la Prix de Rome si s-a prezentat la Salon, unde a castigat premii doi ani consecutiv. Friant a inceput o relatie de prietenie foarte stransa cu Ernest si Benoit Coquelin.
In 1923, Friant a fost numit profesor de pictura la Ecole des Beaux-Arts din Paris. De asemenea a fost promovat in pozitia de comandant in Legiunea de Onoare. In cele din urma, Friant a devenit membru al Institut de France. In 1932, Friant a murit in Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu