miercuri, 11 octombrie 2017

Maurice Brazil Prendergast - De-a lungul Senei


* * *

frunzele galbene foșnesc
de-a lungul senei
cineva plânge
pe un alt mal de râu
amintindu-și de femeia în rochie albă
cu o umbrelă în mână

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Maurice Brazil Prendergast
Titlul : De-a lungul Senei
Titlul original:
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Maurice Brazil Prendergast (10 octombrie 1858 – 1 februarie 1924) a fost un pictor american post-impresionist care a lucrat in ulei, acuarela si monotip. Din punct de vedere tehnic era membru al gruparii The Eight, insa delicatetea compozitiilor si frumusetea de mozaic a desenelor sale aveau putine in comun cu filozofia grupului.

Prendergast s-a nascut in St. John’s, un oras din Newfoundland, Canada. Dupa esecul in afaceri al tatalui sau, familia s-a mutat in Boston. Acolo, tanarul Maurice a devenit ucenic la un artist comercial si dintru inceput a pictat in culori stralucitoare si cu efecte de flat patterning care caracterizeaza creatia lui de maturitate.

Un tip timid, Maurice a ramas burlac toata viata. Maurice a studiat trei ani in Paris la Académie Colarossi si la Académie Julian.In primul an al sederii sale in Paris l-a cunoscut pe pictorul canadian James Morrice, care l-a introdus in lumea artistilor avangardisti englezi, Walter Sickert si Aubrey Beardsley, toti admiratori infocati ai lui James McNeill Whistler. Influentele acestor artisti au hotarat stilul lui ulterior de pictura.

A fost membru al grupului de pictori americani numit ‘The Eight’ in care se aflau Robert Henri, liderul grupului, Everett Shinn, John Sloan, Arthur B. Davies, Ernest Lawson, George Luks si William Glackens.

Ulterior i-a cunoscut pe Édouard Vuillard si Pierre Bonnard dupa care a intrat in tabara post-impresionistilor. A dezvoltat si a continuat sa elaboreze un stil foarte personal. A devenit primul artist american dedicat operei lui Paul Cézanne pentru a intelege si utiliza folosirea expresiva a formei si culorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu