marți, 14 martie 2017

Giuseppe Maria Crespi - aniversare cu cîntec din lăută

ANIVERSAREA PICTORULUI BAROC GIUSEPPE MARIA CRESPI

***

într-o casă de origini italiene
o femeie singură cu felinarul aproape stins
cîntă la lăută
despre luna ce se plimbă-n noapte
pe trotuarele pustii.



(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Giuseppe Maria Crespi
Titlul:Femeie cîntînd la lăută
Titlul original:
Data: 1705
Stilul: Baroc
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:



Giuseppe Maria Crespi (14 martie 1665 – 16 iulie 1747), poreclit Lo Spagnuolo (” Spaniolul”), a fost un pictor italian baroc din scoala bologneza.A pictat subiecte religioase si portrete, insa e renumit pentru picturile de compozitie.
Crespi s-a nascut in Bologna, parintii lui au fost Girolamo Crespi si Isabella Cospi.Mama lui era o ruda indepartata a nobilei familii Cospi, care avea legaturi cu Casa Florentina de Medici.A fost poreclit Lo Spagnuolo („Spaniolul”) datorita obiceiului de-a purta haine stramte caracteristice modei spaniole din acea perioada.
La varsta de 12 ani a intrat ca ucenic la Angelo Michele Toni (1640-1708). De la varsta de 15 ani pana la 18 ani, a lucrat sub indrumarea bolognezului Domenico Maria Canuti. Se spune ca pictorul roman, Carlo Maratti, aflat in vizita la Bologna, l-a invitat pe Crespi sa lucreze in Roma, insa Crespi a refuzat. Prietenul lui Maratti, bolognezul Carlo Cignani l-a invitat pe Crespi intre 1681-1682 sa studieze desenul la Accademia del Nudo, el ramanand in studio pana in 1686.
Biograful lui, Giampietro Zanotti, spunea despre Crespi: (El) „niciodata nu era lacom de bani si lucra povesti si capricii care ii veneau in imaginatie.Deseori picta lucruri comune, reprezentand cele mai joase ocupatii si oameni care, nascuti saraci, trebuiau sa se sustina servind dorintelor cetatenilor bogati”. Astfel, Crespi insusi, si-a inceput cariera in serviciul unor protectori bogati care se ocupau de arta.
Ca artist eclectic, Crespi era un stralucit portretist si caricaturist, cunoscut pentru schitele lui dupa Rembrandt si Salvator Rosa. Se poate spune ca a pictat in diferite stiluri.
Doi dintre fiii lui Crespi, Antonio (1712-1781) si Luigi (1708-1779) au devenit pictori. Conform spuselor lor, Crespi ar fi folosit o camera obscura pentru a se ajuta in redarea scenelor in aer liber. Dupa moartea sotiei sale a devenit retras, rareori parasindu-si casa doar pentru liturghie.
Crespi este cunoscut in zilele noastre ca unul dintre principalii exponenti ai picturii baroce din Italia. Italienii, pana in secolul al XVII-lea, au dat foarte putina atentie unor astfel de teme, concentrandu-se in special asupra imaginilor din religie, mitologie, istorie, precum si portretele celor puternici. Difereau de europenii din nord, in special pictorii olandezi, care aveau o puternica traditie in redarea activitatilor de zi cu zi.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu