duminică, 21 mai 2017

Claude Monet - Meadow At Bezons


Menuet cu firul de iarbă

Dacă aş fi mai uşoară
aş putea să mă aşez
pe un fir de iarbă

să îi aştept
creşterea.

Să fiu ridicată încet,
foarte încet,
să am timp să cred în botanică
şi în alte inepţii,
să cred că va creşte,
să adulmec mirosul creşterii,
0.00001mm. pe secundă.
Dacă aş avea acel timp,
dacă aş avea acea greutate care
nu înconvoaie firul de iarbă,
dacă m-aş putea legăna între
verdele de jos şi albastrul de sus.
Dacă aş simţi direcţia primejdiei: oare vine de la vânt
Sau de la vreun animal
rumegător amator de iarbă plus?

Dacă aş trăi mai definitiv abandonată clipei şi
frăţiei premature între mine şi firul de iarbă,
fir,
fir care mă poartă în menuetul meu vertical:
menuetul cu iarba.
Un pas în sus, un pas în jos,
Menuet.
Cocoţată pe firul de iarbă
mai uşoară decât el
poate voi deveni adaptată şi la iarbă,
poate voi vâna acolo potârnichea unei idei noi,

poate voi scruta intens cerul
de parcă l-aş putea mângâia.


de Riri Sylvia Manor



================================================
Riri Sylvia Manor s-a născut în Romania, unde a şi absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti, (1962). Specializare Oftalmologie la Spitalul Universitar din Israel, specializare Neuro-Oftalmologie, la Spitalul Belinson, Universitatea Tel-Aviv si Universitatea din San Francisco-California. Este primul medic care a introdus Neuro-Oftalmologia în Israel. A început studiul acestei ramuri a Oftalmologiei, cât şi a celei de Neuro-Chirurgie, cu renumitul profesor Harden Askenazy, elev al profesorului Arsene. A publicat peste 60 de studii şi cercetări ştiinţifice şi capitole în cărţi de specialitate în literatura medicală anglo-americană. Participantă activă la Congresele Internaţionale de Neuro-Oftalmologie şi Neuro-Chirurgie. Membră a Societăţii Europene de Neuro-Oftalmologie, Membră a Societăţii Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie, întemeietoare a Cercului Israelian de Neuro Oftalmologie. Riri Sylvia Manor este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie menţionat, de asemenea, că este atât în Israel, cât şi în România, o foarte apreciată poetă, cel mai recent volum al ei, “Save As”, Editura Paralela 45, fiind publicat în limba română în 2007.
==================================================
Claude Monet - Meadow At Bezons
Data: 1874
Stilul: Impresionism
Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.
Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ." [necesită citare]
Monet a trebuit să meargă în armată în Algeria. Mătușa sa Lecadre a fost de acord să-l scape de armată, dacă va fi urmat un curs de artă la universitate. El a părăsit armata, dar stilurile de pictură tradițională predate la universitate nu i-au fost pe plac.
În 1862 el a studiat arta cu Charles Gleyre la Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir împreună cu care a fondat mișcarea impresionistă. Ei au pictat împreună și au rămas prieteni toată viața.
Monet putea să folosească și studioul pentru a-și picta modelele la un preț redus. El a pictat-o pe Camille Doncieux și, mai târziu, s-au căsătorit. Monet a pictat Femei în Grădină la sfârșitul anilor 1860. După nașterea primului lor copil, Jean, s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Râului Sena. Au locuit acolo timp de șase ani, până când Camille a murit; el a pictat-o moartă pe pat. Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde a plantat o grădină mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu