duminică, 21 mai 2017

Anne-François-Louis Janmo - Flori pe cîmp - aniversare


* * *

chiar pe jumătate
luna luminează frumos
banca pe care stai
la fel ca într-o pictură de Janmot


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Anne-François-Louis Janmo
Titlul: Flori pe cîmp
Titlul original:
Data : 1845
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: ulei pe lemn
Dimensiunea: 83 x 103 cm
Unde se gaseste: Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, Franța

Date despre pictor
Anne-François-Louis Janmot(21 mai 1814–1 iunie 1892) a fost un pictor si poet francez.
anmot s-a nascut in Lyon intro familie catolica foarte religioasa. El a fost foarte afectat de moartea fratelui sau in 1823 si de cea a surorii lui in 1829. A devenit student la Royal College din Lyon unde l-a cunoscut pe Frederic Ozanam si alti adepti ai profesorului sau de filozofie, Abbe Noirot. In 1831 a fost admis la École des Beaux-Arts de Lyon, iar dupa un an a castigat cel mai mare premiu, Laurul de aur. In 1833 a venit in Paris pentru a lua lectii de pictura de la Victor Orsel si Jean Auguste Dominique Ingres. Impreuna cu alti pictori din Lyon, el a intrat in Societatea St. Vincent de Paul. In 1835 a plecat la Rome impreuna cu Claudius Lavergne, Jean-Baptiste Frenet si alti studenti si acolo l-a cunoscut pe Hippolyte Flandrin.
Dupa ce s-a intors la Lyon in 1836, Janmot a inceput sa atraga atentia criticilor de arta de la Salon de Paris datorita picturilor de dimensiuni mari cu subiecte religioase , ca de exemplu „The Resurrection of the son of the widow of Nain” (1839) sau „Christ in Gethsemane” (1840). Dupa 1845, el a atras atentia lui Charles Baudelaire cu pictura „Flower of the Fields” cu care i s-a permis sa participe la Salon in 1846. Theophile Gautier a fost impresionat de „Portrait of Lacordaire” (1846). Insa esecul cu „Poem of the Soul” la Expozitia Universala din 1855 l-a intristat. In decembrie a acelui an s-a casatorit cu Leonie Saint-Paulet, dintro familie nobila din Carpentras.
In 1856, Janmot a obtinut o comanda pentru a picta o fresca reprezentand „Last Supper” pentru biserica St. Polycarp. Au urmat alte comenzi, inclusiv pictarea domului bisericii St. Francis de Sales si pentru primaria orasului care fusese renovata de prietenul sau arhitect T. Desjardins. Dupa aceea a fost numit profesor la École des Beaux-Arts.
Surprinzator, Janmot s-a mutat la Paris in 1861 dupa ce i s-a promis o comanda pentru biserica St. Augustine, insa acest proiect a fost abandonat trei ani mai tarziu. trecand prin mari probleme familiale si financiare, Janmot a acceptat un post de profesor la scoala dominicana din Arcueil.
Dupa nasterea celui de-al saptelea copil in august 1870, sotia lui a murit in Bagneux. Intre timp, trupele prusace au venit si i-au ocupat casa, iar el a fugit impreuna cu socrul lui in Alger unde a pictat peisaje. S-a reintors la Paris in iunie anul urmator si a dus o viata singuratica.
In 1885, Janmot s-a recasatorit cu o fosta studenta, Antoinette Currat si s-a reintors in Lyon. A murit la varsta de 78 de ani.
Stilul lui Janmot a fost considerat o etapa de tranzitie intre Romanticism si Simbolism, prefigurand etapa franceza a confreriei pre-rafaelitilor ; lucrarile lui au fost admirate de Pierre Puvis de Chavannes , Odilon Redon si Maurice Denis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu