joi, 15 iunie 2017

Paolo Uccello - Vânătoarea nocturnă

ZIUA PAOLO UCCELLO

Vânatul cerbului

Imaginea arată pădurea într-o marne
Sălbatică, mocirle şi lemn călcat de fiare.
Un vânător, la pândă, priveşte cum apare
Şi cum înaintează prin sihlă zece coarne.


de Thomas Braun



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paolo Uccello - Vânătoarea nocturnă
Data: 1460
Stilul: perioada timpurie a renașterii
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 73.5 x 177 cm
Ashmolean Museum, Oxford, UK
Vânătoarea (nocturna?!), pictata in 1470, este de fapt o intoarcere totala spre gotic si intr-un fel o renegare a renascentismului pe care il adoptase dupa perioada venetiana. Poate o razbunare pe noile generaţii de pictori, care il considerau anacronist batran.
Vânătoarea este ultima compoziţie a lui Uccello, executată în tempera pe lemn. Uccello redă cu o deosebită sensibilitate jocul fin şi animat al luminilor din desişul pădurii. Pictorul utilizează o paletă bogată a culorii verzi, de la pastel la cele mai închise tonalităţi. Se inspiră mult din gotică şi din tradiţiile pictorilor de miniatură. Pentru a obţine efecte de lumină, foloseşte plăci de aur. Cu trecerea timpului, aurul şi-a pierdut strălucirea, culorile de verde s-au întunecat. Cerul, ultramarin la început, a devenit de culoarea cernelii – de aceea multă vreme s-a crezut că tabloul reprezintă o vânătoare nocturnă.
Paolo Uccello este dupa parerea mea unul dintre cei mai importanti pictori pe care i-a avut Italia. Impartit intre tranzitia filozofica, sociala si artistica, isi traieste idealurile cu o forta sentimentala pe care numai maretia talentului sau o poate descrie. Penduland intre doua curente artistice complet diferite el rosteste prin pictura sa un adevar transcedental – arta nu poate fi catalogata arbitrar de nimeni niciodata. O adevarata capodopera artistica contine putin din toate traditiile si innoirile tuturor timpurilor.
Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello (n. 15 iunie 1397, Florența - d. 10 decembrie 1475, Florența), pictor italian din perioada timpurie a Renașterii florentine. Stăpânirea artei perspectivei, care era o mărturie a epocii și care s-a manifestat în mod deosebit în opera sa, îl situează printre cei mai importanți pictori renascentiști italieni ai secolului al XV-lea. Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internațional în pictura italiană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu