miercuri, 21 iunie 2017

Konstantin Yegorovich Makovsky - Canal



* * *

într-o continuă tăcere
cad gînduri
peste roachia roșie
iar eu te visez
aproape dezbrăcată
și nu știu cum să fac
s-ajung mai repede lângă tine.

(cav)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Konstantin Yegorovich Makovsky
Titlul: Canal
Titlul original: Швея
Data : 1861
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Konstantin Yegorovich Makovsky (in rusa: Константин Егорович Маковский; 20 iunie 1839 – 17septembrie 1915) a fost un pictor rus influent, afiliat grupului „Peredvizhniki (Hoinarii)„. Multe dintre lucrarile lui istorice, ca de exemplu „The Russian Bride’s Attire” (1889), prezinta o viziune idealizata a vietii ruse din secolele precedente. A fost deseori considerat ca reprezentant al artei de Salon. Konstantin s-a nascut in Moscova, fiul cel mare al pictorului amator, Yegor Ivanovich Makovsky. Yegor Makovsky a fost fondatorul cursului de Natura (in rusa: Натурный класс), scoala de arta care, ulterior a devenit faimoasa Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova. Printre prietenii de familie s-au numarat Karl Briullov si Vasily Tropinin. Toti copiii lui Yegor au devenit pictori notabili.
Konstantin a intrat la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova in anul 1851 si a devenit un student de top, obtinand cu usurinta toate premiile. Profesorii lui au fost МM.I. Skotty, A.N. Mokritsky, S.K. Zaryanko, toti elevi de-a lui Karl Briullov. Inclinatiile lui Makovsky spre Romantism si efectele decorative poate fi explicata de influenta lui Briullov.
In 1858 Makovsky a intrat la Academia Imperiala de Arte din Saint Petersburg. Din 1860 a participat la expozitiile Academiei cu lucrarile „Curing of the Blind” (1860) si „Agents of the False Dmitry kill the son of Boris Godunov” (1862). In 1863 Makovsky, impreuna cu alti 13 studenti calificati pentru a participa in competitia pentru marea Medalie de Aur a Academiei, au refuzat sa picteze subiectul despre mitologia scandinava, iar Academia i-a lasat fara diploma de forma.
Makovsky a devenit membru al cooperativei artistilor condusa de Ivan Kramskoi. Din 1870 a devenit membru fondator al Society for Traveling Art Exhibitions si a continuat sa picteze subiecte din viata de fiecare zi.
O schimbare semnificativa a stilului sau a avut loc dupa ce a calatorit in Egipt si Serbia pe la mijlocul anilor 1870. A devenit interesat in problema culorilor si formelor.
In anii 1880 a devenit un pictor la moda de portrete si subiecte istorice. La Expozitia Universala din 1889 de la Paris a primit Medalia de Aur pentru picturile „Death of Ivan the Terrible”, „The Judgement of Paris, and Demon and Tamara”. El a fost unul dintre cei mai apreciati si bine platiti artisti rusi ai acelor vremuri. Multi critici democratici l-au considerat un renegat al idealurilor Wanderers, producand lucrari superficiale, in timp ce altii l-au vazut ca precursor al Impresionismului rus.
Makovsky a devenit o victima a unui accident de circulatie trasura lui a fost lovita de un tramvai electric) si a murit in 1915 in Saint Petersburg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu