miercuri, 21 iunie 2017

Salvator Rosa - Lucrezia

Stau


Stau de zile nenumărate
Cu foaia albă în față
Fără să mai pot să scriu mare lucru
Și asta
De când simt că m-ai părăsit
Încet, ca o toană,
Umblând poate încă pe stradă.


de Al Francisc


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Salvator Rosa
Titlul: Lucrezia
Titlul original: Lucrezia
Data : c. 1641
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Salvator Rosa (20 iunie 1615 – 15 martie 1673), pictor Baroc, poet si gravor italian care a trait in Neapole, Roma si Florenta. Ca pictor e cunoscut a fi un „neortodox si extravagant” , precum si un „rebel perpetuu” proto-Romantic.S-a nascut in Arenella, la periferia Neapolelui, in 20 iunie (sau 21 iulie) 1615. Tatal sau, Vito Antonio de Rosa, inspector funciar, si-a indemnat fiul sa devina avocat sau preot si l-a inscris in conventia Somaschi a tatilor. Totusi, Salvator a preferat artele, astfel ca a studiat in secret pictura cu unchiul dinspre mama, Paolo Greco, iar in curand s-a transferat la cumnatul sau, Francesco Francanzano, elev a lui Ribera. Unele surse mentioneaza ca si-a petrecut cativa ani alaturi de niste banditi fugari. La 17 ani si-a pierdut tatal, iar mama sa cu cei cinci copii s-a trezit fara mijloace financiare, Salvator ramanand fara suport financiar.A continuat ucenicia cu Falcone, ajutandu-l sa termine panzele cu scene de lupta. In acel studiu se spune ca a fost remarcat de Lanfranco care l-a sfatuit sa mearga la Roma unde a stat intre 1634-1636.
Reintorcandu-se la Neapole, a inceput sa picteze peisaje si scene de vanatoare, cu multa vegetatie sau plaje si stanci, munti si pesteri. Rosa a fost printre primii care a pictat peisaje „romantice” cu inclinatii speciale pentru scene de pitoresc deseori presarate cu scene cu oameni, pastori, briganzi, soldati.
Rosa a incercat o varietate de arte: muzica, poezie, scris, desen si actorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu