vineri, 17 martie 2017

Jean-Baptiste Oudry - aniversare - Focul

ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ JEAN-BAPTISTE OUDRY

***

Cupidon
și-a ascuns săgețile
în paginile cărții scrise
ca să aprindă
inimile stinse.


(cav)




---------------------------------------------------------------------------------------
Acest tablou face parte din serie de patru portrete ale fiicelor regelui Ludovic al XV-lea, care simbolizează cele patru elemente ale Franței.
Au fost comandate de Louis XV în 1749 pentru a decora aripa de sud a Palatului Versailles. Au fost executate de Nattier între 1750 și 1751.
----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jean-Baptiste Oudry
Titlul: Portretul Anne-Henriette de France - Focul
Titlul original: Madame Anne-Henriette de France - O Fogo
Data: 1751
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panză
Dimensiunea: 106 × 138 cm (41.7 × 54.3 in)
Unde se gaseste: Museu de Arte de São Paulo
Date despre pictor:
Jean-Marc Nattier (17 martie 1685 – 7 noiembrie 1766), pictor francez, s-a nascut in Paris, al doilea fiu al pictorului portretist Marc Nattier (1642–1705) si al pictoritei de miniaturi, Marie Courtois (1655–1703).
Primele lectii de pictura le-a primit de la tatal sau, apoi de la unchiul sau, pictorul istoric Jean Jouvenet (1644–1717). A intrat la Royal Academy in 1703 si a facut o serie de desene in cercul de pictura al Mariei de Médicis cu Peter Paul Rubens in palatul Luxembourg Palace; publicarea (1710) gravurilor bazate pe aceste desne l-au facut celebru pe Nattier. In 1715 a plecat la Amsterdam, unde se afla atunci Petre cel Mare si a pictat portretele tarului si al imparatesei Ecaterina, insa e refuzat oferta de a pleca in Rusia.
Nattier aspira sa fie pictor istoric. Intre 1715 si 1720 s-a dedicat unor compozitii ca „Battle of Pultawa”, pe care a pictat-o pentru Petre cel Mare si „Petrification of Phineus and of his Companions”, care i-a adus alegerea in Academie. Colapsul financiar din 1720 l-a ruinat pe Nattier, care l-a fortat sa-si dedice portretisticii intreaga energie, fiindca era mai profitabila.A devenit pictorul femeilor de la Curtea lui Louis XV. Ulterior a readus genul de portrete alegorice.
Portretele domnelor de la Curte, gratioase si fermecatoare pictate in aceasta maniera de catre Nattier erau foarte la moda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu