luni, 28 august 2017

Sir Edward Coley Burne-Jones - The Lament - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI SIR EDWARD COLEY BURNE - JONES

* * *

în lumina slabă a camerei
înconjurată de trandafiri
suspendată între poveste și vis
stau liniștită și mă întreb
despre tinerețea mea
și îmi regăsesc urmele
în locurile pe care le-am iubit

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Sir Edward Coley Burne-Jones
Titlul: The Lament
Titlul original: The Lament
Data: 1865 - 1866
Stilul:Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Sir Edward Coley Burne-Jones, Intaiul Baronet (28 august 1833 – 17 iunie 1898) a fost un artist si designer englez asociat ultimei etape a miscarii pre-rafaelite, care a colaborat foarte strans cu William Morris intrun vast domeniu de arte decorative la Morris, Marshall, Faulkner, and Company. Burne-Jones a fost foarte implicat in reintinerirea traditiei artei vitraliilor din Anglia; lucrarile lui in acest domeniu includ catedrala St. Philip’s Cathedral, Birmingham, biserica St Martin’s Church din Brampton, Cumbria, biserica proiectata de Philip Webb, All Saints, Jesus Lane, Cambridge si Christ Church, Oxford.

Lucrarile de inceput ale lui Burne-Jones sunt inspirate de arta lui Dante Gabriel Rossetti, insa in anii 1860 Burne-Jones si-a gasit stilul lui propriu.

In afara de pictura si vitralii, Burne-Jones a lucrat in diverse mestesuguri incluzand ceramica, bijuteriile, tapiseria, mozaicul si ilustratii de carti, renumita gravura in lemn de la Kelmscott Press’s Chaucer in 1896.Edward Coley Burne Jones s-a nascut in Birmingham, fiul unui galez, Edward Richard Jones, creator de rame la Bennetts Hill. Mama sa, Elizabeth Coley Jones a murit la sase zile dupa nasterea sa, el fiind crescut de tatal sau vaduv si de ingrijitoarea casei familiei, Ann Sampson, o fata din partea locului, foarte afectuoasa, insa lipsita de umor si neintelectuala.A urmat scoala King Edward VI din Birmingham din 1844 si Birmingham School of Art intre 1848 si 1852, apoi a stdiat teologia la Exeter College, Oxford.La Oxford s-a imprietenit cu William Morris ca o consecinta a interesului reciproc pentru poezie. Cei doi studenti de la impreuna cu un grup mic de oameni de la Pembroke College si din alte parti, au format rapid o societate foarte restransa si intima pe care au denumit-o „The Brotherhood”. Membrii societatii Brotherhood citeau John Ruskin si Tennyson, vizitau biserici si veneraa Evul Mediu. In acest timp, Burne-Jones a descoperit Le Morte d’Arthur a lui Thomas Malory care a avut o mare influenta asupra lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu