miercuri, 4 octombrie 2017

Jean-Francois Millet - Culegatoarele de spice

ANIVERSAREA UNUI BARBIZON CU JEAN - FRANCOIS MILLET

Vară

La orizont - departe - fulgere fără de glas
zvâcnesc din când în când
ca nişte lungi picioare de păianjen - smulse
din trupul care le purta.

Dogoare.

Pământu-ntreg e numai lan de grâu
şi cântec de lăcuste.

În soare spicele îşi ţin la sân grăunţele
ca nişte prunci ce sug.
Iar timpul îşi întinde leneş clipele
şi aţipeşte între flori de mac.
La ureche-i ţârâie un greier.

de Lucian Blaga

 



------------------------------------------------------------------------------
Descriere tablou

Culegatoarele de spice
Se pot remarca trei femei - culegatoare de spice. Acestea muncesc pe camp, adunand resturile ramase in urma cositului care tocmai a luat sfarsit. In fundal se pot vedea grupuri de tarani, muncind pe camp. Acestia strang fan, acesta fiind aproape pe sfarsite.
Belsugul snopilor si al carelor pline contrasteaza cu saracia recoltei tarancilor din prim-planul tabloului. Acestea sunt silite sa se multumeasca cu resturile imprastiate pe ogor. Se pare ca aceste femei erau impinse sa faca aceasta munca grea si obositoare din pricina saraciei si a disperarii. Pentru a face insa aceasta munca, strangerea spicelor, ele erau nevoite sa aiba aprobarea proprietarului terenului.
Imaginea satului si a cerului din planul secund pun in valoare talentul extraordinar de peisagist a lui Millet.
Tabloul lui Jean-Francois Millet suprinde si infatiseaza aspecte din cele mai dramatice ale vietii de la tara, departe de imaginea rustica ideala cu care artistii au obisnuit publicul. Jean-Francois Millet zugraveste scena intr-o nota lucida de realism, oferind o detasare totala si monumentala ce impidica privitorul sa nutreasca un simplu sentiment pentru aceste femei, subliniind tocmai demnitatea lor iesita din comun. Mainile femeilor ce culeg spice sunt batatorite, aspre, inrosite si crapate de munca. Millet suprinde intr-un mod absolut original si inedit truda celor trei femei, supranumite la scurt timp “cele trei Gratii ale saracilor”. Pictorul se opreste asupra trupurilor obosite si aplecate ale acestora, fara a lasa insa loc milei, prin faptul ca pune accentul tocmai pe demnitatea si pe extraordinara lor structura morala.
Tabloul “Culegatoarele de spice” a fost expus in 1857, starnind numeroase critici din partea publicului si dezaprobarea specialistilor. Se pare ca, in afara de subiectul in sine – viata de la tara, prezenta fizica a celor trei femei simple (taranci) si realismul cu care acestea sunt portretizate constituie elemente care deranjeaza. Vorbim despre o perioada in care ziarele vremii au pus accent pe trupuri lipsite de gratie, pe maini inrosite de munca.

--------------------------------------------------------------------------
Pictor:Jean-Francois Millet
Titlul: Culegatoarele de spice
Titlul original: Les glaneuses
Data: 1857
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 111 x 84 cm
Unde se găseşte: Musée d'Orsay, Paris, Franta

Date despre pictor:

Jean-François Millet (n. 4 octombrie 1814, Gruchy, Normandia - d. 20 ianuarie 1875, Barbizon) a fost un pictor francez din secolul al XIX-lea. Împreună cu Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Charles-François Daubigny formează grupul Școlii de la Barbizon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu