Cu un sarut in orice clipă sa te-ating...
Te sărut pe pleoape cu buzele-mi fierbinţi,
Şi te ating uşor pe pielea ta catifelată—
Te simt şi eu şi tu mă simţi –
Te ţin închis în inima-mi curată...
Te strîng la piept cu-nduioşare
Şi mă-ncălzesc cu şoaptele –ţi de dor—
Mă chemi ,te simt şi-a ta suflare –
Fierbinte-i ca o clipă pierdută-n nopţi de-amor...
Şi te ating uşor pe faţa-ţi albă ,pe buzele-ţi prea moi
Iar privirile-mi timide în ochii tăi le oglindesc—
Te strîng la piept şi suntem numai noi—
Între stele mii... ce-n ceruri licăresc...
Suntem un suflet şi-o lumină vie
Două inimi ce-nfloresc în zori de zi –
Şi înc-o-ntreagă veşnicie—
Te-oi ţine –n suflet... te-oi iubi...
Şi te sărut pe buzele-ţi dulcii –
Strînse din nectar umplut cu miere—
Eşti cel ce eşti şi-n suflet ai să fii
Eşti cel ce-mi dă putere...
Şi orice clipă care trece –acuma fără noi
E înc-o picătură de iubire şi de dor—
Pe-al meu vis ,pe amîndoi—
În orice zi ,în orice noapte-n orice zor…
de Doiniţa Buţanu...
Autor: Ju Duoqi
Titlul: „Sărut” vegetal, replică după „Sărut” de Gustav Klimt
Artista chineză Ju Duoqi creează imagini cu ajutorul legumelor. Reproduce picturi celebre, folosind varză, ceapă, ardei, cartofi, roșii și alte legume, iar apoi fotografiază rezultatul muncii ei. Unele legume sunt în prealabil tratate, fierte, uscate sau prăjite, pentru a obține diverse nuanțe și materialități. Ultimele legume care ajung pe tablou sunt cele mai perisabile.
Ju Duoqi s-a născut în 1975 în Chongqing, a absolvit Institutul de Arte Plastice Sichuan. A lucrat ca designer de site-uri şi jocuri pe calculator. Ideea de a crea picturi din legume i-a venit în vara anului 2006, atunci când făcea ornamente din boabe de mazăre. De atunci, ea creează două toblouri pe lună, pe care le vinde de la $ 1000 la $ 2000.
La expoziţiile ei pot fi văzute „Libertatea conducând legume pe baricade” (varianta celebrei picturi a lui Eugene Delacroix), „Conopidă Monroe” (versiunea portertului pop a lui Andy Warhol) şi alte reproduceri legumicole după Gustav Klimt, Edvard Munch, Leonardo da Vinci, Van Gogh.
Potrivit lui Ju Duoqi, selecţia legumelor pentru tablouri ține de subiectul acestuia. Deci, pentru „Castraveţi pe Volga”, replică după Ilya Repin („Barcagii pe Volga”), artista a folosit un sos de castravete amar care, susține ea, armonizează cu transpirația barcagiilor.