joi, 6 iulie 2017

Gustav Klimt - Sarutul


ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SĂRUTULUI

Sărutul

Vederea lumii se-ndumbrea, cand noi
ne sarutam in piete si in scuaruri
Un aer mat ne-nfasura, si nimeni
nu ne-a lovit vreodata cu privirea.

Doar steaua neagra a parului tau scurt
Imi atingea cu clinchet stins, un umar,
si toti credeau ca bate-n arbori ora
cand soarele apune la amiaza.

Si pasari mari se coborau pe banci
si pe statui, pe cabluri peste iarba...
Luceau intens, presate de-un cer
pe care-l incepea iubirea noastra.

de Nichita Stănescu


-------------------------------------------------------------------------
Arta, toată, e erotică. Nu o înţelege cine o priveşte altfel.
Adevărata relaxare, care m-ar ajuta mult, pentru mine nu există.
(citat din Gustav Klimt)
------------------------------------------------------------------------
Pictor: Gustav Klimt
Titlul: Sărutul
Titlul original: Der Kuss
Data: 1907-1908
Material: Ulei pe pânză
Tehnică: Art Nouveau (Modern)
Dimensiuni: 180 x 180 cm
Deţinător: The Österreichische Galerie Belvedere, Vienna, Austria
Date despre pictor:
Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena - d. 6 februarie 1918, Viena), a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei.
Descriere tablou:
Ce reprezinta Sarutul?
De-a lungul timpului au existat numeroase tentative de a afla identitatea femeii misterioase si totodata fascinante pe care Klimt a zugravit-o in „Der Kuss" (Sarutul). Au fost vehiculate mai ales doua nume: Emilie Flöge, marea iubire a artistului si Adele Bloch-Bauer. Insa trasaturile personajului feminin din tablou se aseamana cu cele ale multor femei pictate de Klimt, fiind astfel imposibil de determinat cine a fost modelul pe care artistul l-a schitat in scena sarutului.
Tabloul infatiseaza doi indragostiti imbratisati, uniti printr-un sarut si ramasi parca inmarmuriti pe un mirific covor de flori. Barbatul pare sa isi aplece fata spre chipul femeii, care asteapta, lipita de trupul lui, sarutul. Trupul barbatului este zugravit in maniera ornamentala, Klimt folosind linii drepte si figuri geometrice, in timp ce trupul femeii este redat prin linii mladioase, line, iar vesmantul ei este decorat in culori calde si modele florale. Cei doi indragostiti ramasi nemiscati, ca doua statui, sunt invaluiti intr-o aura realizata din petale de aur. Doar picioarele lor ies de sub lumina calda ce ii invaluie si se infig parca in covorul de flori, intr-o ultima incercare de a se ancora in realitate si a nu se pierde in lumea dragostei lor. Contempland insa scena sarutului, ne dam seama ca incercarea indragostitilor de a nu se desprinde de lumea in care traiesc a esuat, ei par sa se fi inaltat mult deasupra lumii noastre, plutind intr-un univers lipsit de timp si spatiu, un fel de taram paradisiac, zugravit intr-o maniera care aminteste de decorul auriu al mozaicului bizantin.
In anul 1908, cand Klimt a prezentat pentru prima data acest tablou, Galeria Austriaca l-a achizitionat pe loc, direct din expozitie. "Der Kuss" (Sarutul) este astazi opera centrala a celei mai mari colectii de lucrari ale lui Gustav Klimt, aflata la Galeria Austriaca din Belvedere Superior, in Viena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu