duminică, 19 martie 2017

Jacques Louis David - scrisoare imaginară adresată lui Unamuno - Napoleon


 Vedeti steaua aceea?

Mi-am adus aminte de o scrisoare imaginara, scrisa de Octavian Paler adresata lui Unamuno.
Citez:
"Ultimul nostru argument impotriva scepticilor va fi cel folosit de Napoleon intr-o discutie cu cardinalul Fesch, caruia i-a aratat cerul in plina zi si l-a intrebat::
- " Vedeti steaua aceea?"
-"Nu", i-a raspuns cardinalul si, intr-adevar, pe cer nu se zarea nimic.
-" Ei bine, a adaugat Napoleon, cat timp voi fi singurul care o vede imi voi urma drumul si nu voi suporta obiectii"

Asa vom face si noi, desi nu vrem sa cucerim lumea, ci doar o speranta. Cat timp vom vedea steaua stralucitoare si sonora care arde luminoasa in noi, ne vom urma drumul si nu vom suporta obiectii. Din pacate, istoria si viata nu respecta legendele, iar sabia lui Damocles nu atarna totdeauna deasupra cui trebuie".
Am incheiat citatul.
Bonaparte traversând Marele Saint-Bernard
Jacques-Louis David, 1800




----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:
Jacques-Louis David
Titlul: Napoleon trecând Alpi la St Bernard Pass, 20 mai 1800
Titlul original:

Data:
c.1800 - 1801
Stilul: Neoclasicism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
221 x 260 cm
Unde se gaseste:Château de Malmaison, Rueil-Malmaison, Franţa

Date despre pictor:
Jacques Louis David (30 august 1748 – 29 decembrie 1825) a fost unul dintre cei mai influenţi pictori francezi ai stilului Neoclasic.Născut la Paris, era fiul lui Louis-Maurice David, un negustor destul de înstărit şi al lui Marie-Genevieve Buron, care se trăgea dintr-o familie de constructori şi arhitecţi. Jacques-Louis este crescut de familia mamei sale de la vârsta de noua ani, după moartea prematură a tatălui său, care şi-a pierdut viaţa într-un duel pe data de 2 decembrie 1757. Unchii micuţului, François Buron şi Jacques-François Desmaisons, îl trimit pe băiat mai întâi la colegiul din Beauvais, apoi într-una din cele mai renumite şcoli medii din Paris –colegiul Quatre-Nations. Este subjugat de desen iar la 17 ani vrea să devină pictor şi membru al Academiei. Un aport deosebit în dezvoltarea intelectuală a tânărului artist îl are Michel-Jean Sedaine, secretarul Academiei Regale, care îi dăruieşte prietenia sa şi îl tratează ca pe propriul fiu. David va locui la acesta începând din anul 1768. În anul 1774, după patru încercări, reuşeşte să ia Marele Premiu la concursul Grand-Prix de Rome, premiu care-i permite să fie acceptat la „Ecole des Eleves proteges” şi la Academia de la Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu