miercuri, 22 martie 2017

John Frederick Kensett - aniversare - urmele tălpilor noastre

ANIVERSAREA PICTORULUI AMERICAN JOHN FREDERICK KENSETT

***

de pe plaja care duce la mare
s-au şters de mult
urmele tălpilor noastre
bucuriile
iluziile
tristeţiile.


acolo în nisipuri
o barcă-n coaja maronie
priveşte vele albe
soarele arde tăcut
valurile izbesc malul.

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: John Frederick Kensett
Titlul: Coasta New England
Titlul original: New England Coastal View with Figures
Data:1872
Stilul:Luminism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Frederick Kensett (22 martie 1816 in Cheshire, Connecticut – 14 decembrie 1872 in New York City)a fost un pictor si gravor american .A facut scoala la Cheshire Academy si a studiat gravura cu tatal sau, Thomas Kensett, iar mai tarziu cu unchiul sau, Alfred Dagget. A lucrat ca gravor pana prin 1838, dupa care a lucrat ca gravor de monede la banca din New York City.
In 1840, impreuna cu Asher Durand si John William Casilear, Kensett a calatorit prin Europa pentru a studia pictura. Acolo l-a intalnit si a calatorit impreuna cu Benjamin Champney. Cei doi au facut schite si au pictat peste tot in Europa, perfectionandu-si talentele. In aceasta perioada, Kensett a inceput sa aprecieze si sa se apropie foarte mult de pictura peisagistica olandeza din secolul al XVII-lea. Kensett si Champney s-au reintors in Statele Unite in 1847.
Dupa ce si-a deschis un atelier si s-a stabilit in New York, Kensett a calatorit foarte mult in nord-est si la Colorado Rockies si a mai facut cateva calatorii in Europa.
Kensett este cunoscut pentru peisajele sale din nordul New York-ului si New England, precum si pentru peisajele marine de pe coastele din New Jersey, Long Island si New England. El este asociat cu „a doua generatie” a scolii Hudson River School. Impreuna cu Sanford Robinson Gifford, Fitz Henry Lane, Jasper Francis Cropsey, Martin Johnson Heade si altii au devenit cunoscuti ca „Luministi„.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu