miercuri, 9 august 2017

John William Godward - Prințesă - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JOHN WILLIAM GODWARD

* * *

povestea mea de iubire
este ca valuta
câteodată crește
câteodată scade
suferă de inflație

(cav)



---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: John William Godward
Titlul: Prințesă
Titlul original:
Data: 1896
Stilul: neoclasicism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
John William Godward (9 august 1861 – 13 decembrie 1922) a fost un pictor englez de la sfarsitul epocii pre-rafaelite si inceputul neo-clasicismului. A fost un protejat al pictorului Sir Lawrence Alma-Tadema insa stilul lui a cazut in dizgratie cu aparitia unor pictori ca Picasso. S-a sinucis la varsta de 61 ani si se spune ca ar fi scris in biletul de adio ca „lumea nu e destul de mare” pentru el si un Picasso.

Familia lui care il dezaprobase ca a devenit artist era deja indepartata de el si rusinata de sinuciderea lui a ars hartiile lui. Nu a ramas nici o fotografie de-a lui Godward.
Godward s-a nascut in 1861 si a locuit in Wilton Grove, Wimbledon.
A expus ls Royal Academy incepand cu 1887. Cand a plecat in Italia impreuna cu unul dintre modelele lui in 1912, familia lui a intrerupt orice contact cu el si chiar au taiat imaginea lui din pozele de familie. Godward s-a reintors in Anglia in 1919, a murit in 1922 si a fost ingropat in Brompton Cemetery, vestul Londrei.
Godward a fost un neo-clasicist victorian, si un adept al teoriei lui Frederic Leighton. Totusi, din punct de vedere stilistic a fost apropiat de stilul lui Sir Lawrence Alma-Tadema.
Marea majoritate a picturilor lui Godward reprezinta imagini cu femei in vesminte clasice si care pozeaza in peisaje cu aceleasi caracteristici. Titlurile reflecta sursa de inspiratie a lui Godward: civilzatia clasica, mai ales cea a Romei Antice.

Prezenta atator femei frumoase in poze studiate din majoritatea lucrarilor lui Godward i-a facut pe multi pasionati de arta sa-l considere pre-rafaelit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu