luni, 16 octombrie 2017

Arnold Boecklin - baia nimfelor

ANIVERSARE CU SUBIECTE MITOLOGICE ALATURI DE ARNOLD BOECKLIN

Nimfe de apă

ȋn cercuri, ȋn cercuri,
te poarta-n spre ape
te-atrag spre izvoare,
secretul iubirii.

pitite-n fȃntȃni și izvoare
cu parul de aur, fecioare,
iubite de zei,
seduc și te lasa…
sunt nimfe de apa.

de Ioanid Romanescu

 



------------------------------------------------------------------------------------ -
Pictor: Arnold Boecklin
Titlul: baia nimfelor
Titlul original:
Data: 1865
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Oskar Reinhart Foundation, Winterthur, Elvetia
Date despre pictor:

Arnold Boecklin sau Böcklin (1827 – 1901), pictor simbolist elvețian.

S-a născut la Basel, oraș elvețian aflat la intersecția granițelor elvețiană, franceză și germană și având suburbii în toate cele trei state. A studiat la Academia din Düsseldorf, cu Johann Wilhelm Schirmer, pictor peisagist german. Aici a devenit prieten cu Ludwig Andreas von Feuerbach, filosof și antropolog german, ale cărui teorii au influențat concepțiile lui Marx și Engels.

La insistențele lui Schirmer, care a descoperit talentul tânărului, Arnold Boecklin a fost trimis la Anvers și Bruxelles, unde a studiat și a copiat lucrările pictorilor flamanzi și olandezi. După aceasta, a plecat la Paris și a lucrat la Luvru.

A pendulat apoi ani în șir între Roma, München, Basel, Florența, creând și expunând în fiecare dintre aceste orașe. După aceea s-a stabilit la Zürich, pentru șase ani, pentru a se muta apoi la San Domenico, lângă Florența.

În pictura sa au predominat subiectele mitologice, reprezentate cu ajutorul limbajului specific simbolismului. Picturile lui Arnold Boecklin a fost sursă de inspirație în muzica clasică – Rahmaninov, film – Isle of Dead (1945), poezie – Max Reger, proză – Roger Zelazny (autorul Cronicilor din Amber). În pictură, a fost citat drept pictor favorit de Marcel Duchamp, pictor modern, ce a pictat în stil suprarealist, cubist, dadaist. Influențe ale lui Boecklin se recunosc și la Max Ernst, Salvador Dali, Giorgio de Chirico.

În cinstea acestui artist, Otto Weisert a creat, în anul 1904, fontul Arnold Boecklin, din grupul de fonturi Art Nouveau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu